Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Elektrik Santralleri Toplu Açılış Töreni'ne katıldı. Burada bir konuşma yapan Erdoğan, Türkiye'yi sıkıntıya sokmak için terör örgütlerine kucak açanların, silah verenlerin artık kendisini gizlemesinin mümkün olmadığını söyledi. Verilen silahlarla hepsinin adresini bildiklerini belirten Erdoğan, "'Terör örgütü DEAŞ'ı bir başka terör örgütüyle yok edeceğim' gibi bir safiyane yaklaşım ortaya koyuyorsanız kusura bakmayın bu dünyada bunu kimse yutmaz. Bizim iki gözümüzü çıkarmaya çalışanlar, sadece kaybettikleri gözleriyle kalacaklardır" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Elektrik Santralleri Toplu Açılış Töreni'ne katıldı. Beştepe Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen törene Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra Başbakan Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de katıldı. Törende konuşan Enerji Bakanı Albayrak, 2020'ye kadar toplam 30 milyar Türk Lirası'nı aşan bir yatırımla elektrikte modernleşme için adımlar atılacağını söyledi. Albayrak, "Ucuz elektrikle vatandaşlarımızın yerli kaynakları kullanmasıyla cari açığı düşürmeyi hedefliyoruz. Dünyanın en ileri imkan ve teknolojilerinin kullanılması amaçlanıyor. Ucuzlayacak elektrikle hem devletimiz hem vatandaşımız kazanacak. Güneş enerjisinden hidroelektriğe toplam 5 milyar Dolar'lık yatırımla Türkiye'nin büyümesine güç katıyoruz. Bu açılış büyüyen Türkiye'nin en önemli resimlerinden bir tanesi. Bin metrekare Karapınar HES bu yıl tamamlanacak. Rüzgar alanında da 2017'nin ilk çeyreğinde benzer adımları atacağız. Batı'da ne varsa Doğu'da da o olmalı düsturuyla çalışıyoruz. 2020'ye kadar özel sektör eliyle 18 milyar Türk Lirası, devlet eliyle 12 milyar Türk Lirası toplam 30 milyar Türk Lirası'nı aşan bir yatırımla elektrikte modernleşme, iyileştirme için adımlar atıyoruz. Enerji yatırımlarıyla Türkiye'nin gücüne güç katmaya devam ediyoruz" diye konuştu.

BAŞBAKAN YILDIRIM: ENERJİDE HALA BÜYÜK ORANDA DIŞA BAĞLI ÜLKEYİZ

Açılış töreninde konuşan Başbakan Yıldırım, Türkiye'nin 2023'e kadar enerjideki dışa bağımlılığını azaltacak çalışmalara devam edildiğini belirterek, "Enerji ile ilgili kurulu kapasitemizin 2,5 kat artmasının anlamı şudur. Türkiye, 3 kat büyüdü. Hükümetimizin gündeminde şimdi enerjide çeşitliliği artırmak vardır. Türkiye olarak enerjide hala büyük oranda dışa bağlı bir ülkeyiz. 2023'e kadar enerjideki dışa bağımlılığımızı azaltacak, çeşitliliğimizi artıracak projeler üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Nükleer enerji santralleri bu bağlamda en önemli projeler arasında yer alıyor" ifadelerini kullandı.

"2017'DE, 2018'DE, 2019'DA YÜZDE 5 ÜZERİNDE BÜYÜME HEDEFLİYORUZ"

Sadece illere değil, ilçelere de doğalgaz vermeye devam edileceğini vurgulayan Yıldırım, "Hali hazırda 76 ilimizde doğalgaz var. 2018 yılına kadar geriye kalan 5 ilimizi de doğalgazla buluşturmuş olacağız. Sadece illere değil, ilçelere de doğalgaz bağlantısını bundan böyle bağlamaya ve doğalgaz vermeye devam edeceğiz. Önümüzde daha yapacak çok işimiz var. Büyümeye, üretmeye devam etmeliyiz. 2017'de büyümemizi daha da hedef olarak artırdık. 2017'de, 2018'de, 2019'da yüzde 5'in üzerinde bir büyüme hedefliyoruz" dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: KÖMÜR VE NÜKLEER ENERJİYLE ÇALIŞAN SANTRALLER OLMASA BATI KARANLIĞA GÖMÜLÜR

