Günay, İzmir’i ’Tayland gibi sağlık merkezi’ yapmayı hedefleyen CHP’ye, "Ana muhalefet partisinin, İzmir gibi geçmişte önemli destek aldığı bir yere seçim bildirgesinde bir paragraf ayırması ve bunu farklı spekülasyonlara yol açabilecek bir benzetme ile ifade etmesi doğrusu beni hem şaşırttı, hem de İzmir adına üzdü" dedi.

İzmir devlet Opera ve Balesi sanatçılarının çalışmalarını sürdürmesi için kiralanan binayı inceleyen Bakan Günay, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Günay, CHP’nin seçim bildirgesini ve bildirgede İzmir için Tayland modeli sağlık merkezi hedefini şu sözlerle değerlendirdi:

"Başka partilerin seçim beyannameleriyle doğrusu pek meşgul olamamaya, kendi beyannamemizi içselleştirmeye ve toplumla paylaşmaya çalışıyorum. Ancak İzmir’e biraz çantada keklik muamelesi yapılmış. Bundan üzüntü duydum. İzmir önemli bir şehir. Ben İzmir’i aday olduğum için önemsiyor değilim. Bakan olur olmaz ilk Turizm Yılı açılışını İzmir’de yapmıştım. O dönemden beri İzmir’in altyapı ve turizm çalışmalarıyla yakından ilgileniyorum. Hükümet’in tüm bireyleri yakından ilgileniyor. Ana muhalefet partisinin, İzmir gibi geçmişte önemli destek aldığı bir yere seçim bildirgesinde bir paragraf ayırması ve bunu farklı spekülasyonlara yol açabilecek bir benzetme ile ifade etmesi doğrusu beni hem şaşırttı hem de İzmir adına üzdü. Biz İzmir’i daha yukarda bir yere görmeye tutmaya ve bugün bulunduğu yerden daha ileriye taşımaya çalışıyoruz. İzmir’in bir Uzakdoğu kentiyle bağlantı kurulmasını anlamadım. Zaten ana muhalefet partisinin bildirgesinde garip bir şekilde sadece İzmir’le ilgili değil başka bazı yerlerle ilgili de yine Uzakdoğu benzetmeleri var. Bu Uzakdoğu merakını da çok anlayabilmiş değilim. Biz Türkiye’yi AB taşımaya çalışıyoruz. Avrupa standartlarını yakalamaya çalışıyoruz, ama Uzakdoğu çağrışımları ve merakı nereden kaynaklandı ben anlayabilmiş değilim. Okudum ama anlayamadım."

’HEYKEL YIKMAYI SEVİMSİZ BULUYORUM AMA’


Bakan Günay, tartışmaların ardından Kars’ta yıkılacak olan İnsanlık Anıtı için üzüldüğünü belirterek, heykelin bir ihtilaf üzerine yapıldığını, kendisinin bu konudaki uyarısının dikkate alınmadığını ifade etti. Günay şöyle konuştu:

"Çok üzgünüm. 2006 yılında yanlış bir proje başlatılmış. 2008 yılında gördüğümde şaşırmıştım. Çünkü altında tabyalar var ve tescilli. 2008 yılınan itibaren kurulların ihtilafı oldu. Hem kurullar hem de belediye gerekli duyarlılığı göstermemiş. Kars’taki bu tartışmadan önceki süreçte ben ona işaret etmeye çalışmıştım. Ama ne yazık ki arkadaşlar üzüm yemek yerine bağcı dövmeyi tercih etmişlerdi. Şimdi geldiğimiz yer ortada. Çalışmanın daha eskiden kaynaklandığı belediye ile kurullar arasında ihtilaf olduğunu ve kurulların yeni bir proje istediğini söylemiştim. Yeteri kadar gerekler yerine getirilmedi. Ben Türkiye’de heykel yıkma tartışmasını doğrusu sevimsiz buluyorum. Ama ne yazık ki yer seçimi sırasında önceki belediye taarfından bir tarihi eserin üzerinde olduğu gözetilmeden özensizlikler gösterilmiş. Ne yazık ki kurullar da bu yanlışlık ve özensizliği paylaşmış. Şimdi biz böyle bir tartışma ile bunun bedelini ödüyoruz bundan ötürü çok üzgünüm."

OPERA VE BALE ESKİ AMERİKAN OKULU’NA TAŞINACAK


Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir Devlet Opera ve Bale sanatçılarının, çalışmalarını sürdürdüğü İzmir İl Özel İdaresi’ne ait Konak’taki eski Tekel tütün depolarından çıkacağını, bu mekanın Özel İdare tarafından hizmet binası olarak kullanılacağını belirterek yeni yer arayışına girdi. Günay, eskiden Amerikan Okulu olarak kullanılan Basmane’deki bir apatmanı gezdi. Bakan tavan yüksekliği ve genişlik olarak beğendiği apartmanı geçici olarak kiralayacaklarını belirterek, uzun vadede eski bakanlığın tüm birimlerini eski Sümerbank binasında toplamayı düşündüğü açıkladı. Bakan Günay, "İzmir’de kültür ve sanat kurumlarının kirada olan tüm ünitelerini boşaltarak bir mekanda toplanmalarını doğru buluyorum. Bu aramızdaki dayanışma ve işbirliğini daha da kuvvetlendirecek. Eski Sümerbank binası Milli Eğitim Müdürlüğü’ne tahsis edilmiş o tahsisi biz alabiliriz" dedi.