Başbakan Erdoğan, 1 Mart'ta Kaddafi'yi aradığını ve halkın iradesine saygı göstermesi gerektiğini söyledi. İşte Erdoğan'ın açıklamaları:

Libya halkı mutsuzken biz mutlu olamayız. Biz bölgemizdeki her ülkenin toprak bütünlüğü bağımsızlığına saygılıyız. Hiçbir ülke üzerinde gizli hesaplarımız olamaz. Türkiye’nin ekseni bellidir ve gayet açıktır.

Libya kan ağlarken biz elimiz kolumuz bağlı oturamayız. Türkiye bölgenin huzur ve istikrarı için tüm taraflara diyalog çağrısını sürdürecektir.

Biz o ülkelerin yer altı zenginliklerin peşinde değiliz. O ülkelerin halklarının yanındayız. Biz bölgesel barış için çalışıyoruz.

YENİ OSMANLICILIK

Yeni Osmanlıcılık gibi bir ithamı kabul etmemiz asla ve asla mümkün değildir.

Bu iddia art niyetli bir iddiadır. Her ülke Türkiye’nin dostluğundan kardeşliğinden emin olsun. Samimim çabalarımızdan rahatsız olanlar bölgede kan üzerine politika yapmak isteyenlerdir. Biz bölgede sadece ve sadece kardeşlik diyoruz. Kardeşlikten öte gayemiz yoktur ve olmayacaktır.

İSTİKRARSIZLIK İSRAİL'İ DE ETKİLİYOR

Bölgedeki istikrarsızlık bizi ne kadar etkiliyorsa İsrail ve İsrail halkını da o kadar etkilemektedir. İsrail hükümeti şiddet politikalarıyla Filistin’e zulmetmekle kalmıyor kendi halkına da zulüm ediyor.

Sivillere saldıran Akdeniz’de korsanlık yapan bir hükümet oldukça bölgedeki barış çabalarının sonuç vermesi mümkün değildir. İsrail hükümeti kendi halkı8na da zulüm etmekten bir an önce vazgeçmelidir.

“GÜN KUCAKLAŞMA GÜNÜDÜR”


Gün silahları kendi halkına, kardeşine doğrultma günü değil, kucaklaşma günüdür. Gün kan akıtma değil kan davalarını bitirme günüdür. Biz Filistin için gözyaşı akıtırken Filistin mücadelesinin parçalanması içimizi kanatmıştır. Libya’da yaşanan trajediler vicdanımızı kanatmıştır. İnsanların Irak’ta camilerde katledilmesi umutlarımızı incitmiştir.

OPERASYON BİR AN ÖNCE BİTSİN!

Libya istikametini belirlesin istedik. Keşke Libya’da olaylar bu noktaya gelmeseydi. Askeri müdahalenin bir an önce sonuçlandırılmasını Libya’nın bir an evvel istikrara kavuşturulmasını diliyoruz.

Başbakan Erdoğan konuşmasının ardından soru cevap bölümünde soruları cevapladı. Erdoğan sorulara şu cevapları verdi:

Bizim AB ile ilişkimiz yaklaşık 50 yıl. Bizim için şu anda AB bizi alsın ya da almasın çok büyük önem arz etmiyor. Ben zaman zaman söylüyorum: “Bizi almayacaksanız açıklayın. Bizden böyle bir açıklama bekliyorsanız bunu yapmayız. Biz Kopenhag yerine Ankara kriterlerini, Maastrich yerine de İstanbul kriterlerini açıklar yolumuza devam ederiz.

Türkiye birçok AB üyesi ülkeden şu anda daha iyi durumdadır. Gün olacak AB Türkiye’yi kendileri almak zorunda kalacaktır. Bunu da söylüyorum.

“KADDAFİ KENDİSİYLE ÇELİŞİYOR”

SORU: Libya'ya yönelik bir operasyon dün itibarıyla başladı. Kaddafi hemen gitmeli mi?

ERDOĞAN: Bu, o aşamayı geçti bile. Kaddafi şu anda kendi kendisiyle çelişiyor. “Ben resmi bir görevle Libya’nın başında değilim” diyordu. Yapması gereken resmi görevle Libya’nın başına gelen bir kişiye görevi devretmesiydi. Halkın iradesine saygı göstermelisin diye hem kendisine hem de oğluna bunu söyledim. Bunu söyleme tarihim 1 Mart.

ARINÇ: "OPERASYONA KATILMA DURUMUMUZ YOK"


Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Libya’ya yönelik uluslararası operasyona ilişkin, "Türkiye’nin operasyonlara katılma durumu yok. Bu konuda görüşümüzü daha önce hem Başbakanımız hem Dışişleri Bakanımız ifade ettiler" dedi.