Esin Gençel-CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin ve beraberindeki heyet Alsancak'ta bulunan İzmir Barosu'nda Baro Başkanı Sema Pektaş ve yönetim üyelerini ziyaret etti. İzmir Baro Başkanı Sema Paktaş, son dönemde yapılan operasyonlar kapsamında yargılanan avukatlar ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Pektaş, adil yargılanma ve bağımsız yargı için mücadele verdiklerini belirterek, "Bu bağlamda herkes yargılanabilir. Ama tutuklu yargılanmak asil değildir. Amaç hükmün kesinleşmesini bir an önce sağlayarak hükmün infazını sağlamaktır. Yoksa insanları savunma hakkından mahrum bırakarak tutuklu yargılamak, uzun yıllar bir şüphe iddiasıyla cezaevinde kalmasını sağlamak hukuka uygun değildir. Adil yargılanma herkes için olmalı. Kimse yargılanamaz değil, herkes adil yargılanmak zorundadır. Hukuk sağlanmak zorundadır. Biz hukukun sağlanması, savunmanın dinlenilmesi için mücadele ediyoruz. Avukat arkadaşlarımız tutuklanıyor. Avukatlar yargılanmaz mı? Avukatlarda yargılanabilir ama hukuka uygun yargılanmak zorundadır. Avukatın bütün bürosu, evrakları talan edilemez. Bu hak arama özgürlüğü nedeniyle sağlanan bir ayrıcalıktır. Bu avukata tanınan ayrıcalık olarak değerlendirip avukatlar yargılanamaz mı demek hukuku anlamamaktır. Biz hukuku anlamayan bir Başbakan'a, hukuku anlamayan ve bilmeyen bir hükümete karşı hukuk mücadelesi veriyoruz. Onlara hukuku anlatmakla uğraşıyoruz. Zor dönemlerden geçiyoruz" dedi.

Hukuk önemli

İzmir Baro Başkanı Sema Pektaş, bugünlerin önemli günler olduğunu vurgulayarak, "Biz mesleğe başlarken hukuka ve ahlaka uygun davranacağımızı söyleyerek yemin ederek başlarız. Ayrıca kanunla da barolara verilmiş bir görevdir insan haklarını savunmak, hukukun üstünlüğünü sağlamak için çalışmak. Dolayısıyla hukuk denilen kavram gerçekten önemli. Adaletli, vicdanlı ve hakkaniyetli olmalıyız. Herkesin savunma hakkına sahip olduğunu ve herkesin hak arama özgürlüğüne sahip olduğunun bulunduğuna inanmalıyız. Bunun için çalışmalıyız" şeklinde konuştu.

Sizlere güveniyoruz

Sivil toplum örgütleri ziyaretleri çerçevesinde İzmir Baro'sunu ziyaret eden CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, "Baro'nun yeni yönetim kurulu oluştu. Kendilerini tebrik etmek istiyoruz. Başarılar diliyoruz. Sema Hanım ve yönetici arkadaşlar İzmir'i en iyi şekilde temsil ediyorlar. Hukukun ayaklar altına alındığı bu günlerde İzmirli duruşu sergilemenin de tam zamanı. Gerek belediyelerimize yapılan operasyonlarda, gerekse ülkedeki hukuksuzluğa İzmir barosu hep hukuktan yana tavır koydu. Sizlere güveniyoruz. Hukuk ve demokrasi mücadelesinde hep beraber olacağız" diye konuştu.

Hukuk garabeti


Akademisyenlerin, milletvekillerinin ve askerlerin cezaevinde bulunmasını bir hukuk garabeti olarak gördüğünü söyleyen Engin, "Parti olarak ülkenini bir hukuk devleti olabilmesi, hukukun üstünlüğünün sağlanabilmesi aynı şekilde düşünen insanların, milletvekillerinin, akademisyenlerin ülkeye hizmet eden askerlerin hapislerde bulunmasını da hukuk garabeti olarak görüyoruz. Bu konuda özellikle İzmir milletvekili olan Mustafa Balbay'ın da yaklaşık 4 yıldır cezaevinde olmasını da hem bir siyasetçi olarak hem bir İzmirli olarak içimize sindiremiyoruz. Umuyoruz bu hukuk garabeti ortadan kalkar" dedi.