CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Beşiktaş Kültür Merkezi’nde engellilerin hayata tutunmalarını anlatan ‘İlle de Yaşamak’ isimli belgeselin gösterimine katıldı. Programda CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, Mustafa Sarıgül, çok sayıda CHP'li ve engelli vatandaşlar da hazır bulundu. Belgeselin izlenmesinin ardından sahneye çıkan Kılıçdaroğlu, konuşma yapmadı. Sahneye çıkan 6 engelli vatandaşın sorularını cevapladı.

Görme engelli Hanife Eke, Kılıçdaroğlu'nun kendisi ile empati kurabilmesi için eline kendi bastonunu verdi. Kendisini sağlıklı Kılıçdaroğlu'nu da engelli kabul eden kadın, 3 soru yöneltti. Daha sonra sorulardan hangisinin en çok içini acıttığını sordu. Kılıçdaroğlu da yanlışlıkla birisine bastonu dokunduğunda, o kişinin, "Kör müsün?" demesi olduğunu söyledi.

Daha sonra sahnedekiler Kılıçdaroğlu'na çeşitli sorular yöneltti. Bedensel engelli Murat Akyol, "Bu kadar sorunların eksiklerin olduğu bir ülkede bin odalı saray yapan Tayyip Erdoğan'ın zihinsel engelli olduğunu düşünüyor musunuz?" diye sordu. Kılıçdaroğlu da şu cevabı verdi: "Ülkenin bu kadar sorunu varken, bu kadar işsizlik, yoksulluk varken, bin odalı saray yaptırana ne denir? Zihinsel engelli demek bile biraz ödüllendirmek olur galiba. Akılsız demek en iyisi."

‘BAKIM SİGORTASI GETİRECEĞİZ’

Daha sonra Burakcan Şahin isimli engelli bir çocuk, engelli çocuklarına bakan annelere sigorta yapılıp yapılmayacağını sordu. Kılıçdaroğlu da bu soruyu şöyle cevapladı: "Ben kendisini dinlediğim zaman Türkiye'nin geleceğinden endişe duymuyorum. Bakım sigortası diyeceğimiz bir kavram var. İnşallah Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında bakım sigortasını da getireceğiz. Evde engelli çocuğuna bakan anneye sigorta olanağı sağlayacağız ve sigorta primlerini de devlet yatıracak. O anne aslında düşündüğümüzden fazla çalışıyor. Sosyal devletin o anneye sahip çıkması lazım. Biz sosyal devleti yeniden ayağa kaldıracağız."

'BİRLİK OLUN!'

Kılıçdaroğlu, engellilerin sorunlarını sıralarken, birlik olup ortak akıl üretmemenin de önemli bir etken olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, bu konuda engellilere şöyle seslendi: "Engelli dernekleri açısından çok parçalı bir yapı engellilerin gücünü zayıflatıyor. Birlik olmaları lazım. O zaman daha güçlü olurlar. O kadar çok dernek var ki. Oysa bunlar birlik olmalı ortak ses çıkarabilmeliler. Biz de bunlara destek vermeliyiz. Engelliler için pozitif ayrımcılık getirerek bir politika oluşturmaya çalışıyoruz. Engelliler aileleri ile birlikte yaklaşık 20 milyon bir kitle. Ortak ses çıkarsalar tek başlarına bir partiyi iktidara getirebilirler. Sorun ortak aklı oluşturamamakta."

Bazı sağlıklı insanların engellilerden daha duyarsız olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, Ali İsmail Korkmaz örneği verdi: "Bunlar sadece sizin sorununuz değil. Hepimizin ortak sorunu. Görenler de sanmayın ki her şeyi görüyor. Belki de en büyük engelli gördüğünü sananlardır. Ali İsmail Korkmaz sokakta dövülerek öldürüldü. Görmeyenler var hala bu ülkede. Asıl görmeyen odur."

Bu arada bir engelli vatandaş, Kılıçdaroğlu’na dönerek, “CHP’liyim ama CHP’li Yalova Belediyesi’nin ağaç katliamını kınıyorum” demesi dikkat çekti. Kılıçdaroğlu, “Teşekkür ederim.” diye karşılık verdi.