Başbakan Erdoğan, AK Parti grubunda yaptığı konuşmada 12 Haziran’daki genel seçime nasıl hazırlandıklarını ve beklentilerini de anlattı. Seçim tarihinin yaklaştığı süreçte aday adaylarının yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını, 6 bin civarında başvurunun söz konusu olduğunu hatırlatan Erdoğan, 10 kişiden birinin aday olacağını söyledi. “Bu ne demektir? İşimiz çok zor. Zira bunu eleyeceksin, kolay bir iş değil” diyen Erdoğan, diğer partiler ile kendilerinin durumunun ortada olduğunu vurguladı.

Farklı bir parti olduklarını ve farklı bir çalışma içinde bulunduklarını kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu:

“Dikkat edin bizim yaptığımız çalışmayı, diğer siyasi partilerin hiçbirisi yapmıyor. Sandıklardaki sorumlu arkadaşlarımıza varıncaya kadar hepsinin kanaati bu temayül yoklamalarına yansımış durumdadır. Şimdi, 12 komisyonumuz var. Bu 12 komisyon, genel başkan yardımcılarından oluşuyor. Bu komisyonlarda bulunan arkadaşlarımız birlikte, şu anda bütün temayül yoklamasından sonra, bu yoklamaya katılan arkadaşlarımızla tek tek birebir görüşecek, daha yakından bu aday adaylarını tanıma imkanı bulacak. Bu tanımadan sonra onların da bir raporu olacak; düşünceleri, kanaatleri, puanlamaları neyse, hepsini bir değerlendirme komisyonuna iletecek. Ki bu komisyonda yine bu arkadaşlarımız yer alacak ama 12 komisyon bu kez 6 komisyona inecek. Bu 6 komisyonunun içinde, 12 komisyonun içerisinden arkadaşlarımız yardımcı elemanlar olarak yine yerlerini alacaklar. Bu komisyon çalışmasını yapacak, tekrar aday adaylarından elenenler dışında yapılacak olan bu çalışmanın yanında bir taraftan da kamuoyu araştırmalarını da yapacağız.”

‘İllerde adaylar için araştırma’

Erdoğan, kısa bir süre önce 81 ilde 106 bin denekle kamuoyu araştırması yaptıklarını kaydederek, “Diğer siyasi partilerin böyle bir derdi var mı? 106 bin denek, 81 ilde ve bunların bütün neticesi şu anda kasamda. Bütün bu çalışmalarla onları da birleştireceğiz. Mevcut arkadaşlarımızın kendi illerindeki konumunu o illerdeki kamuoyu araştırmalarından aldık. Sadece kendi arkadaşlarımızı değil, diğer partilerin milletvekillerine halkın bakışını da aldık. Onlara nasıl bakıyor, bizim milletvekillerimize, hizmetlerimize nasıl bakıyor? Bunları da öğrenme fırsatı bulduk” dedi.

Başbakan Erdoğan, söz konusu 6 komisyonun kararı ile kamuoyu araştırmalarından gelecek sonuçları “Çapraza alacaklarını”, daha sonra da kendisinin başkanlığında, 4 genel başkan yardımcısı, 3 grup başkanvekili, kadın kolları ve gençlik kolları başkanlarının da yer alacağı üst komisyonda nihai değerlendirmeyi yapacaklarını bildirdi.

Eski parlamenterleri eleştirdi

Siyasetin mutlaka parlamentoda olmakla yapılmadığını, parti içinde kalarak da siyaset yapılabildiğini anlatan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

“Siyaset, parti görev verir, ‘Git filanca yerde konferans ver’ der, gider orada konferans verirsiniz. Ama ben dikkat ediyorum; mesela geçen dönemde milletvekili olmayan ya da olamayan arkadaşlarımızın hiçbir tanesi ‘Ben il teşkilatında görev almaya hazırım’ diyememiştir. Ya ortadan kaybolmuştur ya kolay kolay görünmemiştir ya da seçim zamanlarında ortaya çıkmışlardır. Şimdi bu olmaz.”