4. Dünya Siyaset Konferansı'na katılmak üzere Avusturya'ya giden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Gül, veto ettiği şike yasasının AK Parti içinde çatlaklara neden olduğu iddialarına ilişkin sorular üzerine, "Türkiye demokratik bir ülke. Anayasal demokrasilerde kurumlar var ve kurumların yetki ve sorumlulukları açık bir şekilde ortaya konulmuştur. Bunlar arasında medeni ilişki çerçevesinde uygulamalar gerçekleşiyor. Bu çerçeve içinde bahsettiğiniz yasayla ilgili benim kanaat ve görüşlerim kamuoyunun da bildiği gibi açıktır. Ben bu çerçeve içinde yetkimi kullanarak meclise gönderdim, bir kez daha görüşülmesi için. Kanun yapıcı meclistir. Parlamento da kendi yetki ve sorumluluklarını görüşecek, düşünecek ve kanaatini o şekilde kullanacak. Bunlardan farklı anlamlar çıkartmanın, bir faydası yok. Bu süreçler bu şekilde işleyecek. Ne olacak, meclisten nasıl gelecek ona göre bakarız. Bunlardan memleketin bugünkü huzurunu kaçırmak gibi bir düşünce içerisine kimsenin girmemesi gerekir. Bunlar demokratik olgunluğun gereği neyse öyle karşılanmalı" dedi.

Bir soru üzerine, bedelli askerlik konusunda da açıklamalar yapan Gül, "Buradan gelecek gelirlerin genel bütçeye katılmamasının doğru olacağını paylaşmıştım.Gördüğüm kadarıyla oradan gelecek gelirler de genel bütçeye katılmayacak şekilde çıkartıldı" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği kazaya ilişkin Yazıcıoğlu'nun eşi ve parti yönetiminden kendisine verilen belgeye ilişkin soru üzerine şunları söyledi:
"Beni ziyaret ettiler. Ellerine bazı belgelerin ulaştığını söylediler. Kimsenin elinde olmayan. Onları bana verdiler. Doğruluk derecisini inceletiyorum."