Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Köln ziyareti dönüşünde uçakta kendisini takip eden gazetecilere konuştu. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı sürecinden Avrupa Birliği'ne kadar pek çok konuda önemli açıklamalar yapan Başbakan Erdoğan şu mesajları verdi:

ALMANYA'DAN OLUMLU ADIMLAR BEKLİYORUM

Türkiye'deki o bir kısım medya, Almanya'daki bir kısım medya ile adeta organize bizim oraya gidişimizi engelleme gayreti içerisinde oldu. Alman yönetimi hassas bir ev sahipliği yaptı. Bu hükümetin AB sürecine yönelik daha olumlu adımlar atmasını bekliyorum.
Gerek Şansölye Merkel de, gerekse koalisyon ortağı Gabriel de yeni döneme olumlu bir giriş yaptılar. İnşallah özellikle yargıyla ilgili önümüzde 23 ve 24. fasıllar var, işi kolaylaştıracak. Dönem başkanı, Fransa ve İngiltere ön alıp fasılların açılmasını sağlayacaklar diye bekliyorum.

ALMANYA'YA 'ALEVİ' UYARISI

Almanya'da gerek bölücü terör örgütü, gerekse 'Alisiz Alevilik' diye acımasız bir çalışma var. Ülkemize de nüfuz etmenin gayreti içindeler. Bunu defaatle Alman yönetimine bildirdik. 'Hassas olmanızda fayda var' dedik.

BU İŞİ KURCALAYAN BİR CHP'Lİ

Almanya'dakiler Türkiye'deki Alevi vatandaşlarımızdan çok daha farklı. İsim vermeyeceğim, bir ara CHP'den aday olmak isteyen ama başarılı olamayan bir kişi var. Almanya'da bu işi kurcalayan, karıştıran o. Tabii bunlar Türkiye'den kopuk.

SEN DALGA MI GEÇİYORSUN!

Merkez Bankası'nın faiz politikalarını kesinlikle beğenmiyorum. Yüksek faizi yatırımların önündeki en önemli bariyerdir. Sen dalga mı geçiyorsun! Yükseltirken 5 puan birden, indirirken yarım puan! ABD'ye, Japonya faiz oranına bakın. Arkadaş bize ne oluyor da yüzde 15-16-17'lerdeyiz. Yazıktır, günahtır. Bu faizle bir ülkede yatırım olabilir mi? Onların da kendisine çeki düzen vermesi lazım.

OKMEYDANI'NDA DHKP-C BAŞI ÇEKTİ

Okmeydanı'ndaki son hadiselerde hayatını kaybeden iki gencimizin biri Alevi, diğeri değil. İkisinin de herhangi bir olaya karışmışlığı yok. Her iki gencimize de Allah'tan rahmet diliyorum. Böyle bir eylem ortaya konulmamış olsa, bu durum olmayacaktı. Fakat o bölge ne yazık ki, DHKP-C başta olmak üzere bazı örgütler bir kuluçka yuvası haline geldi. Maalesef bir güvenlik zaafiyeti var. Tabi gereği yapılacak.

ALEVİ ÇALIŞTAYI SÜRECEK

Şu anda ilgili bakan arkadaşımın Alevi kanaat önderleri ile görüşme yönünde bir çalışması var. Alevi aydınlarımızın kararlılığı, bir çok şeyi değiştirmeye yetecek. Onları terörize etmeye çalışan illegal örgütlere karşı Alevi vatandaşlarımızın duruşu çok önemli. Teröre bulaşanların içinde Sünniler yok mu, var.
Burada onların inanca yönelik duygularını kullanmalarına müsaade etmemek lazım. Mesela dün bir paket getirdiler. Mesela bir grup maaş istiyor, diğeri 'hayır biz devletten maaş almayız' diyor. 'Cemevleri' diyorlar. Belediyelerimiz onlara arsa tahsis ediyor. Ama tanımlamalar konusunda sıkıntı var. Diyanet 'Cemevine mabet diyemeyiz' diyor. Bir bölünmeye zemin hazırlamamak gerek.

KÖŞK ADAYI HAZİRAN'A KALDI


Cumhurbaşkanı adayımız için istişareleri henüz tamamlamadık. Almanya'daki STK'lar, 'Bizimle istişare yapmayacak mısınız?' diye sordu. Onlarla da görüşeceğim.
Türkiye'deki STK'ları da önümüzdeki haftadan itibaren ziyaret etmeye başlayacağım. 'Adayımızı Mayıs sonu açıklarız' demiştik ama şu gelişmelerden sonra Haziran ortaları olabilir.

PARALELLER KAÇIYOR


Pensilvanya, bu işin, paralel yapının tam göbeğinde. Hangi taşı kaldırsan altında o çıkıyor. Bu zatın izinde olanlardan bazılarının yavaş yavaş Türkiye'den kaçmaya başladıklarını görüyoruz. Yargıda ve güvenlikte kendilerini güçlü görüyorlar. Ama çözeceğiz. Bir takvimimiz var ama bu ilan edilecek bir takvim değil. Bilişim teknolojisindeki hacker rolünü oynuyorlar. Temizlememiz lazım ki ülke o beklediği huzuru yakalayabilsin.

KOÇ'A KİN GÜTMEM


Geçmişte Koç Grubu'nun birçok açılışına katıldım. Ama Gezi sürecinde bizi üzdüler. Tabii kabullenmiyorlar, 'Biz bir şey yapmadık' diyorlar. Şimdi 500-600 milyon dolarlık bir yatırım yapmışlar. Bu ülkemin çıkarı için önemli bir şeydi. Benim, ülkemde yatırım yapacak bir gruba kin tutmam yanlış olur.

KURT VE YILMAZ İÇİN BAŞSAĞLIĞI


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Okmeydanı'ndaki cenaze töreninde başından vurularak yaşamını yitiren Uğur Kurt'un babasını telefonla arayarak başsağlığı diledi. Erdoğan'ın başdanışmanı Doç .Dr. Ertan Aydın, Twitter hesabından telefon görüşmesini duyurdu.
Ertan, "Başbakanımız, merhum Uğur Kurt'un babasını arayarak başsağlığı diledi" dedi. Kurt, 22 Mayıs'ta İstanbul Okmeydanı'nda bulunan Cemevi'ndeki cenaze törenine katılmış ve başından vurularak yaşamını yitirmişti. Erdoğan, acılı babaya olayın takipçisi olacakları sözü verdi.

Erdoğan ayrıca, Okmeydanı'ndaki olaylar sırasında hayatını kaybeden Ayhan Yılmaz'ın ailesini de telefonla arayarak taziye dileğinde bulundu. Erdoğan'ın merhum Yılmaz'ın ağabeyi Ali Yılmaz ile görüşerek, merhumun annesi Havva Yılmaz başta tüm aileye sabır ve metanet dileğinde bulunduğu öğrenildi.