Soma'daki Medenci Şehitliği'ne ziyaretçi akını sürüyor. İzmir bağımsız milletvekilleri Ertuğrul Günay, İlhan İşbilen ve Erdal Kalkan da bugün Madenci Şehirliği'ni ziyaret etti. Şehitlikte dua okuyan vekillerden Günay, facianın bir kazadan öte olduğunu kaydetti. Günay, "Çok üzgünüz, Türkiye ve dünyanın en büyük felaketlerinden birini yaşadık. Bu maden kazasının ötesinde bir felaket. Bu arkadaşlarımız çok genç yaştalar. Yaşamları boyunca bizim dünyamızı aydınlatmak için karanlıkta yaşadılar, dilerim mezarları aydınlık olur. Gelişmeleri dikkatle takip ediyoruz. Bu hepimize çok büyük bir derstir. İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalıdır. Türkiye'de birkaç işçi öldüğü zaman basında doğru düzgün haber bile çıkmıyor. Ne yazık ki onlarcası ölünce Türkiye'nin dikkatini çekiyor" diye konuştu.

TRAFİK KAZASINDA ÖLEN ÇOCUK

Birkaç işçi hayatını kaybettiği zaman medya tarafından önemsendiğini savunan Günay, şöyle konuştu:

"Bu olmayacak bir şey. Her ölüme elbette üzülürüz ama bir varlıklı insanın yakın çevresinden bir çocuğumuz trafik kazasında canını yitirdiği zaman bütün televizyonlar haberini yapıyor. İşçilerin haber olması için onların topluca ölümü gerekmemeli. Her insan kendi ailesi için bir dünyadır. Dört yüzden fazla çocuk babasız kaldı. Üç yüzden fazla kadın eşsiz, sevgilisiz, kardeşsiz ve evlatsız kaldı. Türkiye 21. yüzyılda bu kadar dikkatsizliği, bu kadar tedbirsizliği, insan yaşamına özensizliği hak etmiyor ve kaldıramıyor. Biz eğer dünya ülkelerine yetişeceksek sadece ekonomik büyümeyle değil, insana verdiğimiz değerle, saygıyla dünya standartları içinde yer almalıyız. Ancak bugün bu olay, bizim bütün yaldızlı görüntünün altında dünya ölçütlerinin çok gerisinde olduğumuzu gösterdi. Mezarların üzerine bırakılan mektuplar, notlar kaybolmamalı bence. Bütün bunları daha sonra derlemeliler, buna Türkiye'yi yöneten insanlar ne kadar uzak ve sorumluluğu başkasının üzerine atarak bakmak isterse istesin, insanlar bu sorumluluğu bu acıyı yüreklerinde hissetmişler. Bunlar yağmurun, güneşin altında kaybolup gitmemeli. Her kesimden insanın yazdığı belgelenmeli ve geleceğe taşınmalı. Buradan bir kez daha hiç kimseyi ayırt etmeden söylüyorum. Hepimizin çıkartacağı çok önemli dersler var. Artık ders almaktan doğruyu yapmaya geçmek lazım."

BU ASRIN DESTANINI YAZDILAR

Bağımsız İzmir Milletvekili İlhan İşbilen, üzgün bir şekilde konuşurken tıkandığını dile getirip, faciada hayatını kaybedenlerin bu asrın destanını yazanlar olduğunu belirtti. İşbilen, yaşanan faciadan mutlaka ders alınması gerektiğini savundu.

İNŞALLAH BU SON OLUR

Bağımsız İzmir Milletvekili Erdal Kalkan ise "İnşallah burada toprağa verilen maden işleri son olur. Çok acı bir gün. Değişik acılar yaşadım ama bu kadar büyük acı yaşamadım. Toplum da bu acıyı yaşadı. Buraya bırakılan notlar bizim bir dayanışmamızdır, bunlar bin yıl sonraya da ulaştırılması gerekir. Allah yakınlarına sabır versin, milletimize sabır versin. Siyaset yapmak istemiyorum ama siyasal kurumların da diğer kurumların da bundan ders alması lazım. Örtbas etmek, görmemezlikten gelmek, çok büyük bir insanlık suçudur" dedi.

Üç vekil mezarlıktan ayrıldıktan sonra Kaymakam Bahatttin Atçı'yı makamında ziyaret etti.