Türkiye'nin, NATO'dan talep ettiği ve Almanya'da kabinenin geçen hafta gönderilmesini onayladığı Patriot hava savunma sistemlerinin muhtemelen Kahramanmaraş yakınlarında konuşlandırılacağı bildirildi.
Almanya'nın Ankara Büyükelçiliğinden yapılan açıklamaya göre, Almanya Federal Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Devlet Bakanı Michael Link, "Patriot sistemleri muhtemelen Kahramanmaraş kenti yakınlarında konuşlandırılacaktır. Böylece tezkerenin öngördüğü gibi Patriotların Suriye hava sahasına etki etmemeleri sağlanacaktır" dedi.
Diplomatik kaynaklar daha önce yaptıkları açıklamada, Almanya'nın, Türkiye'ye göndereceği Patriot sistemlerinin sınıra çok yakın bölgelerde konuşlandırılmasına sıcak bakmadığını belirtmişti.
Kaynaklar, Patriotların, Suriye tarafından gelebilecek Türkiye'yi hedef alan herhangi bir füze saldırısına mümkün olduğunca çabuk tepki verebilecek kadar sınıra yakın, öte yandan, Suriye topraklarına müdahale teşkil etmeyecek kadar uzak bir bölgeye konuşlandırılmasının istendiğini belirtmişti.

Üsleri koruyacak

Öte yandan NATO tarafından Türkiye-Suriye sınırını koruma adına Türkiye'ye gönderilecek 2 Alman, 1 Hollanda Patroit füze savunma sisteminin yeri belli oldu. Cuma günü Alman Meclisi'nde yapılacak oylama öncesinde hükümet ve muhalefet partileri arasında tartışmaya neden olan Patriotların hangi illere yerleştirileceği konusunda Federal Savunma Bakanlığı'ndan yanıt geldi.
Bakanlık Müsteşarı Thomas Kossendey tarafından, muhalefet partilerinin ilgili milletvekillerine gönderilen yazıda, Patriotların Adana, Kahramanmaraş ve Malatya'ya yerleştirilmek istendiği belirtildi. Almanya'nın Patriotların yerleştirilmesini istediği bu kentlerin Türkiye-Suriye sınırına uzak yerde bulunması ve sınırın Patriotların menzilinin dışında kalması, bir kez daha Patriotların Suriye'den gelecek saldırıları engellemeye yönelik olmadığını gösteriyor. Özellikle Adana'nın İncirlik'teki ABD üssüne ve Malatya'nın Kürecik'teki NATO üssüne yerleştirilecek Patriotların asıl olarak, NATO'ya bağlı olan bu üsleri korumaya yönelik olduğu anlaşılıyor.
Bir süre önce Türkiye'ye giden NATO görevlileri Patriotların hangi kentlere yerleştirileceği konusunda çalışmalar yapmış, ancak kamuoyuna bir açıklamada bulunmamıştı. Türkiye'deki basın daha çok Malatya, Diyarbakır ve Şanlıurfa kentlerini öne çıkarırken, savunma sistemini gönderecek olan Almanya'nın farklı kentleri telaffuz etmesi dikkat çekici.

Geniş alan özelliği yok

Federal Savunma Bakanlığı tarafından verilen bilgide, Patriotların sadece belirtilen kentlerde belli bir alanı koruma özelliğine sahip olduğuna dikkat çekildi. Patriotları üreten Lockheed Martin adlı silah tekeli tarafından yapılan açıklamada da Patriotların çok geniş bir alanı koruma özelliği taşımadığı belirtildi.
Açıklamada, Patriot sisteminin, "Savaşan askerleri ve çok değerli hedefleri" koruma özelliğine sahip olduğu ve muhtemel bir roket saldırısını ancak 15-20 km'lik bir alanda önleyebileceği vurgulandı. Böylece, Patriotları üreten firmanın verdiği teknik bilgiler de, ileri sürüldüğü gibi Türkiye-Suriye sınırını korumaya yönelik olmadığı anlaşılıyor.