Böylece Erdoğan ilk kez operasyonların tamamen durdurulmasından söz etmiş oldu...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Katar' da gazetecilerin Irak' ın bölünmesiyle ilgili sorusuna " Irak' ın bütünlüğünden yanayız. Bölünme gibi bir durumdan büyük üzüntü duyarız" dedi. Başbakan Erdoğan, terör örgütü PKK'nın silah bırakması durumunda Türkiye Cumhuriyeti devletinin tavrının net olduğunu; bu tavrın operasyonların tamamıyla durdurulması istikametinde olduğunu söyledi.

Türk gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, Mesut Barzani'yle yaptıkları görüşmede, terör örgütünün silah bırakmasının sağlanmasını ele aldıklarına dair haberlerle ilgili soruya, "Dün gündemimizde bu olmadı. Ama bu bizim Kuzey Irak'la yaptığımız görüşmelerde zaten gündemde olan bir başlık. Çünkü bölücü terör örgütü, bizim çağrımız o, silahı bırakması lazım. Silahı bıraktığı andan itibaren de zaten bizim Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak tavrımız nettir. Tamamıyla operasyonların durdurulması istikametindedir. Ama silahlar bırakılmadığı sürece devletin de operasyonları durdurması söz konusu değildir."

"IRAK'IN BÖLÜNMESİNİ ASLA ARZU ETMEYİZ"


Başbakan Erdoğan, Irak'ın bölünmesini asla arzu etmediklerini söyleyerek, "Bizim başından beri hedefimiz, arzumuz; Irak'ın toprak bütünlüğüdür. Irak'ın bölünmesinin, parçalanmasının hiçbir Iraklı vatandaşa faydası olmayacağı gibi, bir komu ülke olarak, bir kardeş ülke olarak biz zayıflanan, bölünen bir Irak'ın da geleceğine yönelik doğrusu burada sadece üzüntümüzü beyan ederiz. Çünkü bölünmüş bir Irak, komşu bir ülke olarak geleceğe yönelik güçlü bir Irak hiçbir zaman olmayacaktır. Tüm Irak halkını bu, zayıf düşürecektir. Irak devletini zayıf düşürecektir. Onun için biz Irak'ın toprak bütünlüğünden yanayız. Temenni ederiz ki böyle bir bölünmeye, böyle bir parçalanmaya da kimse fırsat vermez."

SURİYE'YE YARDIM MERKEZİ


Başbakan Erdoğan, Suriye'ye dair bir soruya, "Bize gelen her hangi bir şey yok. Fakat bildiğiniz gibi BM Güvenlik Konseyi şu anda gözlemcileri özellikle Cenevre'de yapılan imza töreniyle birlikte Suriye'ye zaten göndermiş durumda. Ve yeni bir taleple de 300 gözlemci olma durumu sözkonusu. Bu gözlemcilerin bir taraftan oraya gönderilmesi bir taraftan Suriye'de atılması gerekli adımlarla alakalı olarak bu konuya önem atfeden ülkeler gerek biz gerek Arap Birliği gerek AB gerek BM hep birlikte bu çalışmayı yürütmek suretiyle atılması gereken adımları birlikte yürütmekten yanayız. Kaldı ki İstanbul zirvesinde zaten alınmış olan bazı kararlar var. Bu kararlar çerçevesinde bu süreci yürütmek isteriz" dedi.