Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Şu anda Esed babasıyla rekabet ediyor. Babası Hama ve Humus’ta 30 bin Müslümanın canına kıymıştı. O da şu anda 50 bini yakalamış durumda, babasını geçmiş vaziyette.” dedi.

Türk – Arap İşbirliği Forumu 5. Toplantısına katılan Arap dışişleri bakanlarıyla öğle yemeğinde bir araya gelen Başbakan Erdoğan, yemek öncesi konuk bakanlara hitap etti. Suriye konusuna değinen Erdoğan, “Rejim Suriye’de yönetme ehliyetini ve meşruiyetini çoktan kaybetmiş durumdadır. Tarihte hiçbir yönetim savaşta halkına karşı savaşta muzaffer olamamıştır, bundan sonra da olamayacaktır. Esed ve rejiminin kanlı fakat beyhude bir çaba içinde olduğu, adım adım sona yaklaştığı inkar edilemez bir gerçektir. Şu anda Esed babasıyla rekabet ediyor. Babası Hama ve Humus’ta 30 bin Müslümanın canına kıymıştı. O da şu anda 50 bini yakalamış durumda, babasını geçmiş vaziyette.” şeklinde konuştu.

“Esed rejimine hangi gerekçe ile olursa olsun destek verenler, sempati besleyenler de bu rejimin işlediği suçlara ortaktırlar.” Diyen Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tarih karşısında er ya da geç hesap verme durumunda kalacaklardır. Suriyeli kardeşlerimiz onurlu bir yaşam mücadelesi veriyorlar. Bu mücadelede onların yanında yer almak hepimiz için ahlaki ve vicdani bir borçtur. Bu sorumluluk bilincinden hareketle ve yüzlerce yıllık akrabalık ilişkilerimizin bir gereği olarak Suriyeli kardeşlerimize imkanlarımızın elverdiği her türlü yardımı sağlıyoruz. Bugün itibariyle ülkemizde 200 bine yakın Suriyeli kardeşimizi misafir ediyoruz. Bütün ihtiyaçlarını karşılamanın gayreti içerisindeyiz. Bu zor günlerinde Suriyeli kardeşlerimize kapımızı her daim açık tutmakta kararlıyız. Şartlar ne olursa olsun açık tutacağız. Suriye halkı, herkesin hakça söz sahibi olacağı yeni demokratik Suriye’nin inşası konusunda önemli aşamalar kaydediyor. Muhalefet, geçtiğimiz ay Doha’da birleşme yolunda önemli bir adım atmış ve Suriye Muhalefet ve Devrimci Güçler Koalisyonu’nu oluşturmuştur. Doha’da kazanılan ivmenin korunması için bizlere önemli görevler düşüyor.”