Beştepe'deki Elektrik Santralleri Toplu Açılış Töreni'nde hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan; Türkiye'de ne zaman kömür santrali, nükleer santrali projesi gündeme gelse birilerinin buna engel olmaya çalıştığını dile getirerek, "Siz bakmayın Batı ülkelerinden ülkemize, çevrecilik üzerinden yöneltilen saldırılara. Bunların hepsi de maksatlıdır, art niyetlidir. Bugün çevrecilerin en çok eleştirdiği kömür ve nükleer enerji santrallerinin kahir ekseriyeti Batı ülkelerinde bulunuyor. Öyle ki şayet kömür ve nükleer enerjiyle çalışan santraller olmasa Batı karanlığa gömülür. Ülkemizde ne zaman bir kömür santrali, bir nükleer santral projesi gündeme gelse birileri hemen ayağa kalkar, çevrecilik adına bunlara engel olmaya çalışır. Peki kömürü ve nükleer enerjiyi en çok kullanan Batı ülkelerinde niye sokağa dökülmezler? Bu protestolar, tepkiler, kampanyalar oralarda niçin olmuyor? Çünkü bu kampanyaları arka planda organize ve finanse edenlerin dertleri başka. Onlar üzüm yemenin yani çevreyi korumanın, bağcıyı dövmenin yani Türkiye'nin büyümesini engellemenin peşinde. Dert bu" açıklamasında bulundu.

"ÖNCE KENDİ KÖMÜRLERİMİZİ ERİTELİM"

Kömürde Türkiye'nin önce kendi rezervini kullanmak zorunda olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Biz kendi rezervimizi eritmek için ne gerekiyorsa bunu yapacağız. Çorlu'dan Şırnak'a kadar kömürle dolu. Biz önce bu kömürlerimizi eritelim. Bunların üzerinde çalışalım. Öyleyse biz kararlı bir şekilde bu adımı atacağız. Biz yenilenebilir kaynaklarımızla birlikte kömür ve nükleer kaynakları da etkin bir şekilde kullanabildiğimizde cari açık sorununun üstesinden kolayca gelebilme imkanına sahibiz" dedi.

"AKKUYU'DA NÜKLEER SANTRALİ 2023 YILINDA DEVREYE ALMAYI PLANLIYORUZ"

Türkiye'nin nükleer santraller konusunda iki önemli adım attığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Mersin Akkuyu'da inşası süren nükleer santrali inşallah 2023 yılında devreye almayı planlıyoruz. Sinop'taki nükleer santralle ilgili çalışmalar sürüyor. Şimdi üçüncü bir nükleer santral için ön hazırlıklara başladık. Her 3 projeyi de tamamlayarak, ülkemizin hizmetine sunmakta kararlıyız" ifadelerini kullandı.

"TERÖR ÖRGÜTLERİNİN HAKKINDAN GELMEK BİZİM İÇİN KOLAY"

Türkiye'nin terör örgütleriyle hedeflerinden uzaklaştırılamayacağının altını çizen Erdoğan, "Türkiye, terörle, terör örgütleriyle, ihanet çeteleriyle tehdit edilemeyecek; yolundan çıkartılamayacak, hedeflerinden uzaklaştırılamayacak bir ülke olduğunu içeride ve dışarıda herkese göstermek mecburiyetindedir. Terörle mücadele etmek, terör örgütlerinin hakkından gelmek bizim için kolaydır. Fakat şu gerçeğin de elbette farkındayız. Karşımızdaki PKK sadece 3-5 bin teröristten ibaret değildir. Karşımızdaki DEAŞ, sadece belli sayıdaki teröristten ibaret değildir. Karşımızdaki FETÖ sadece ortada gözüken hainlerden ibaret değildir. Karşımızdaki DHKP-C sadece bünyesindeki birkaç yüz militandan ibaret değildir. Bu örgütlerin tamamının gerisinde farklı güçler, projeler, destekler vardır" diye konuştu.

