ANAP’tan Ediz Hun ve Yılmaz Karakayonlu, CHP’den Berhan Şimşek, AK Parti’den de Osman Yağmurdereli olmak üzere, bugüne kadar sınırlı sayıda sanatçı kökenli milletvekiline ev sahipliği yapan TBMM’ye, 12 Haziran seçimleri için sanatçıların da ilgisi yoğun.

Aralarında ulusal düzeyde ün yapmış isimlerin yanısıra yerel sanatçıların da bulunduğu ünlü aday adayları, liste şansı yakalarsa seçimler en medyatik “parlamento” yapısını ortaya koyacak.

AKP’nin renkli adayları

Aday başvurularında rekor kıran AK Parti, sanat camiasından isimlerin de vekillik hayaliyle en yoğun kapısını çaldığı parti oldu.

Uğradığı silahlı saldırı sonucu halen tedavisi süren İbrahim Tatlıses’in aday gösterilip gösterilmeyeceği konusunda henüz “renk” vermeyen AK Parti’den milletvekili olmak isteyen ünlü adaylar arasında, 1979 yılında dönemin İçişleri Bakanı Hasan Fehmi Güneş ile yaşadığı aşk gazetelere manşet olan ve bu haberin ardından Güneş’in istifa etmesi nedeniyle adı “Bakan düşüren kadın”a çıkan sinema sanatçısı Aynur Aydan’ın yanısıra, “Balık Ayhan” lakabıyla tanınan “Roman” sanatçı Ayhan Küçükboyacı da da bulunuyor.

Bir dönem yer aldığı özel bir banka reklamı nedeniyle kamuoyunda “Bay Pardon” olarak da tanınan tiyatro oyuncusu Kaan Girgin, 2006’dan bu yana üyesi olduğu AK Parti’den İzmir Milletvekili olmak için adaylık başvurusunda bulunurken, 1970’li yıllarda “Bimbambom” şarkısıyla ünlenen ses sanatçısı Yasemin Kumral Şimşek de bu ilden vekillik bekliyor. Ünlü ses sanatçısı Metin Şentürk, AK Parti’nin en renkli aday adayları arasında bulunuyor. Başbakan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ile birlikte oğlunun düğün törenine katıldığı ses sanatçısı Cengiz Kurtoğlu, klip ve reklam yönetmeni Mithat Güçlü Karataş, 1990’da türban sorununu ele alan “Yalnız Değilsiniz” adlı filmiyle tanınan yönetmen Mesut Uçakan, başörtüsü yasağını konu edinen parçalarıyla tanınan, senaryosunu yazdığı THE İMAM adlı sinama filminde başrolde oynayan, Marmara FM’in kurucusu Eşref Ziya Terzi de, AK Parti Milletvekili olarak Meclis’te yer almayı arzu eden isimler arasında bulunuyor.

Almina ‘temayül’e takıldı

AK Parti’den milletvekili olmak için adaylık başvurusunda bulunan isimlerden biri de İzmir’li transeksüel şarkıcı Almina Can. İzmir’den adaylık bekleyen Can, adaylığı ile gazetecilere yaptığı açıklamada, başvurusundan önce “Partiye zarar verir miyim?” diyerek AK Parti Genel Merkezi’ne danıştığını, verilen “Eğer sizde bayrak, millet, vatan aşkı varsa kimliğiniz, diliniz, dininiz önemli değil” yanıtı üzerine de adaylık başvurusunu yaptığını, Meclis’e girmesi halinde ezilenlerin hakkını savunacağını söylemişti. Almina Can, yapılan temayül yoklamasında ilk 13’e giremedi.

‘Protest’ler CHP’de

CHP’den aday adaylık başvurularında bulunan isimler ise “protest müzik” olarak adlandırılan akımda yer alan isimlerden oluşuyor. Bu isimlerin başında da 1988-1995 yılları arasında Grup Yorum’un solistleri arasında yer alan ve grubun hafızalara silinmeyen “Cemo” isimli parçasını seslendiren Hilmi Yarayıcı geliyor.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığa gelmesinin ardından CHP’ye üye olan Alevi türkülerinin ünlü ismi Sebahat Akkiraz da aktif siyasete girme kararı aldı ve CHP’den aday adaylığı başvurusunda bulundu. Ünlü halk müziği sanatçıları Emre Saltık ile Tolga Çandar da CHP’den aday adaylığı başvurusunda bulundu.

NOTLAR

Aynur Aydan 1979’da CHP’li Bakan Güneş’in istifasına neden olmuştu.

Akkiraz, partisinin çok dikkat çeken “aile sigortası”na benzer sosyal bir projenin daha önümüzdeki günlerde
tanıtılacağını söyledi.

Gencer de MHP’den aday

Türkçe sözlerle söylenen ilk pop müziği parçası olan “Bak Bir Varmış Bir Yokmuş”u seslendiren isim olarak tanınan, caz piyanisti, besteci, yorumcu ünlü müzisyen İlham Gencer ise MHP’nin “sanatçı” aday adayları arasında yer aldı.

Ülkücü kimliğiyle tanınan Gencer, bir dönem MHP’nin onursal Genel Başkanı Alparslan Türkeş’in sanat danışmanlığını da yapmıştı. (Vatan)