Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) reform çalışmaları kapsamında İngiltere’nin Brighton kentinde düzenlenen çalıştaya katılan Ergin, Londra’da onuruna verilen özel  davete katıldı. Ergin davette yaptığı konuşmada, Türkiye’nin demokrasikleşme sürecinde karşılaştığı sıkıntılardan söz etti. Ergin şöyle konuştu:

"Demokrasinin ayıplarını telafi edip tedavi edemeyen bir ülkenin geleceği dönük olarak rakipleri, dünya ile yarışması mümkün değildir. O açıdan Türkiye’de bugün devam eden süreç, Türkiye’nin geleceği ile ilgili bir süreçtir. Geçmişte yaşamış olduğumuz demokrasi ve insanlık adına hatırlamak istemediğimiz o karanlık günleri bir daha görmek istemiyoruz. Bırakınız görmeyi bu günleri hatırlatmayacak bir atmosfer yaratmayı amaçlıyoruz."

Bu amaçla demokrasinin güçlendirilmesi ve sürdürülebilir hale getirilmesinin şart olduğunu vurgulayan Bakan Ergin, demokrasinin kesintiye uğramaması ve en önemlisi güven veren adaletin sağlanması için önemli adımların atılması gerektiğini kaydetti. Siyasi istikrarın ekonomik istikrarı beraberinde getireceğine dikkat çeken Ergin, "Güçlü demokrasi ve güven veren adaletle birlikte Türkiye’nin 2023 yılına kadar dünyanın en güçlü ekonomisine sahip 10 ülke içinde olmaması için hiçbir neden göremiyorum" diye konuştu.

Brighton’daki temaslarından da söz eden Ergin, toplantıya katılan diğer Avrupalı ülkelerinTürkiye’yi yükselen ve göz kamaştıran bir ülke ayrıca bölgenin yıldızı olarak yorumladıklarını ifade etti. Bu pozisyonun yakalanmasının kolay olmadığını söyleyen Ergin, bu konumun korunmasının daha zor olduğunu bildirdi. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, "Mutlaka bizim demokrasiyi ve güven veren adaleti bir noktaya taşıma zaruretimiz var. Türkiye önemli bir potansiyeli var. Dünyanın en büyük 10 ekonomisi içine girmesi zor olmayacak. Ancak bunun şartları var. Demokrasiyi güçlü bir şekilde iyileştirmek ve güven veren adaleti kısa sürede tesis etmemiz şart. Her iki kulvarda da önemli adımlar atıldı. Meyvelerini de kısa sürede göreceğiz" dedi.

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) İngiltere Şubesi’nin Bakan Ergin onuruna verdiği akşam yemeğine,Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz, Başkonsolos Ahmet Demirok, UETD İngiltere Şubesi Başkanı Emre Önal’ın yanısıra İngiltere’den çok sayıda dernek yöneticisinin başkanı ve işadamı katıldı.