Başbakan Erdoğan, Kızılcahamam'da kamp yapan AK Parti il ve ilçe başkanlarına hitaben yaptığı konuşmada, başkanlık sistemine de değindi. Türkiye'de başkanlık sisteminin parti teşkilatında da yeteri kadar anlaşılmadığını söyledi. Erdoğan, "Genel Başkan bunu söyledi. Peki ilk defa bizim genel başkanımız mı söyledi bunu? Geçmişte rahmetli Turgut bey de söyledi, Demirel söyledi. Bu bize yabancı bir anlayış da değil. Ecdadımıza baktığımızda tarihe baktığımızda benzerini Osmanlı yaşamış. Dünyada en gelişmiş ülkeler bunu yaşıyor, ABD, Rusya aynı şekilde. Yarı başkanlık denilen sistem, Fransa bunu yaşıyor. Latin Amerika ülkeleri bunu yaşıyor. Dünyada 100'ü aşkın ülke bunu yaşıyor. Bizde muhalefetin propagandalarına eğer AK Parti'ye oy verneler aldanırsa onların iz suyundan giderse o zaman bize, şuna inanıyorum, bir defa tavrını koyamayan bir teşkilat, meselesine sahip çıkamayan bir teşkilat anlayışını getirir." dedi.

"AK PARTİ'NİN KENDİ OY TABANI BAŞKANLIK SİSTEMİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARINI ÇOK DAHA İYİYE TAŞIMALI"

Bu konuda daha çok çalışılması gerektiğini belirten Erdoğan, "Sizlere gönderilen broşürler demek ki okunmuyor, verdiğimiz mesajlar iyi dinlenmiyor takip edilmiyor." diyerek de parti teşkilatını eleştirdi. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eğer bugün gelişmiş ülkeler başkanlık sistemini benimsemişse ülkelerini yönetiyorlarsa burada bir şey var. Ne diyorlar 'parlamenter demokrasi başkanlık sisteminde yok' diyor. Kim diyor bunu? Ana muhalefet partisi başkanı. Parlamentonun olmadığı bir başkanlık sistemi, kraliyetler hariç hepsinde vardır. Amerika'da parlamento yok mu, bugün Rusya da yok mu. ABD'de çift derecelidir, hem kongre hem senato. Rusya'da yok mu Fransa da yok mu? Var. Nasıl çalıştığı içeriği nasıl olacağı bu önemli. Biz bunları tartışalım diyoruz, toplum tartışmalı. Sonra da nihai kararı yine millet vermeli. Bundan kaçınmamalıyız. Partili cumhurbaşkanlığı gündeme getirdik onu bile farklı yerlere çektiler. Fransa şu anda onu uyguluyor. Amerika'da başkanlık sitemi de partilidir onu uyguluyor. Süreci ülkenin menfaatine, milletin menfaatine en ideal şekilde nasıl yürütebilirsek buna dikkat etmemiz lazım. Başkanlık siteminde başkan kral değildir. Bizdeki bazı cahiller başkanı bir kral olarak takdim etme cüretine girerek yalan söylüyorlar. Tam aksine Amerika'da başkan kongreden izin almadıktan sonra onların vermediği bir yetkiyi harcama noktasında yapamaz, bir helikopter hediye edemez, oradan izin alması gerekir. Biz bu noktada çok daha güçlüyüz. AK Parti'nin kendi oy tabanı başkanlık sistemi ile ilgili çalışmalarını çok daha iyiye taşımak suretiyle tüm kamuoyu araşatırmalarındaki dengeyi genel merkezini çalışarak oturttuğu bir yapı üzerine sürdürmelidir."

Üç beş çanak çömlek, Marmaray'ı 4 yıl geciktirdi
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da Asya ve Avrupa kıtasını denizin altından birbirine bağlayacak olan Marmaray projesinin, özellikle Yenikapı taraflarında ortaya çıkan tarihi eserlerden dolayı 4 yıl geciktiğini söyledi. Kültür ve Tabiat Varlıklarını İstanbul Bölge Koruma Kurulu'nun Marmaray projesi konusunda verdiği kararları eleştiren Erdoğan, "3-5 çanak çömlek Marmaray'ı 4 yıl geciktirdi. Yazık değil mi günah değil mi?" diye konuştu. Erdoğan, aynı kurulun Taksim Kışlası'na onay vermemesini ise "Burada bir tarihi eser var, bu tarihi eseri kurul nasıl reddeder? Bu kurullar niçin var? Bu tarihi eserleri korumak için. Çanak çömleği koruyorsun da oradaki tarihi kışlayı neden korumuyorsun." ifadeleriyle eleştirdi.

Erdoğan, Kızılcahamam'da kampta bulunan AK Parti il başkanları ve ilçe başkanlarına hitaben yaptığı konuşmada, Kanal İstanbul projesi için "Bir çılgın projenin gerçekleşebilmesi için bize hendek atlattılar. 3-4 sene bir projeyi gecikmeli olarak çıkarıyoruz. Niye? Önümüzde çok ciddi engeller var. Örneğin Marmaray projemiz var, basit çanak çömlek hikayesi bize dört sene kaybettirdi. 3-4 sene önce Marmaray açıklanacaktı. Bak şimdi bu 29 Ekim'e yetiştirmeye çalışıyoruz. Yazık değil mi, günah değil mi? Her geçen zaman bu ülkenin aleyhinde rakam gidiyor. Muasır medeniyetler seviyesi üzerine çıkacaksak bu yatırımlarımızı hızla gerçekleştirmeliyiz." dedi.

Erdoğan, İstanbul'a üçüncü havalimanı için de "Şu hale gelene kadar neler neler çektik. Bunları ben seçim kapmanyasında ilan etmiştim. Türkiye dünyanın en büyük havalimanlarından birine sahip olacak." diye konuştu.

Erdoğan ardından Taksim Kışlası konusunda da benzer ifadeler kullanarak Kültür ve Tabiat Varlıklarını İstanbul Bölge Koruma Kurulu'nu eleştirdi: "Taksim gezi alanı dedik, hemen buna da karşı çıktılar. 'Kışlayı yeniden orada yapacağız' dedik, malum çevreler başta ana muhalefet partisi ve destekçileri hep birlikte karşı çıktılar, engellemek istediler, reddettiler. Red edince ben de dedim ki 'reddinize red.' Burada bir tarihi eser var, bu tarihi eseri kurul nasıl reddeder? Bu kurullar niçin var? Bu tarihi eserleri korumak için. Çanak çömleği koruyorsun da oradaki tarihi kışlayı neden korumuyorsun. Denizin dibinde 3-5 tane çanak çömlek çatal kaşık bulunmuş bunları koruyorsun ama Taksim Meydanı'ndaki devasa kışla gayet güzel mimari estetiği gayet güzel buna hayır diyorsun. Böyle bir anlayış mantık olur mu? Bu ideoloji değil de nedir. Ana muhalefetin il başkanı çıkıyor basın toplantısı yapıyor. Yok böyle birşey. Onun için dedik, olacak. E şimdi oluyor. İnşallah orada hem kışlamızı yapacağız, mimari olarak orada duracak. Ama altında alışveriş merkezinden, toplantı salonlarına kadar belki rezidans otel vs ama arka planda da Divan Oteli tarafında da bir şehir müzesi yapmak suretiyle İstanbul'umuzun şehir müzelerini artırmış olacağız. Aynı şekilde yayalaştırma çalışmaları devam ediyor, trafiği alta alıyoruz. meydan tamamen yayalara kalıyor yani insana kalıyor." diye ekledi.