İşte Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

Bugün itibariyle hükümetten 11. yılımız geride bırakmış 12. yıldan gün almaya başlamış bulunuyoruz. Bu rekorların bizim nezdimizde hiçbir değeri yok. Biz görevi bugün devralmış gibi çalışmaya devam edeceğiz. Çok hizmet ürettik ama yetmez. İnşallah milletimizin hayır duasıyla çok daha fazla iş yapacağız. Bu vesileyle 58. kükümetimizin Başbakanı Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’den bu yana tüm arkadaşlarımızı tebrik ediyor hepsine teşekkür ediyorum. Dün çok değerli bir tiyatro sanatçımız Nejat Uygur’u kaybettik. Halkımızı güldürmek için çaba harcayan Nejat Uygur’u kaybetmek hepimizi hüzünlendirdi. Önceki gün Kazan’da elim bir uçak kaza meydana geldi ve 50 kişi hayatını kaybetti. Tatar kardeşlerimize buradan başsağlımızı iletiyorum.


"COŞKU ÇOK ANLAMLIYDI"


Yine bir düşünce adamı Aytunç Altındal ebediyete intikal etti. Allah’tan rahmet diliyor ailesine başsağlığı diliyorum. Hafta sonu Diyarbakır’da çok tarihi anlar yaşandı. Sayın Mesut Barzani ve heyetiyle konuşma yaparak bölgeye ilişkin gelişmeleri ele aldık.
Diyarbakır’ın en büyük meydanında on binlerce Diyarbakırlı kardeşimizle bu coşkuyu paylaşmak çok anlamlıydı.

"TV BAŞINDA GÖZYAŞI DÖKÜLDÜĞÜNE ŞAHİT OLDUK"


2009 yılında Milli Birlik ve Kardeşlik projemizi başlatırken "Anneler artık ağlamasın" demiştik. Özellikle son bir yıl içinde bu temennimiz karşılık bulmaya başladı. "Biz anneler ağlamasın" dedik ama cumartesi günü Diyarbakır’da ve 81 vilayetimizde bunun bir istisnasını yaşadık. Annelerin babaların tv başında gözyaşı döküldüğüne şahit olduk. Bu gözyaşları çok farklıydı, bunlar sevinç gözyaşlarıydı. Bismil’de bir genç önümüzü kesit yanımıza geldi ve gözyaşlarıyla "Başbakanım barış işitiyoruz ölmek istemiyoruz” diyerek feryadını dile getirdi.

O gün mutluluktan ağlayan sadece Diyarbakır değildi. O bugün mutluluktan gözyaşı döken Edirne, Mersin, Trabzon’du… O gün gözyaşı dökenler sadece Kürtler, Türkler değildi. Bu milletin huzura susamış her bir fert gözyaşı döküyordu. Ama birilerini bu sevinci bu umudu paylaşamadığını gördük. 4 gündür başta MHP olmak üzere siyasilerin Türkiye’ye egemen olan iklimi yaşayamadıklarını gördük.

"İLK MECLİS ZABITLARINI OKUSUNLAR"


Bizim için tarih Hz. Adem’in yeryüzüne indirilmesiyle başlamıştır. 1960’ta 1980’de değiştirilen yer isimlerini sanki bin yıllık bir uygulama gibi millete sunuyorlar. 80 yıllık andı sanki bin yıllıkmış gibi millete sunuyorlar. Bu milletin tarihi 12 Eylül 1980’de başlamadı. Bu milletin tarihi kalıplara sığmayacak kadar zengin renkli ve kucaklayıcı bir tarihtir.

Bu milletin tarihi Alpaslan’dan Fatih’e, Abdülhamit’ten Mustafa Kemal’e kadar sayılamayacak kahramanlar yazmıştır. MHP ve CHP milletvekilleri gitsinler ilk meclis zabıtlarını okusunlar. Bugün karşı çıktıklarını orada görecekler.Kürdistan kelimesini o meclis zabıtlarında görecekler. Anasır-ı İslam kavramını o zabıtlarda görecekler. Biraz daha geriye Osmanlıya gittiklerine doğu ve güneydoğunun Kürdistan eyaleti olduğunu görecekler.

1. Dünya savaşı sonrasında ülkemizi işgal edenler uzaydan gelmedi. O zulmü iliklerine kadar en iyi hisseden belki de Gazi Mustafa Kemal’di. Onlarla büyük mücadele etti. 29 Ekim 1923’te aynı Mustafa Kemal bu devletlerle barışa dostluğa dayalı ilişkiler başlattı.
Diyor ki Gazi, “Milli hudutlar içinde yaşana çeşitli İslam hususlar öz kardeşlerdir. Bizce kati olarak belirli olan bir şey varsa o da milli hudutlarımız içinde Türk, Kürt, Laz, Çerkez tüm İslami hususlar çıkar birliği içindedirler. Beraber çalışmaya karar vermişlerdir. Dindarca bir vahdet vardır. Hiç şüphe etmeyiniz ki Kürt, laza reyi sorulduğu zaman bu reyi vereceklerdir.”

