Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın geçtiğimiz haftalarda Kuzey ve Güney idari binalarının ardından, ana binada dün kapılarını basına açıldı. Basın Başdanışmanı Lütfullah Göktaş'ın refakatiyle yapılan ikinci basın turunda Cumhurbaşkanlığı muhabirleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın makam odası da gezdirilerek, burada Erdoğan ile bir süre sohbet etme imkanı buldu.

Cumhurbaşkanlığı protokol görevlisi Fatih Gürkan’ın, basın mensuplarının karşılanmasının ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin neden Atatürk Orman Çiftliği arazisinin tercih edildiğine yönelik açıklamasıyla basın turuna başlandı. Saray’ın çevreye saygı nedeniyle arazideki en az ağaçlık alana yapıldığını belirten Gürkan, "Buraya hiçbir zaman yapılaşma yapılamayacağı için Külliye buraya yapıldı" dedi. Binada kullanılan taşların yüzde 90’ının Antalya ve Isparta’daki taş ocaklarından getirildiğine dikkati çeken Gürkan, koridorlardaki tabloların Çankaya Köşkü’nden, salonlarda sergilenen eşyaların da bir kısmının Dolmabahçe Sarayı’ndan getirildiğini söyledi.

YEŞİL MERMER

Gürkan, göze çarpan yeşil mermerler için de bu rengin protokol imajı için özel seçildiği ve ithal olduğunu anlattı. Binanın deprem için de çok dayanıklı yapıldığı bilgisi verildi.

Cumhurbaşkanlığı makamının da yer aldığı ana binada 3 bodrum, zemin ve 4 kat bulunuyor. Ana binada 56 ofis, 20 toplantı odası ve 3 koruma odasının da bulunduğu toplam 126 oda var. İkinci katta Cumhurbaşkanlığı makamı ve ofisleri, heyet kabul salonu, MGK salonu ve Genel Sekreterlik makamı da yine aynı bu binada bulunuyor.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda en dikkat çeken yer 'sağır oda' olarak bilinen MGK ve Bakanlar Kurulu toplantılarının yapıldığı salon. Bu salona Saray’ın koruma görevlileri bile günde kaç kez ardı ardına girip çıkmalarına rağmen her seferinde imza atmadan giremiyor. Basın mensuplarının da ancak imza attıktan sonra girebildikleri salona ilk önce Erdoğan’ın basınbaşdanışmanı Lütfullah Göktaş imza atarak girdi. Bu salonun girişindeki boy aynası da dikkat çekiyor. MGK üyeleri ve Bakanlar Kurulu üyeleri salona girmeden önce kılık kıyafetlerini bu aynaya bakarak düzeltiyor. Tüm saray yapı önem katsayısı 1 olarak inşa edilirken MGK salonunun katsayısı 1.5 olarak yapılmış. Burası Saray’ın en güçlü depreme dahi dayanıklı alanı olma özelliğini taşıyor.

ERDOĞAN KARŞILADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın makam koridorunun girişinde 3 kadın polis görev yapıyor. Bu alanda mesai saati 7 gün 24 saat aralıksız nöbetleşe devam ediyor.

Basın mensupları daha sonra makam odasına alınarak son ana kadar bilinmeyen bir sürpriz yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan makam odasında Cumhurbaşkanlığı muhabirlerini karşılayarak kendileriyle tek tek tokalaştı. Tavan yüksekliği 8 metre olan makam odasının büyüklüğü göze çarpıyor. Odayı saran kokunun ne olduğu sorulduğunda Erdoğan yanıtlıyor ve 'buhur tütsüsü' olduğunu söylüyor. Erdoğan muhabirlere ilk olarak Saray ile ilgili olarak "Nasıl buldunuz?" sorusunu yöneltti.

Bazı basın mensuplarının, "Spekülasyonların önüne geçmek açısından bu tur daha önce olsa daha isabetli olmaz mıydı?" sorusuna, "Etekteki taşların döküldüğünü ve nereden yaklaşılacağını öğrenmek açısından isabetli oldu" yanıtını verdi. Erdoğan, arzu eden vatandaşların Külliye'de gezdirildiğini de söyledi. Külliye'de en çok beğendiği yerin sorulması üzerine Erdoğan gülerek, "Külliye’de en beğendiğim yer kütüphanem, sizi oraya götüreyim orası daha sıcak" diyerek basın mensuplarını kendisi için özel olan bu alana götürdü. Makam odası ve kütüphane arasındaki koridorda asılı hat tabloların sorulması üzerine ise Erdoğan, "Hayrünnisa Hanım sağolsun zamanında almıştı. Biz de devam ettik" yanıtını verdi. Erdoğan, kütüphaneyi "Külliye’de en çok huzur bulduğum yer. İlk kez görüyorsunuz" diye tanıtırken, duvardaki Arapça, 'Allah’ın yardımı seninle olsun' yazısı dikkat çekti. Özel kabullerini bu odada yaptığını söyleyen Erdoğan bu odadaki el yazması Kuran'ı Kerim'leri ve hattat yazıları tek tek anlattı.