"BİRTAKIM GÜÇLER BU ÖRGÜTÜN BİTMESİNİ İSTEMEDİ"

Türkiye'nin uzun yıllardan beri süren mücadelesine rağmen, birtakım güçlerin örgütün bitmesini istememesi nedeniyle, PKK'nın hala ortada olduğunu dile getiren Erdoğan, şu açıklamalarda bulundu: "Türkiye Cumhuriyeti Devleti, ilk terör eylemine başladığı 1984 yılından bu yana PKK'yı, sahip olduğu ortalama terörist sayısı bakımından hesap ettiğimizde en az 6-7 defa tamamen yok etti. Ama PKK hala ortada. Çünkü birtakım güçler bu örgütün bitmesini, ülkemizin kalıcı bir huzur, istikrar ve güvene kavuşmasını istemedi. PKK'nın Kürt kardeşlerimiz adına terör estirmesi için ortada makul hiçbir sebep, hiçbir gerekçe yoktur. Tam tersine Kürt kardeşlerimizin bu terör örgütüne karşı olan tepkileri, nefretleri, isyanları hepimizden daha fazladır"

"TÜRKİYE'YE KARŞI 'KOMŞUNUN İKİ GÖZÜ ÇIKSIN' MANTIĞIYLA HUSUMET POLİTİKASI YÜRÜTÜLÜYOR"

Bazı ülkelerin Türkiye'ye karşı husumet politikası izlediğini savunan Erdoğan, "Tüm bu faaliyetlerin ortak özelliği yapanlara en küçük bir faydası dokunmayan sadece ülkemizi sıkıntıya sokmayı amaçlayan eylemler olmasıdır. Öyle ki bazı ülkeler bu uğurda kendi geleceklerini tehlikeye atmaktan dahi çekinmemektedir. Şu anda pek çok çevre pek çok ülke Türkiye'ye karşı maksat 'komşunun iki gözü çıksın' mantığıyla bir husumet politikası yürütüyor. Türkiye, belini doğrultmasın, muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmasın. İsteseniz de istemeseniz de biz muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkacağız" ifadelerini kullandı.

"BUMERANG GİBİ BİR GÜN DÖNECEK, ONLARI DA VURACAK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Batı dünyası istediği kadar teröristleri Batı şehirlerinde barındırsın. Elini kolunu sallaya sallaya Batı şehirlerinde dolaşsınlar. Ne yaparlarsa yapsınlar. Bumerang gibi bir gün dönecek, onları da vuracak" dedi.

"'DEAŞ'I TERÖR ÖRGÜTÜYLE YOK EDECEĞİM' YAKLAŞIMINI KİMSE YUTMAZ"

Bugün terör örgütüne destek verenlerin yarın örgütlerin hedefi haline geleceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: "Bugün bizi sıkıntıya sokmak için terör örgütlerine kucak açanlar, silah verenler, artık kendinizi gizlemeniz mümkün değil. Verdiğiniz silahlarla hepinizin adresini biliyoruz. Kim, kime ne silah veriyor. PYD bir terör örgütü işte. PKK'nın yan kolu. PYG yan kolu. Apaçık bunlar ortadayken, hala siz bunu savunuyorsanız ve 'Terör örgütü DEAŞ'ı bir başka terör örgütüyle yok edeceğim' gibi bir safiyane yaklaşım ortaya koyuyorsanız kusura bakmayın bu dünyada bunu kimse yutmaz. Yarın o örgütlerin hedefi haline gelmekten de kurtulamayacaklar. Bir başka ifadeyle bizim iki gözümüzü çıkarmaya çalışanlar, sadece kaybettikleri gözleriyle kalacaklardır"