"MUSTAFA KEMAL DE Mİ BÖLÜCÜYDÜ"


Biz bugün aynı arzuları dile getirdiğimizde itiraz ediyorlar, hop oturup hop kalkıyorlar. Bunlar milletin ruh köküyle temas kuramıyorlar. Daha işin başında Mustafa kemal Irak ve Suriye halkları bizim kardeşimizdir diyor. Türkiye’nin yakın tarihi MHP ve CHP’nin çizdiği gibi bir tablo değildir. Bize ne diyorlar bölücü… Peki Mustafa Kemal de mi bölücüydü.

“Kürt damadımız var” diyen merhum Alpaslan Türkeş de mi bölücüydü. Devekuşu kafasını kuma gömer “dünya küçük” der. Kusura bakmasınlar bizim dünyamız küçük değil. Biz tüm komşularımızla tüm dünya ülkeleriyle hiç tereddüt etmeden irtibat kurarız. Türkiye’nin kazanacağı her meselede harekete geçeriz.

“BİRİ TÜRKÜ SÖYLEDİ DİYE ÜLKE BÖLÜNMEZ”


Türkiye kelimelerden tabulardan korkacak bir ülke değildir. Buradan milletime soruyorum bugüne kadar hangi yasak Türkiye’yi büyütmüştür. Tam aksine bütün bunlar Türkiye’yi geriletmiştir. Biz her ne yaptıysak Türkiye’yi normalleştirmek için yapıyoruz. Türk’ten alp Kürt’e vermiyoruz. Kürt’ten alıp Çerkez’e vermiyoruz. Biri türkü söyledi diye biri farklı kıyafet giydi diye bu ülke bölünmez.

“DİYARBAKIR’DA TEK VATAN DEDİK”


Bu ülke toprağa kardeşliğe pamuk ipliğiyle bağlı değildir. Bu ülkenin doğusu batısı köprü altına ensesine kurşun sıkılanın acısını anlamaya çalışsın. Diyarbakır’da tek millet tek vatan tek bayrak dedik. Fakat muhalefet kalkıp da oralarda tek millet tek bayrak tek devlet diyemiyor. Türk bayraklarıyla oraları dolduramıyor.

“ŞİVAN PERVER 37 YILDIR UZAKTAYDI”


Lafa gelince de milliyetçilik diyor. Senin neren milliyetçi… Şivan Perver Diyarbakır’da valilikte odaya girdiği zaman oradaki herkes heyecanlandı. Herke bir sanatçı olarak ve vatanından 37 yıldır uzakta olan bir  olarak bakıyordu. Vatandaşlığım alınmış bir misafir olarak bakıyordu.

“ULAN HEPİNİZ ORADAYDINIZ”


Acaba bunu kimler yaptı. Bunu bedelini ödemesi gerekenler var herhalde. Aynı şeyi Ahmet Kaya’ya yaptılar. Ödül töreninde Ahmet Kaya’ya saldırdılar. Kimler saldırdı. Gezi Parkı’nda bize saldıranlar kimse onlar saldırdı. Şimdi diyorlar ki ben o sırada tuvaletteydim ben o sırada dışarıdaydım ulan hepiniz oradaydınız. Kamera kayıtlarında hepinizi görüyoruz. Yalancının mumu yatsıya kadar yanar.

“CEVAP VERMEYECEĞİMİ SÖYLEDİM”


Hiç kimsenin onurunun yaralanmasına izin vermeyiz. BDP’nin yöneticilerinin büyük bir kısmı özellikle ismen anmayacağım. Çünkü onların çok sorunlu dil ve üslupları var. Bunlara cevap vermeyeceğimi söyledim.
Diyarbakır’dan sonra yapılan adap dışı yorumlara cevap vermeyeceğim. Onlar benim gündemimde olmayacak. CHP MHP ve BDP sanal korkularla tabanlarını kışkırtmaya çalışırken biz ortaya somut eserler koyduk. Biz ayrıştıran değil deva yatırımlarla kucaklayan olduk.

“SİZİN BIRAKTIĞINIZ BORCU SIFIRLADIK”


Biz paramızın pasaportumuzun dünyadaki değerini itibarını arttıranlardan olduk. Biz hükümeti kimden devraldık MHP’nin içinde olduğu koalisyondan aldık. Neyi inkar ediyorsun her şey kayıt altında sizin bıraktığınız borcu biz sıfırladık. Merkez Bankasının 27 milyar dolar döviz rezervi varken şimdi 120 milyar dolar.