Hattat yazıların birini gösterirken Erdoğan, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrinüssa Gül'ün bu hattat yazılar için çok çalıştığına dikkati çekti. El yazması eserler hakkında da bilgi veren Erdoğan, eline aldığı bir el yazması eser için, "Çok ilginç bir çalışma. Tezhibiyle, hattıyla çok farklı" dedi. 'Delail-i Hayrat' isimli bir el yazması eserle ilgili de gazetecilere bilgi veren Erdoğan, eserde muhyatür çalışmalarının bulunduğunu ve o bakımdan çok güzel olduğunu dile getirdi.

ERDOĞAN’IN CUMA NAMAZI KILDIRACAĞI SÖYLENTİLERİNE YANIT

Bir gazetecinin, sosyal medyada yer alan 'Cumhurbaşkanı Erdoğan cuma namazı kıldıracağına' yönelik iddiaları sorması üzerine, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan, "Sosyal medyada dolaştı aslı astarı olmayan bilgiler" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın camileri çocuklara sevdirmek için çocuk parkları gibi bir çalışması olacağı ve bu bağlamda Beştepe Millet Camii için böyle bir şey olup olmayacağının sorulması üzerine de "Arkadaki bina bir kongre merkezi oluyor. İlk defa Türkiye'de biz büyük bir opera binası yapıyoruz, 2 bin 300 kişilik filan olacak. Altta tabi o kütüphane ve çok amaçlı salonun yapılacağı iki ayrı bina daha var. O arada o dediğiniz tür bir park orada yapılabilir. Yani tam bir külliye" diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin içine yapılan konuta geçip geçmeyeceğinin sorulması üzerine ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İşi var oranın. Orası olursa hem rezidans, hem de ofis olarak kullanılabilecek bir yer. Olabilir. Yaptıklarına göre taşınırız. Orası Dışişleri Bakanlığı'nın, Dışişleri Bakanlığı orayı kullanamadı. Ha biz buraya taşınırsak Dışişleri Bakanlığı da oraya taşınmış olur" yanıtını verdi.

'BURAYI GÜNDEMDE TUTMAYI BEN ŞIK BULMUYORUM'

Bir gazetecinin, 'En son Danıştay bir karar verdi. Siz her platformda yanıt veriyorsunuz iddialara. Burada söylemek istediğiniz bir şey olur mu?' diye sorması üzerine de Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

"Onlar hep söylendi zaten. Yani buranın herhangi bir sorunu filan yok. Danıştay'ın yanılmıyorsam üç tane kararı var burayla alakalı. Ama maalesef sürekli olarak burayı gündemde tutmayı ben şık bulmuyorum. Çok çirkin. Kaldı ki Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası'nın İstanbul'da biliyorsunuz Karaköy'deki yeriyle alakalı binanın hali ortada. En üste oraya daha sonra uydurma bir çatı atmak suretiyle bu gazetelerde defaatle çıktı. Orayı restoran haline getirdiler. Burası böyle bir yer değil. Burası sıfırdan projesiyle, her şeyiyle mükemmel bir şekilde yapılmış ve bu ülkenin temsil makamı. Bunun üzerinde bu kadar böyle provakatif haberler veya dezenformasyon yapmak, bunlar hiç doğru şeyler değil."

PEYGAMBERİ TASVİR HATLARI

Erdoğan’ın makam odasının bulunduğu 2. katın koridor duvarlarındaki çok sayıdaki hat ve cami resimleri dikkati çekiyor. Lütfullah Göktaş, buradaki Arapça yazıyı bize tercüme ettikten sonra, İslamiyet’te resim yasak olduğu için Hz. Muhammed’in fiziki özelliklerini tasvir eden Hilye’lerle Peygamber'in fiziki özelliklerinin anlatıldığını söyledi.

KONUK DEVLET BAŞKANLARININ MAKAM ODASINDA İSTANBUL FOTOĞRAFLARI

Türkiye'yi ziyarete gelen konuk cumhurbaşkanları için Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde tahsis edilen makam odasında duvarlarda bulunan İstanbul fotoğrafları ise dikkat çekiyor. Konuk devlet başkanının makam odasında ve diğer odalarda İstanbul fotoğrafları bulunmasının sebebinin ise kültür tanıtımı amaçlı olduğu kaydedildi.

'ALTIN KLOZET'

Makam katları gezdirilen gazeteciler Genel Sekreter Fahri Kasırga'nın odasına da konuk edildi. Kasırga karşısında gazetecileri görünce, "Benim için sürpriz oldu" dedi. Gazetecilerin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Kasırga, Saray'ın kaçak iddialarının asılsız ve yersiz olduğunu dile getirdi. Ruhsatların temelden alındığını belirten Kasırga, olmayan altın klozetleri de gösterebileceklerini vurguladı.

OPERA BİNASI DA OLACAK

Bu arada basın mensupları, Erdoğan’dan, Külliye'nin içinde büyük bir opera binasının da yapıldığını da öğrendi. Erdoğan, Saray sınırları içinde yapılan kongre merkezinde Türkiye’nin en büyük opera sahnesinin yapılacağını ve 2 bin 300 kişi kapasiteli olacağını açıkladı.