Esin Gençel-Turizm ve Kültür eski Bakanı ve AKP İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay, Ege Genç İşadamları Derneği'ne (EGİAD) yaptığı ziyarette gündeme dair  açıklamalarda bulundu. CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun Bürüksel'de Başbakan sarf etti sözler nedeniyle Avrupa Parlamentosu (AP) Sosyalist Grup Başkanı Hannes Swoboda tarafından kabul edilmemesine ilişkin konuşan Günay, "Yurtdışında konurken sanıyorum ki iç siyasette kullandığımız acımasız dili terbiye etmemiz gerekiyor. Siyasetin içerideki hırçın dilenden şikayetçiyim. Salı günleri Ankara'da grup toplantıları nedeniyle kürsü savaşları oluyor. Siyasette ağır şeyler söyleniyor. Toplum geriliyor. Bu dili üstüne dışarıya taşımak talihsizliktir. Ülkeyi eleştirirken hangi ülkenin vatandaşı olduğunuzu bilmeniz gerek. İnsaflı olmanız gerekir. Bilmediğiniz zaman da işte öğretiyorlar böyle. CHP Genel Başkanlığı, ana muhalefet partisi koltuğu Türkiye Cumhuriyeti'nde önemli bir sıfat ve mevkisidir. Bu yaşanılan durum talihsizliktir. Bir musibet bin nasihatten iyidir. Ben genel olarak siyasetin hırçın dilinden zaten şikayetçiyim ama bu durumun yaşanmaması gerekiyordu" dedi.

Günay, 19 Mayıs törenlerine de değinerek, her bayramda gerginlik yaşandığını söyledi. Günay, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Yeni bir bayram gerginliği yaşamayalım. Daha önce kutlama ve törenler çok resmi yapılıyordu. Zorunlu katılım vardı ve insanlar için yüke dönüşüyordu. Bayram halkın yüreğinde hissedileceği duyduğudur. Neyin yapılıp yapılmayacağı konusunda valilik ve yerel idarecilere inisiyatifler verildi. Zorunlu olan şeyler azaltıldı. Halkın tiyatro düzenlemesi, sinema etkinliği yapması, evine bayrak asması son derece güzel ve önemli etkinliklerdir. Bazen idareler zorunluluğu azaltan kısımları dar yorumluyor ve kendi yüklerini azaltmak için öyle işlemler yapıyorlar. Dar yorumlama bayrama gönüllü olarak katılan vatandaşlar ile güvenlik görevlilerini rahatsız ediyor. Halkın huzuru bozulmadıkça güvenlik güçleri müdahil etmesin. İdareciler de yasakçı olmasınlar. İnsanlar katılabilirler. Kimsenin başı ağrımadan bayramlar kutlanabilir. Geçmiş zamanda örnekleri yaşandı ve kötü oldu. Bir tören sırasında çelenk konulacağı zaman engel olunuyor. Orada, törende yeri olmadığı için sadece ismi okunmayabilir. O gider koyar. Atatürk anıtına çelenk koymayı kimse engelleyemez. Öyle bir yasak yok."


Kapıyı anahtarlamadım

Günay, İzmir Büyükşehir Belediye başkanlığı adaylığı içinse, "Biz milletvekiliyiz. Milletvekili olarak, kentimize gelmek, STK'ları incelemek ve onlarla bir araya gelmek görüş alışverişinde bulunmak gibi bir görevimiz var. O yüzden çalışıyoruz. Seçimlere daha bir yıl var. Adayların belirlenmesine de en az 6 ay var. O nedenle bugünden değerlendirme yapmak erken ve yanlış değerlendirme olur. Bunu bana o zamandan önce her sorduğunuzda 'hayır' cevabını alırsınız" dedi. Bakan Günay, "açık kapı mı bıraktınız" sorusuna ise, "Kapıyı kapattım ama anahtarlamadım" ifadesini kullandı.

İzmir için önemli

EGİAD Yönetim Kurulu'nun hazır bulunduğu ziyarette Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya,  EGİAD'ın 12. dönem projelerini aktardı. EXPO Yürütme Kurulu Üyesi de olan Kaya, sürece ilişkin değerlendirmede de bulunarak, "Biz iş dünyası olarak girdiğimiz projelerde, proje sonuçlanmadan ekibi değiştirmeme gibi bir düşünce yapımız olduğundan, Valimizin değişmesi konusunun EXPO'ya yaratacağı eksiler nedeniyle ciddi endişeler duyduk. EXPO İzmir'in kazanması gereken önemli bir projedir. İzmir'in adının dünyaya duyurulmasında önemli bir adım olacaktır. O yüzden bu sürece negatif ya da pozitif etki yaratacak her adımın iyi değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Mutlaka İzmir kazanmalı


AKP İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay ise, EGİAD'ın projelerini başarılı bulduğunu vurgulayarak, genç iş dünyası olarak EGİAD'ın yerinin ayrı olduğunu ifade etti. AK Parti olarak İzmir'deki yatırımları önemsediklerini ve EGİAD üyelerinin yatırım, atılım, istihdam konularında başarılı ve dinamik çalışmalara imza attıklarını gözlemlediklerini vurgulayarak, "Biz de parti olarak burada yatırım seferberliği başlattık. İzmir hak ettiği yere gelsin istiyoruz. İzmir, Batı Anadolu'nun merkezi olarak, hak ettiği ilgi ve alakayı bulmalı" dedi. EXPO sürecinde Vali değişimine ilişkin yaşanılan endişeleri de değerlendiren Günay, EXPO'ya hem parti hem hükümet olarak destek verdiklerini belirterek, "EXPO'da sona yaklaşıyoruz. İzmir Valimiz burada uzun bir süre görev yapmış, başarılı çalışmalar yürütmüş. Barış sürecine ilişkin de önemli çalışmalar yapacağına inanıyoruz. Gelecek Valinizin de en geç bir ay içinde kente adapte olup, EXPO sürecini gerektiği şekilde üstleneceğini düşünüyorum. EXPO Egeyi ve Ege Denizini sıçratacak bir projedir. Yerel bir proje olmasına rağmen, hükümetin desteklediği bir çalışmadır. Geçen sefer eşikte kalmıştık. Bu kez aynı şeyin olmaması için herkesin umutla, canla başla çalışması, sahiplenmesi gerek. Karşımızda İzmir'e ciddi ciddi rakip olacak bir kent görünmüyor. Dubai denilirse de, o da sanal bir şehir. İzmir tarih kokan, tarihten her dönemin ayak izini taşıyan dünya markası olacak bir kent. O yüzden de mutlaka İzmir kazanmalı. Dubai kazanırsa saçımı başımı yolarım. Kazanamazsa İzmir kazanamamış değil biz kaybetmiş olacağız" diye konuştu.