HSYK kanun teklifinin Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasıyla Anayasa Komisyonu'ndan yapılan usul görüşmelerinde Bağımsız İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay söz isteyerek, bir konuşma yaptı. Bir hayal kırıklığı yaşadığımı belirten Günay, "Parlamentonun oldukça deneyimli bir üyesi ve deneyimli hukukçu olarak Anayasa Komisyonda bulunmak, görüşlerimi söylemek hem de Anayasa Komisyonunu bu konuyu hukukla ve sorumlulukla tartıştığına tanık olmak ve kanaatlerimi gözden geçirmek umuduyla gelmiştim. Ama gidiş, usul tartışmasıyla bu konu sona erdirilecek ve esasa belki girilemeyecek" dedi.

MUHALEFET SIRASINA OTURMASINA AÇIKLIK GETİRDİ


Geçen gün Adalet Komisyonu'na gittiğini belirten Günay, "Adalet Komisyonu'nda görüşürken 1 saat kadar gittim komisyona ve gözüme ilişen boş yere oturdum. Daha sonra gazetelerde muhalefet saflarında oturduğum ve bir siyasi partinin sırasına oturduğum gibi haberler oldu. Bugünde ilk boş bulduğum yere oturdum. Şu anda herhangi bir siyasi partinin mensubu değilim. Yakın gelecekte de böyle bir düşüncem yok. Fikri, irfani, vicdanı hür bir siyaset adamı olmaya çalışıyorum" dedi.

Günay, şöyle konuştu:

"Arkadaşlarımla bir gönül kırıklığı olmaması için bir şeyi açıklamak isterim. Adalet ve Kalkınma Partisinde 29 Mayıs 2007' den 28 Aralık 2013'e kadar üyeydim ve 5,5 yıl bakanlık yaptım. Şimdi zor bir dönemde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin bir kesim üyesinin hatta bir kesim yürütme organını üyesinin haklı haksız bir takım önemli ithamlarla karşı karşıya bulunduğu ortamda çantamı alıp çıkmadım. Bugün benim tercihim iktidar partisinin milletvekillerinin arasında oturmak ve onlara aykırı görüşlerimi onlara söylemekti. Siyasetin bugün buraya gelmesinden üzüntü taşıyorum. Önemli bir yasa değişikliği var. Bizim 3 yıl önce Türkiye'nin önüne büyük bir hukuk reformu olarak koyduğumuz bir yasayı bir kritik eşikte, bir tartışmalı konjaktörde değiştirmeye çalışıyoruz. Yasanın Anayasaya aykırı olduğunu dair yaygın bir kanaat var. Sayın Cumhurbaşkanı uyarı yapma ihtiyacı hissetti. TBMM Başkanı da benzer bir söylem sergiledi. Böyle bir ortamda Anayasa Komisyonunu usul tartışmasıyla zamanında çağırdığınız, çağırmadınız, saatini anlayamadık gibi tartışmaları bu kadar önemli bir konuyu Türkiye Cumhuriyeti demokratik hukuk devleti niteliklerini daha ileri gidiyorum cumhuriyet niteliklerini tartışmalı kılacak yasayı Anayasa komisyonunda biz esasa girmiyoruz. Asıl komisyonda görüşülmüş anlayışıyla geçersiz kalmayı komisyonun taşıdığı ağırlığa uygun bulmadığımı ifade etmek istiyorum. 1 ay kadar önce ortaya çıkan bir soruşturmadan sonra değişikliği yapıyoruz. Bu eşikte bu değişikliğe kalkmak bu değişikliğini hukukiliği tam olsa bile haklılığını ve kamu vicdanını tartışmalı kılıyoruz."

Günay, dün Hrant Dink'in ölümünün 7'nci yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:

"Bu davada yıllardan beri çeşitli hukuksuzluklar dile getiriliyor. Hrant Dink davasının yeterince hukuka uygun gitmediği konusunda şikayetler ve itirazlar öne sürmüşüz, ama hiçbir yasal düzenleme yapılmasında adım atmamışız. Başka davalarda var. Bunların hiç birinde HSYK ile ilgili adaletin işleyişi ile ilgili biz bir değişiklik yapmamışız. Öyle bir eşikte bu değişikiliğe kalkıyoruz ki, ne kadar haklı olursa olsun kamu vicdanını incitiyor. Bunu üzüntüyle söylemek istiyorum. İktidar mensubu partisi arkadaşlarıma özellikle hassaten yol arkadaşlığı hatırına, arkadaşlığın hukukunu bütün kalbimle hissederek söylüyorum. Bu eşikte bunun yapılması ileride inanınki bu arkadaşlarımız bu soruşturmalardan beraat etse, aklansalar, dışarı çıksalar, paralar, kasalar ve kutular teslim edilse kamu vicdanı bu değişikliklerden sonra o kararlar çıktığı için bizi mahkum edeceklerdir. Bunu yapmayın."

Günay, "Halktan destek almış bir siyasi partiyi muhalefet kolay kolay yıkamaz. Hala muhalefetin bu işi başarabileceği konusunda çok ciddi şüpheler taşıyorum. Ama kim yıkar, kendisi yıkar. Tek parti iktidarını, 25 yıllık CHP iktidarını ne yıktı biliyor musunuz? Halka tahakküm yıktı" dedi.