Başbakan Erdoğan, bazı açılış ve temaslarda bulunmak üzere bugün Balıkesir'e geldi. Toplu açılışların yapılacağı Kuva-i Milliye Meydanı'nda halka hitap eden Erdoğan, şimdiye kadar Balıkesir'de yaptıkları çalışmaları aktardı. Daha sonra son bir ay içinde yaptıkları çalışmaları ve gezileri de anlatan Erdoğan, 10 yıldır Türkiye'yi büyütmek, gücünü ve itibarını artırmak için büyük çaba sarf ettiklerini söyledi. Daha sonra sözü terörle mücadeleye getiren Başbakan, "Terörle mücadelede neler yapmamız gerekiyor, bunu kararlı şekilde, riskleri alarak yürütüyoruz. Hayat risktir, siyaset risktir. Milletin refahı, huzuru için her şeyi yapacağız, çünkü annelerin ağlamaması lazım. Gözyaşlarının dinmesi, kanın durması lazım. Onun için de silahlar bırakılıncaya kadar mücadelemiz sürer. Siyasetle de müzakeremiz sürer. Anlayışımız bu. Milletimin değerlerinden taviz vermeksizin, bu milletin tarihteki o anlı şanlı yerinden taviz vermeksizin bu süreç devam edecek." dedi.

'KARANLIK OPERASYONLARA İTİBAR ETMEYİN'

Şehitlerin bağımsız bir vatan emanet etmek, ama aynı zamanda birliğimiz, bütünlüğümüz, kardeşliğimiz için de için canını feda ettiğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin her yerindeki şehitlerin bugün Çanakkale'de kucak kucağa yattığını söyledi. Erdoğan, kardeşliğe vurgu yaparak şunları kaydetti: "Balıkesirli şehitle Vanlı şehit, Bursalı şehitle Batmanlı şehit aynı kabristanda, aynı mezar içinde yatıyor. Vatanımızı, bağımsızlığımızı koruyacağız ama yetmez. Bayrağımızı koruyacağız ama yetmez. Biz aynı zamanda kardeşliğimizi, birliğimizi, bütünlüğümüzü de korumak zorundayız. Üç şeyi biliriz: Arkadaş, karındaş, kardeş… Aynı anneden olanlar karındaştır ama bizim değerlerimizde karından olursun, ayrı düşersin. Arkadaş bir yere kadar ama gerçek manada kardeş hepsinin üstündedir. Bizim değerler silsilemiz içinde ancak inananlar birbirine kardeştir, bu bizi birbirimize bağlar. Biz milletimizle aracılar vasıtasıyla konuşmayacağız, araçlarla konuşmayacağız. Biz ru-be-ru, yani yüzyüze konuşacağız. Kalpten kalbe, gönülden gönüle yol vardır, biz böyle konuşacağız. Böyle konuşmaya devam edeceğiz. Sizden çok ama çok önemli bir ricam olacak. Aziz milletimden, 70 milyondan rica ediyorum, art niyetli haberlere itibar etmeyin, dedikodulara itibar etmeyin, söylentilere itibar etmeyin. medya üzerinden yapılan karanlık operasyonlara, medya aracılığıyla kurulan tuzaklara itibar etmeyin."

'SÜRECE KATKI SAĞLAMAK İÇİN BÖYLE HABERLER YAZILMAMALI'


