Orkun Tezcan- Bakan Günay, bakanlık temsilcileri, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile çeşitli kurum ve kuruluşların temsilcilerinin de yer aldığı, EXPO 2020 Fuarı'nın yer belirleme çalışmaları dolayısıyla Balçova Termal Otel'de düzenlenen toplantıya katıldı. Günay, toplantının açılışında gazetecilere yaptığı açıklamada, toplantıda İzmir için özel bir çalışma yapacaklarını, EXPO 2020 Fuarı'yla ilgili alan tespiti konusundaki farklı önerilerin dinlenileceğini söyledi. Önerileri birkaç gün içerisinde karara bağlayacaklarını, yapılan çalışmaların kurum ve kuruluşların temsilcileriyle birlikte değerlendirileceğini ifade eden Günay, değerlendirmenin ardından bilimsel sonuca varılacağını kaydetti.

EXPO Fuarı'nın sadece İzmir değil Türkiye açısından da çok önemli olduğunu, Bakanlar Kurulunca bu konuda kanun hükmünde kararname çıkarıldığını söyleyen Günay, kararnameye ilişkin düzeltme önerilerini Başbakanlığa ilettiğini, alt hususları düzenleyen bir Bakanlar Kurulu kararı daha çıkaracaklarını belirtti.

İzmir'in daha önce aday olduğu EXPO Fuarı'ndaki tema ve yapılan çalışmalar nedeniyle EXPO 2020 Fuarı için avantaja sahip olduğunu, daha önceki fuar hedefleri için planlama yapılan ancak iptal edilen İnciraltı bölgesini yeni dönem için de gündemden çıkarmadıklarını ifade eden Bakan Günay, şöyle konuştu: "Sadece önümüzde hukuk tartışması, hukuki sıkıntı süreci olmasın, herhangi bir ranta kapı aralamayalım istiyoruz. Başka öneriler de varsa objektif karara varma konusunda genel ihtiyaç hissettik. Onu yapmaya çalışacağız. Temel bakış açım, mümkün olduğu kadar hukuk açısından sıkıntı yaratmasın, kamuya ek külfet getirmesin ve kimseye haksız kazanç kapısı açmayalım. Bunlar önceliğimizdir."
 
 
Altyapı oluşturuluyor

 
EXPO Fuarı için İnciraltı'na yönelik planlama çalışması yapıldığını, bu çalışmaya karşı dava açıldığını, bunun da bekledikleri bir gerekçe olduğunu kaydeden Günay, şöyle konuştu: "Gerekçelere baktım, aslında variyeti olmayan bazı gerekçeler. Daha önceki davamızda iptal sebebi, planlama yetkisi olup olmadığına yönelikti. O konuda gereken belgeleri sunduk. Mahkemenin eksik gördüğü hususu tamamladık ve yolumuza devam ettik ama arkadaşlar onun dışında birtakım noktalara itiraz etmek istiyor. Başka davaların da gelmekte olduğunu duydum. İnciraltı'nda bütün mülk sahiplerinin abartılı taleplerini makul bir potada eriterek olabileceği kadar sınırda tutmaya çalıştık. Emsali 1'in altında tuttuk. Mümkün olduğu kadar fazla yeşil alanı üretmeye çalıştık. Kentin hemen yanı başında hem doğal dokuyu yok etmeden hem de dünya çapında olumlu bir iz bırakabilecek olan termal turizmin merkezi planlanmaya çalışıldı. Kat yüksekliklerimiz de emsal kullanma ölçülerimiz de fevkalade sınırlı düzenlendi. Buna karşılık hala dava açma yoluna gidebiliyorlar, yargıya intikal eden bir konu olduğu için fazlasını söylemeyi şu anda gerekli görmüyorum. Umuyorum ki yargı İzmir'in hakkını da Türkiye'nin hakkını da bizim kadar dikkatli, duyarlılıkla koruyacaktır. Bu süreçten olumlu bir anlayışla inşallah çıkabileceğiz."
 
 
Yatırımların önünü açacağız
 
İzmir'e yönelik bazı planlama çalışmalarına değinen Bakan Günay, Alacatı-Mersin Körfezi Turizm Merkezi planının haziran ayı itibarıyla Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini, Çeşme-Ayasaran Turizm Merkezi ile Çeşme-Altınkum Kuzeyi Turizm Merkezi çalışmalarının da Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğüne ilan edilmesi için gönderildiğini söyledi. İzmir-Şirince-Efes Kültür ve Turizm Korunma Gelişim Bölgesi, Bayındır-Ergenli ve Dereköy Kaplıcaları Termal Turizm Merkezi ile Ödemiş-Bozdağ Kış Turizm Merkezi'ne ilişkin sınır tespitlerini yaptıklarını da bildiren Günay, kurum görüşlerini almak üzere ilgili kurumlara başvuruda bulunulduğunu ve yazı gönderildiğini söyledi.

Seferihisar-Doğanbey Termal Turizm Bölgesi'nde sınır düzenlemesi yapıldığını, burada 1/25000 çevre düzeni planlamasının da onaylandığını kaydeden Günay, Özdere-Kesse Turizm Merkezi'nde de plan revizyonu çalışmalarının Menderes Belediye Başkanı ile birlikte yürütüldüğünü söyledi.

Daha önce iptal kararı çıkarılan Çeşme Yarımadası'nda yeniden sit tescili ve düzenlemesi çalışmalarının yapıldığını belirten Günay, "İptal kararı çeşitli yatırımları engelleyecek nitelikleri taşıyordu. Bir yandan mahkemenin kararına uymak, bir yandan da bu yatırım taleplerini kaçırmamak amacıyla Yatırım İşletmeler Genel Müdürlüğü, Kültür Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve koruma kurulları hep birlikte çalışıyor. Şu anda bir miktar yatırımın önünü açılacak noktaya geldik" diye konuştu.
 

Karantina Adası çalışmaları
 
İzmir'deki restorasyon çalışmalarına da değinen Günay, Atatürk Evi'nde gördüklerinden hoşnut kalmadığını, burada restorasyon çalışmasının sürdürüldüğünü ifade etti.

Kale Camisi minare restorasyonu için kaynak ayrıldığını, ihale hazırlıklarının beklendiğini, Bergama'daki Asklepion ve Akropol antik kentlerinde de bazı proje düzenlemeleri bulunduğunu belirten Günay, kaynakların ayrıldığı bu alanlarla ilgili ihalelerin yapılacağını söyledi.

İzmir'de bakanlığın destek verdiği 15 kazı ile yurt dışı destekli 20'ye yakın kazının devam ettiğini, buna karşın Efes ve Bergama'nın dışında gezi yapılan ören yeri olmadığını belirten Günay, hızla kaynak ayrılarak Teos, Klezomenai, Metropolis, Klaros ve Menderes ilçesindeki kazı alanlarını çevre düzeni planlamalarını yaparak geziye açmayı hedeflediklerini söyledi. Günay, "İzmir tarihi açıdan çok zengin. Diğer kazı alanlarının da düzenlenerek ziyarete açılmasını hızlandırmaya çalışıyoruz" dedi.

İzmir'in Urla ilçesindeki Karantina Adası'nda antik tiyatro beklentisiyle kazı çalışması başlatıldığını hatırlatan Günay, "Tiyatro mu çıkacak, başka bir yerleşim mi çıkacak ben de merak ediyorum. Karantina Adası'nı yakın gelecekte İzmir'de yeni bir turizm destinasyonu haline getirme hedefimiz var" diye konuştu.