Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'yi ziyaret eden Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirilen Türkiye Azerbaycan Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey III. Toplantısı'na başkanlık etti. İki lider ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. İki liderin açıklamalarının ardından Erdoğan ve Aliyev, gazetecilerin sorularını cevapladı.

Erdoğan'a ilk olarak Azeri bir gazeteci tarafından iki ülke ilişkilerindeki hedef ve beklentileri soruldu. Erdoğan bu soruya "İşte az önce anlattığım özellikle Azerbaycan Türkiye arasındaki gerek siyasi askeri gerek kültürel gerek ticari noktada gelişmeler süratle artarak devam ediyor. Şu anda ekonomik olarak baktığımızda 4,2 milyar dolar, bu daha da artarak devam edecek. Şimdi hedef 15 milyar dolara doğru yürüyeceğiz. 2020'de 15 milyar doları yakalamış bir Türkiye Azerbaycan ticaret hacmine ulaşacağız. Müşterek Balkanlarda doğalgaz ile alakalı birçok yatırımları yapabilme imkanımız var, bunların planlamasını yapacağız. Burada gerek başta dışişleri bakanlarımız olmak üzere ilgili bakanlarımız birbirleri ile çok verimli çalışmalar yaptılar. Kendi alanlarında neler yapabiliriz onları görüştüler. Savunma sanayi noktasında müşterek adımlar atabiliriz, eğitimde kültürde bu tür adımları birlikte atacağız. Tek millet olmanın yüklediği sorumluluk neyse bu sorumluluk içerisinde siyasi alanda da kararlarımızı beraber alabildiğimizi ortaya dış politikada da koyuyoruz, koyacağız" dedi.

Erdoğan'ın ardından bir Türk gazeteci İlham Aliyev'e "Her görüşmede özellikle tek millet iki devlet vurgusu yapılıyor. Vizeler konusunda adım atılmış değil, Başbakan değindi ama vizelerin önündeki engel nedir, şartlar olgunlaşmadı mı?" şeklinde bir soru yöneltti. Aliyev de bu soruya cevaben "Vizelerle ilgili sayın başbakan açıklama yaptı. Artık biz karara geldik ki ilk aşamada ekonomi bakanlığından verilecek siyasi esasında vizesiz Azerbaycan'a geliş gidiş temin edilecek. Vizeyle ilgili kendi siyasetleri vardır her ülkenin. İlim adamları, idmancılar, işadamları, tanınmış insanlar, Azerbaycan ile sık sık bağlı olan insanlar için tamamıyla vizesiz rejim tebliğ edilecektir. Yakın zamanlarda bu mesele çözülecektir. Eminim ki bu suallere de ihtiyaç kalmayacaktır" şeklinde konuştu.

Tarihi görüşme


Ardından Erdoğan'a haftasonu Diyarbakır'da Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile yapacağı görüşme ve Irak ile Türkiye arasında son günlerde yaşanan olumlu gelişmeler soruldu. Erdoğan ilk olarak Diyarbakır ile ilgili konuştu: "Bu hafta sonu Diyarbakır'da tarihi bir süreci yaşayacağız. Gerek toplu açılışlar Cumartesi günü Diyarbakır'da gerçekleştireceğiz, 300 aileyi evlendireceğiz. Bu aileleri evlendirirken istedik ki çok daha farklı bir şekilde gerçekleştirelim, çözüm sürecine yönelik taçlandırma da olsun. İlin ve bölgenin milletvekillerinin de Barzani'nin davet edildiği onların da icabet edeceği, ama dedik ki burada bir de İbrahim Tatlıses gibi Şiwan Perver gibi iki dostu da bir araya getirelim. İbrahim bey biliyorsunuz büyük bir felaketten sonra ilk defa böyle sanatını orada icra edecek. Perver ile düet yapma fırsatı verecekler. Bütün bölgenin folklor gösterilerini dinleyip izleyeceğiz. Aynı zamanda Barzani ile orada siyasi görüşmelerimiz olacak. Kısa bir süre önce de Neçirvan Barzani'nin ziyareti olmuştu görüşmelerimiz olmuştu. Bu defa da Mesud beyle de Diyarbakır'da görüşmemiz olarak, etkinliklerde beraber olacağız. Bismil Ergani'de toplu açılışlarımız olacak. Haftasonunu Bakan ve milletvekili arkadaşlarımızla hep birlikte Diyarbakır ilinde halkla kucaklaşarak geçirmiş olacağız. Bütün arzumuz çözüm sürecine yönelik olarak bölge halkının barışına dayanışmasına birbirini sevmesine hele hele bugün bugün Muharrem 10. Muharrem ayının içerisinde bunları yaşamak bizler için ayrıca mutluluk vesilesi olacak."

Irak ziyareti

Erdoğan ardından da Irak ile ilişkilere yönelik soruyu cevapladı: "Son dönemdeki mevcut gelişmeler zaten ortada. Kısa bir süre önce Irak Parlamento Başkanı Husame Nuceyfi'nin bir ziyareti olmuştu. Bu ziyaretle başlayan bir süreç oldu. Ardından Irak Dışişleri Bakanı'nın bir ziyareti oldu. Kendisi ile yaptığımız görüşmeden sonra Dışişleri Bakanımız Ahmet beyin çok çok verimli geçen bir Irak ziyareti oldu. Bundan sonra da bizim TBMM Başkanımızın bir ziyareti olacak. Ardından sayın Maliki'nin bir Türkiye ziyareti olacak. Ve burada kesintiye uğramış olan Türkiye-Irak arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey toplantılarını yeniden başlatmış olacağız. Ardından benim bir iade-i ziyaretim olacak. Böylece bölgedeki barışa bu ziyaretlerin çok önemli katkısı olacağına inanıyoruz. Yeni bir canlanma yeni bir hareketlenmeyle bu süreci devam ettireceğiz."