Savaşın kolay, barışın zor olduğunu ve kendilerinin de zoru tercih ettiğini aktaran Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ayırmak kolaydır, birleştirmek zordur ama ecdadımız nasıl kolayı değil, zoru seçtiyse, şehitlerimiz nasıl kolayı değil, zoru seçtiyse biz de kolayı değil, zoru seçtik. Zoru seçiyoruz. Biz çözmek için uğraştıkça çözdürmemek için uğraşanlar var. Biz yapmak için uğraştıkça yıkmak için mücadele edenler var. Biz tamir etmek için uğraştıkça bozmak için elinden geleni yapanlar var. Biz kalpleri onarmak için uğraştıkça kalpleri kıranlar var. Biz samimiyetle, kararlılıkla elimizi, bedenimizi, bütün vücudumuzu taşın altına koyup gençlerin kanını, annelerin gözyaşını dindirmek için çırpındıkça bunu sabote etmeye, bunu bozmaya, bunu başarısızlığa uğratmaya çalışanlar var. Bunlar sizin karşınıza yalanlarla, iftiralarla çıkıyorlar. Bunlar küfürlerle, hakaretlerle, öfkeyle, nefretle çıkıyorlar. Bunlar sizin karşınıza dedikodu, söylenti, sabotaj, provokasyon ve medya operasyonlarıyla çıkıyorlar. İşte bir tane gazete çıkmış. Bir başlık atıyor, attığı başlıkla İmralı'dan haberler veriyor. Her zaman söyledim, bir kısım medya hiçbir zaman yanımızda olmadı. Bu medyanın bazı uzantıları, kalemşörleri şunu yazıyor. Devlet yönetmek başka bir şey, gazete yapmak farklı bir şey. Eğer bu ülkeye, bu millete zerre kadar sevdanız varsa, şu çözüm sürecine katkıda bulunmak istiyorsanız böyle bir başlığı atamazsınız, atmamanız gerekirdi. Bu süreç, hassas bir süreç. Bakın ben konuşmuyorum, arkadaşlarıma da diyorum, sabredeceksiniz, konuşmayacaksınız. Bizim derdimiz bağcıyı dövmek değil, bizim derdimiz üzümü yemek."

Süreci baltalamaya çalışanların karşısında olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, şunları söyledi: "Eğer böyle gazetecilik yapacaksan, batsın senin gazeteciliğin. Medya, 'Başbakan bize saldırdı.' diyecek. Ben gerçeği söylüyorum. Bu süreç içerisinde kim bunu baltalamaya çalışıyorsa o benim de, arkadaşlarımın da, hükümetimin de karşısındadır. Biz her türlü riski almışız. Bu yolda yürüyoruz. Önümüze konulan taş, engellemek içindir. Biz o taşı önümüzden çeker atarız. Kim olursa olsun bunu da dinlemeyiz. Eğer zerre kadar bu vatana, bu millete sevgileri varsa lütfen bu ülkede atılan bu adımları engellemeye çalışmasınlar. Biz onlarla iktidar olmadık. Onlara rağmen milletimiz iktidara taşıdı. Millet en son seçimde yüzde 50 dedi. Millet bunu söylüyorsa, milletimin dediğidir doğru olan, onların köşelerindeki yazılar değil. Ortaya dökülen iddialar terörün bitmesini istemeyen, çözümü istemeyen bu çevrelerin açık bir sabotajıdır. Çözüm sürecinde kim ne söylerse söylesin, kim ne yazarsa yazsın, kim hangi iddiayı, hayali, tasavvuru dile getirirse getirsin son sözü millet söyler. Bu yeni süreç başladığı andan beri herkesin daha dikkatli, daha sorumlu davranması gerektiğini altını çizerek ifade ettim. Sabotajlara, tahriklere karşı dikkatli olunması gerektiğini defalarca söyledim. Bu süreçte konuşmuyor, iş yapıyoruz iş. Birileri süreci akamete uğratmak, süreci bu noktada engellemek için elinden geleni yapıyor. Onların nasıl bir hesabı varsa Allah'ın da bir hesabı var. Unutmayın, biz en baştan ne dedik? Yola çıkarken halis niyetle çıktık. Allah'ın izniyle ve sizin desteğinizle bu süreci hayırlı bir neticeye inşallah uğratarak sonlandıracağız. Biz samimi şekilde çözüm istiyoruz ama millete rağmen, milletin değerlerine rağmen bir çözüm, çözüm değildir. Şehitlerimizin ruhunu incitecek, onların emanetine halel getirecek hiçbir adımı atmayız. Siz bize güvendiniz, inandınız, 10 yıl boyunca bu güveni boşa çıkaracak bir şeyin içinde olmadık. Taviz vererek, geri adım atarak, terörle mücadeleden vazgeçerek değil, bu aziz milletin onurunu, şereflerini ayaklar altına alarak değil, tüm bu hassasiyetleri gözeterek, kardeşlik hukukunu gözeterek çözeceğiz. Dedikodulara, söylentilere, karanlık operasyonlara itibar etmeyin. Bize güvenin, inanın."

Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından sahneye iki genç kızı da alarak 43 tesis ve 142 projenin açılış kurdelesini kesti. Daha sonra Bigadiç ilçesine geçen Erdoğan, yarına kadar Balıkesir'de temaslarını sürdürecek.