“TBMM BAŞKANI TAVIR KOYDU”


11 yılın sonunda Türkiye her zamankinden daha kardeş bir Türkiye’dir. Ne oluyor anayasa meselesinde. Biz tüm inceliğimizle her türlü desteği verdik. Her parti 3 temsilci verdi. Bu adil mi? Değil ama biz üzümü yiyelim dedik. Bu komisyon zaten teamüllere dayalı kurulmuş bir komisyon. Fakat faturayı Ak Parti’ye kesmeye çalışıyorlar. Yok öyle 25 kuruşa simit. Tutanakların hepsi milletimize açıklanacak. Satın Meclis Başkanımız da artık bunlara dayanamaz hale geldiği için bir tavır koydu. Kendisinin mektubunu bekliyoruz bizden ne talep edecek.

“ALİ RIZA BEY’İN EVİNİ BULDUK”


Tika görevlileri gittiler Türkmenistan’ın Merv şehrinde Sultan Alpaslan’ın türbesini buldular şimdi restore ediyoruz. Makedonya’da Türkçe eğitim veren ilkokulu Mustafa kemal Atatürk ilkokulu olarak açtık. Tacikistan’da okul açtık. Sudan’da 5 bin metrekare alanda Sudan Türk mesleki eğitim merkezini Tika eliyle faaliyete açtık. Yurt çalışmalar devam ediyor. Makedonya’da Kocacık köyüne gittik CHP’ye MHP’ye sorun bilmezler. Kocacık köyü Gazi Mustafa Kemal’in babasının doğduğu büyüdüğü köydür. Ali Rıza Bey’in evini bulduk restore ettik işite bu ortaya çıkan eser. Eşek ölür kalır semeri insan ölür kalır eseri. Biz bunlarla anılacağız.

“MUSTAFA KEMAL’İN FOTOĞRAFLARINI KALDIRDILAR”

CHP MHP burada ant okurken biz Manastır’a gittik Mustafa Kemal’in okuduğu askeri idadinin restorasyonunu yaptık. Biz bunları yapıyoruz ama Türkiye’de medyanın amiraliyiz diyenler bunları görmüyor. Bunları görün. Posta pullarının üzerinden paraların üzerinden sınıflardan Mustafa Kemal’in fotoğraflarını kaldırdılar İnönü’nün resimlerini koydular bunları CHP yaptı CHP. Kudüs’te Kubbetüs Sahra’nın hilalini beşinci kez biz yeniledik. Kırım’da Zincirli Medreseyi biz restore ettik. Etiyopya Harar’da son Osmanlı konsolosluk binasını bulduk restore etmeye başladık. Behr’e gittik Mevlana’nın doğduğu evi bulduk oraya gittik.

“ÇIKARACAĞIMIZ SUYU KIZILDERİLİLER İÇECEK”


Filistin Nablus’ta Sultan Abdülhamit’in yaptırdığı saat kulesini restore ettik. Ve şimdi Tika Zigetvar’da kanuni Sultan Süleyman’ın iç organlarının gömüldüğü türbeyi buldu restore ediyor. Kongo’da pigmeleri bulduk onlara malzeme gönderiyoruz. ABD Oregon’da beş bin kişiye su verecek tesisatın kurulmasını Türkiye üstlendi. İnşallah çıkaracağımız suyu orada Kızılderililer içecek.

Almanların Goethe enstitüsü, İspanyolların Sokrates enstitüsü var. Biz bunların karşısında Yunus Emre Enstitüsünü kurduk. 27 farklı ülkede binlerce öğrenciye Türkçe öğretiyoruz. Her yerde Türkiye var her yerde Türkiye konuşuluyor. Her yerde Türkiye’nin itibarı artıyor. Bizim milliyetçiliğimizi eserlerimiz anlatıyor.

“CHP MHP ANDIMIZ OKURKEN BİZ MARMARAY’I AÇIYORUZ”

CHP MHP sabah akşam andımız okurken biz Marmaray’ı açıyoruz. Türküm doğruyum çalışkanım demek yetmiyor. Milletim bize inansın bize güvensin. Biz şehitlerimizin izindeyiz o izden asla ayrılmayacağız. Türkiye’nin zararına olan hiçbir işin içinde bizi göremezsiniz. Perşembe günü iki günlüğüne Rusya Federasyonuna gideceğiz St. Petersburg’ta sayın Putin’le görüşmeler gerçekleştireceğiz.

"TRABZON STADI'NIN TEMELİNİ ATACAĞIZ"


Hafta sonu Trabzon’da olacağız. Trabzon stadının temel atma törenine katılacağız. Yerel seçimler için adaylarımızı belirlemeye başladık. Önümüzdeki haftadan itibaren kademe kademe adaylarımızı açıklamaya başlayacağız.