İptal edilen düzenleme ile ilgili olarak "Anayasamızın 22. maddesinde yer alan hükmü aynen aldık, kanunumuza koyduk" ifadesini kullanan Elvan, "Bunun gerekçesini çok merak ediyorum açıkçası. Hangi gerekçelerle bu maddenin iptal edildiğini" dedi.

'KELİMESİ KELİMESİ ANAYASA'NIN 22. MADDESİNDEN ALINMIŞ BİR DÜZENLEMEDİR'

AYM'nin TİB'in yetkisini iptal etme kararı ile ilgili olarak Anayasa'nın 22. maddesini hatırlatan Elvan, "Milli güvenlik, kamu düzeni ve suç işlenmesinin önlemesi konularında gecikmesinde sakınca bulunan bir durum söz konusu ise önlem amaçlı olarak yani geçici olarak haberleşmenin engellenmesinin sağlanabileceği hususunda ilgili kuruma bir kanun ile yetki verilebileceği ifade edilmektedir. Yine 22. maddede kanunla yetki verilmiş ilgili kurum bu engellenmeyi sağlar ancak 24 saat içerisinde mahkemeye başvurma zorunluluğu vardır. Mahkemenin ise 48 saat içerisinde sonuçlandırma zorunluluğu vardır. Bizim 8. maddenin 16. fıkrasında yapmış olduğumuz düzenleme tamamı ile kelimesi kelimesine Anayasa'nın 22. maddesinden alınmış olan bir düzenlemedir" ifadelerini kullandı.

'KARARIN GEREKÇESİNİ MERAK EDİYORUM'


İptal edilen düzenleme ile ilgili olarak Anayasamızın 22. maddesinde yer alan hükmü aynen aldık, kanunumuza koyduk diyen Bakan Elvan, "Bunun gerekçesini çok merak ediyorum açıkçası. Hangi gerekçelerle bu maddenin iptal edildiğini" diye konuştu.

'ULUSAL GÜVENLİK SÖZ KONUSU İSE ÖZGÜRLÜKLERE KISITLAMA GETİREBİLİRSİNİZ'


Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. maddesinden örnek veren Elvan, "Şunu ifade ediyor eğer ulusal bir güvenlik söz konusu ise kamu güveliği, toprak güvenliği söz konusu ise bu tür durumlarda yasa ile özgürlüklere kısıtlama getirebilirsiniz ifadesi var. Kişisel verilerin korunması kanunu birçok ülkede var. Kişisel verilerin korunması ile ilgili hangi kanuna bakarsanız bakın orada ulusal güvenlikle ilgili bir husus ayrıcalıklı olarak tutulmuştur. Ulusal güveliği ilgilendiren hususlarda ülkelerin düzenleme ve uygulama yapabilecekleri çok açık bir şekilde ifade edilmektedir" dedi.

'TÜRKİYE'NİN ULUSAL GÜVENLİKLE İLGİLİ ANINDA MÜDAHALE EDEBİLECEK BİR MEKANİZMASI YOK'


Hem ulusal güvenlik açısından hem de yasal olarak bir boşluk olduğunu söyleyen Bakan Elvan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hangi ülkeye giderseniz gidin, hangi ülkeye bakarsanız bakın ulusal güvelik söz konusu olduğunda o karar hemen alınır. Bir tek istisna Türkiye şu anda. En son yapılan düzenleme ile Türkiye ulusal güvenlikle ilgili sanal ortamda herhangi bir durum söz konusu olduğunda anında müdahale edebilecek bir mekanizması yok şu anda. Ama hangi ülkeye bakarsanız bakın bu mekanizması vardır. Bu boşluğun mutlaka giderilmesi gerekir diye düşünüyorum."