Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, BDP'li 9 milletvekilliyle Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk'un dokunulmazlığının kaldırılması için fezleke düzenlenmesine ilişkin, "Geçmişte kendi siyasi tarihimizde, yakın siyasi tarihimizde bu olup bitenlerden örnekler var. Dolayısıyla kendimizi çıkmaz sokaklara itmememiz lazım. Burada herkesin sorumluluğu vardır. Bütün milletvekillerinin hepsinin sorumluluğu vardır. Yoksa geçmiş şeyler tekrarlanırsa bunların hiçbir yere götürmediğini de gördük. Daha önceki denemelerde de. Bu açıdan bu konuları herkesin çok büyük bir sorumluluk içinde götürmesi gerekir" dedi

SİLAH BIRAKMA

Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan'ın 'silah bırakan PKK'lıların yurtdışına çıkabileceği' sözlerinin hatırlatılması üzerine 'kan kimin kanı olursa olsun üzülürüz' dedi.

DARBE KOMİSYONU

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'nun kurulmasının önemine dikkati çekerek, "Türkiye'de demokrasinin geldiği durumu gösterir. Tabii ki orası mahkeme değil, Türkiye'nin siyasi tarihini araştırıyorlar, TBMM adına. Orada önemli rol alanlar, hayatta olanların dinlenmesi, bunlar çok iyi. Belgeler haline gelmiştir, çok değerli bir belge haline gelmiştir. Bunlara itirazlar var ama hepsini topladığınızda çok büyük anlam ifade etmektedir. En azından bunlar caydırıcıdır" dedi

SURİYE SINIRINA PATRİOT


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin talep ettiği Patriot füzeleriyle ilgili, "Güvenliğin bölünmezliği bir bütünlüktür. NATO bünyesi içerisinde bir kısmının güvenliğini sağlayalım bir kısmını sağlamayalım anlayışı yoktur. Bu çerçeve içerisinde bunlar ihtiyati tedbirlerdir. Kesinlikle saldırı amacı söz konusu değildir, savunma amaçlıdır. Riskleri tamamen minimize etmek içindir" dedi.

MUHTEŞEM YÜZYIL TARTIŞMALARI


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, tarihi konuların dizi ve filmlere konu olmasını sevindirici bir gelişme olarak değerlendirdi.

Gül, tarihi konuların dizi ve filmlere konu olmasına da değinerek, şöyle konuştu: "Başta Osmanlı tarihi olmak üzere geçmişimiz son yıllarda merak ve ilgi konusu olmaya başladı. Artık sinemalarda, filmlerde, dizilerde ve hikayelerde tarihin canlandırıldığını, tarihin esin kaynağı olduğunu görüyoruz. Bu tabi çok sevinilecek bir şey. Güncel olayları tarih birikimiyle yoğurup, özgün bir tarih söylemi gerçekleştirerek, Türk tarihini evrensel boyuta taşımasıyla Hanioğlu'na bu alanda ödül verildi. Tarih tekerrürden ibaret sözü var. Bugünlerde siyasi sosyal birçok önemli olayları yaşıyoruz. Bunların bir kısmı problemler şeklinde karşımıza çıkıyor. Bütün bunların başarılı şekilde çözümü ve önümüzde sorun olmaktan kurtulunması için tarihten çok güzel derslerin alınması gerekiyor. Şükrü Bey'in bu konudaki yazılarını takip ediyorum. Ümit ediyorum ki devlet kademesindeki siyasiler, bütün yetkililer, fikir adamları bunları çok iyi şekilde takip eder. Geçmişte de karşılaştığımız birçok sorun bugün başka şekilde karşımıza çıkıyor. O zaman alınan tedbirlerin neticeleri nedir, bunları tahlil etme görme açısından tarih bugün bize çok güzel rehberlik yapabilir, yapmalıdır da. Hanioğlu'nun yazıları ve kitapları bugün için de ayrıca aktüel bir derdi ifade etmektedir."