Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’den, NATO zirvesine katılacağı Galler’in başkenti Cardiff’e giderken, uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan, Cardiff’te Barack Obama ile yapacağı ikili görüşmede ABD Başkanı’ndan Fethullah Gülen’i ya Türkiye’ye iade etmelerini ya da ‘deport’ (sınır dışı) etmelerini isteyeceğini açıkladı.

Erdoğan, ABD’deki modifikasyon işlemleri tamamlandıktan sonra kullanmaya başladığı TC-TUR isimli Airbus 330-200 uçakta gazetecilerin sorularına şöyle yanıt verdi:

"ADETA CASUSLUK ÖRGÜTÜ"


* Paralel yapıyla ilgili Obama'ya ne diyeceksiniz?


"Her şey ortada. Türkiye'de 'elde bilgi-belge olmadan ne yapacaksınız' diyenler var. Oysa her şey, dinlemeler, tapeler ortada. Bir ülkenin Başbakanı dinlendi, bakanları dinleniyor, bundan daha büyük belge olur mu? Türkiye'nin Başbakanı yazışmalarda, 'dönemin Başbakanı' ifadeleriyle yer alıyor. Bunlar ele geçti. Kabineler oluşturuldu. Tabii ki şimdi ne yapacaklar, inkâr edecekler... İş o safhaya geliyor. Bundan daha büyük, daha ciddi hangi belge olabilir? Şu anda bu adamlar bütün elektronik cihazları falan kaçırmak suretiyle delilleri yok etme noktasına geldiler. Bunlar adeta bir casusluk örgütü oluşturmuşlar. Bütün bu işlerin odaklandığı merkez şu anda Pensilvanya."

'YA DEPORT YA İADE' DİYECEĞİM

"Pensilvanya Amerika'dan başka bir yerde değil. Biz de tabii Amerika'dan madem biz stratejik ortağız, madem bizim aramızda bir model ortaklık var, siz nasıl bizden zaman zaman bazı teröristleri istiyorsunuz biz de size veriyorsak şu anda biz de size diyoruz ki böyle böyle... Ya bunu deport (sını rdışı) edin ya da verecekseniz bize verin. Bunlar çok açık ve net olarak ortada. Gelsin ülkesinde yaşasın. Madem suçu olmadığını söylüyor. Gelsin burada yaşasın. İdare edecekse buradan idare etsin, siyasete soyunacaksa burada soyunsun."

* Siz daha önce Obama’ya bu konuyu telefonda da söylemiştiniz.

"Hepsinin bağlantıları peyderpey ortaya çıkıyor. Belirli bir sürece doğru işler gidiyor. Atılmış bazı adımlar var. Kırmızı bültenle arananlar var. Arananları Türkiye’ye veriyorlar mı? Bölücü terör örgütleri mensupları, bunun dışında Cem Uzan, kardeşi, Fehriye Erdal gibi arananlar var. Yerleri falan o ülkelere bildirilmiştir. Dönmemiştir. Çok farklı anlayışlarla ülkelerinde koruma altına alınanlar maalesef var."