2005 yılında Avrupa Birliği Projesi olarak uygulanmaya başlanan ve 2009 yılında tamamlanan Kadın Girişimciliğinin Desteklenmesi Projesi, CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven tarafından Bakan Nihat Ergün’e soruldu. Kadın Girişimciliğinin Desteklenmesi Projesi’nin hangi gruplara yönelik olarak ve bölgelerindeki istihdam ve yatırım olanaklarının dikkate alınarak mı eğitim verildiğini öğrenmek istediğini belirten Güven, projenin başında hedeflenen işe yerleştirme oranına proje sonunda ulaşılıp ulaşılmadığını sordu. İşe yerleşen kadınların beklenen gelir seviyesinde olmaması ve güvenceli işlerde yeterince yer bulamaması kaygısı taşıyan Güven, işe yerleşen kadınların yüzde kaçının asgari ücret düzeyinde veya altında gelir getiren işlere yerleştiklerini, kaçının sigortasız çalışmakta olduğunu ve projenin kadınları sigortasız işte çalışmaya teşvik edip etmediğini sordu.


DERSLER, YATIRIMLARA UYGUN MU?

Projenin ikinci bileşeninin uygulaması konusunda da Bakan’dan bilgi talep ettiğini ifade eden Güven, kadınlara verilen girişimcilik derslerinin İstanbul, Nevşehir, Kütahya ve Çorum illerinin istihdam ve yatırım olanaklarına uygun düşünülüp düşünülmediğini, kadınların yönlendirildiği işlerin orta veya yüksek gelir getirici ve evleri dışında bir işyeri açmayı teşvik eden türden olup olmadığının bilgisini istedi. Güven, “Kadınlar, pazarlanamayacak ürünler üretmeye, gelip geçici pazarlama-satış kanallarına bağımlı olmaya, zaten doymuş pazarlara yönelmeye ve irrasyonel veya maliyet etkin olmayan üretim organizasyonlarına özendirilmiş midir?” sorusunu da yöneltti.


KAÇ KADIN EĞİTİM GÖRDÜ?

Projenin ikinci bileşimi kapsamında onarılıp, amacına uygun tefriş edilen ve proje bittikten sonra faydalanıcılarının birer şirket kurup işlettikleri KİŞGEM’lerin 2011 ve 2012 yılı faaliyetlerini de Bakan Ergün’e soran Güven, bu merkezlerden kaç kadın girişimcinin eğitim aldığını, kaçının başarılı olduğunu, eğitim aldıktan sonra herhangi bir girişimcilik faaliyetinde bulunmayan kaç kadın olduğunun cevabını da istedi.


PROJELER SÜRDÜRÜLÜYOR MU?

Önergesinde aynı faaliyet için kurulan şirketlerin bir kısmının anonim, bir kısmının da limited şirket şeklinde kurulmalarının nedenini de bilmek istediğini belirten Güven, bu şirketlerin Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda getirilen esneklikler kapsamında konusu dışında faaliyetlerde bulunup bulunmadığını, aralarında sona erme veya tasfiye halinde şirket olup olmadığını, varsa kapanan şirketlerin bulundukları illerde projenin sürdürülebilirliğinin nasıl sağlanacağını da sordu. Güven “ Kadınlarımız, iş olanakları yaratılacağı,  faizsiz krediler ile iş yeri açabileceklerini hayal ederek KİŞGEM’lere başvurmaktadırlar. Ancak sonunda hayal kırıklığı yaşayabilmektedirler. Çünkü AKP, kurulmasını destekleyeceklerini belirttiği  kadın kooperatiflerinin de kurulması ve sürdürülmesinde kadınlar için herhangi bir kolaylaştırıcı önlem almamıştır.” dedi.