CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, 12 yıllık zorunlu eğitime ilişkin yasa teklifinin görüşüldüğü TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda çıkan yumruklu kavgayla ilgili olarak, "Danışmanlar içeriye alınmış ve AKP'nin maaşlı elemanları milletvekillerimize fiziki saldırına bulunmuşlardır. Bu kabullenilecek bir şey değildir. Yakında herhalde buraya boksör, karateci falan getirirler. Bu zorbalığa pabuç bırakmayız biz" dedi.

12 yıllık zorunlu eğitimin görüşüldüğü komisyonda çıkan tartışmanın ardından toplantıya verilen arada CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ve çok sayıda CHP'li vekil basın toplantısı düzenledi. İnce, tartışmanın temelinde dünkü 3. madde görüşmelerinde söz talebi olan 17 milletvekilinin yeterlilik önergesi ile sözlerinin kesilmek istenmesi olduğunu anlattı. İnce, komisyonlarda konuşmaların süresinin kısıtlanmasının İçtüzüğe göre söz konusu olmadığını belirterek, bu tartışma ile dünkü toplantının sona erdiğini anlattı. Bugün de akademisyen bir milletvekilinin sunum yapmak istediğini ancak Komisyon Başkanı Nabi Avcı'nın 4. maddenin görüşmelerine geçildiğini açıkladığını belirten İnce, bunun üzerine arkadaşlarının söz talebinde bulunduklarını söyledi. İnce, "Ve daha sonrasında milletvekili olmayan, belki de Meclis tarihinde bir ilk bu, danışmanlar içeriye alınmış ve AKP'nin maaşlı elemanları milletvekillerimize fiziki saldırıda bulunmuşlardır. Bu kabullenilecek bir şey değildir. Yakında herhalde buraya boksör, karateci falan getirirler. Bu zorbalığa pabuç bırakmayız biz. Genel Kurul'da şiddet uygulayan AKP, komisyonlarda yardımcı güçlerle, milletvekili olmayan kişilerle milletvekillerine saldırıda bulunmuştur. Bunu kınıyoruz ve gereğini de yapacağız" diye konuştu.

Bir neslin geleceğine karar vermenin sayısal çoğunluğun işi olmadığını belirten İnce, "Bizim çoğunluğumuz var, çocukları, kız çocuklarını, yoksul çocukları, engelli çocukları istediğimiz gibi yetiştiririz, siz de kim oluyorsunuz' dayatmasıyla mücadele ediyoruz. Amacımız bu dayatmaya engel olmaktır" dedi.

Beş yaşındaki çocukların ilköğretim sıralarına oturtulamayacağını belirten İnce, geçmişte bunun denendiğini ve bu çocukların başarısız olduğunu söyledi. Eğitimin bir kesimi yok etmek ya da bir kesimi ihya etmek üzerine kurulamayacağını vurgulayan İnce, "Eğitim konusu ideolojik değil, pedagojik bir tartışma konusudur. Öğrenciye cop, işçiye tazyikli su, milletvekiline şiddet uygulamayı ilke edinmiş bir iktidar ile karşı karşıyayız. Sokaktaki şiddeti, üniversitedeki şiddeti, işçiye, öğrenciye yapılan şiddeti Meclis'in içine taşımaya başladılar. Genel Kurul'da alışkındık buna, şimdi komisyona taşımak istiyorlar" şeklinde konuştu.

"DÜNE KÜFRETTİLER, BUGÜNÜ FETHETTİLER, YARINI ELE GEÇİRMEK İSTİYORLAR"


AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik'in bugün 'Eğitim için ortam müsait' şeklinde bir açıklama yaptığını belirten İnce, "İşte gerçek niyetlerini ortaya koydular. Hani biz söylediğimizde 'niyet okuyorsunuz' diyorlardı ya, işte bu. Yani diyor ki, 'biz bu ülkede herkesi susturduk, sendikalar sustu, sivil toplum, medya, üniversiteler, odalar sustu' diyor. 'Dolayısıyla istediğimizi yaparız' diyor. Ama CHP susmadı, bilmediği yer orası. Biz direneceğiz" diye konuştu.

AK Parti'nin niyetinin 'dün, bugün ve yarın meselesi' olduğunu belirten İnce, şunları söyledi:
"Düne küfretmekle meşguller. Cumhuriyet değerlerine, Atatürk'e, onun ilkelerine küfretmekle zamanlarının bir bölümünü geçiriyorlar. İkinci bölümünü bugünü fethetmekle geçiriyorlar. Üçüncü bölüm de geleceği ele geçirmek. Düne küfür yaptılar, bugünü de fethettiler, ama geleceği onların eline geçirtmeyeceğiz. Eğitim konusu bir uzlaşmayla olacak. Eğitim konusu, CHP'nin, AKP'nin, MHP'nin, BDP'nin meselesi değildir, hepimizin konusudur. Zorbalığa, şiddete boyun eğmeyeceğimi ve direneceğimizi belirtiyorum.

Tekrar Sayın Genel Başkanımızın yaptığını yineliyorum; biz elimizi uzatıyoruz, gelin bu tasarıyı geri çekin, bunu konuşalım. Sadece siyasetçiler değil eğitimciler, uzmanlar konuşsun. Hep birlikte karar verelim. AKP'yi uyarıyorum, bu konunun altında kalırsınız diyorum."

"DANIŞMANLARI TETİKÇİ, BOKSÖR OLARAK DEĞİL, BEYİNLERİNİ KULLANIRIZ"

Komisyonda yaşanan gerilimin detaylarının sorulması üzerine ise İnce, "Olayı polisiye diziye çevirmeyeyim. Meclis'te fedailerin yeri yoktur. Danışmanlar gereklidir, danışmanlar bizim elimiz ayağımızdır. Onlar akıllı çocuklardır, biz akıllı çocuklardan yararlanmak isteriz, onların beyninden yararlanmak isteriz. Biz danışmanlarımızı tetikçi olarak, boksör olarak kullanmayız, onların beyinlerinden yararlanırız" dedi.
Çıkan kavgada Hakan Şükür'ün Danışmanı Resul Boydak tarafından tartaklandığı belirtilen CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar da, olaya ilişkin açıklamalarda bulundu. Olay sırasında milletvekili olmadığını anladığı bu kişiye 'Sen kimsin?' diye sorduğunu, Boydak'ın da kendisini ittiğini belirten Akar, Boydak'ın hemen olay yerinden ayrıldığını söyledi. Resul Boydak'ın yalnız olmadığını ve yanında bir kişinin daha olduğunu belirten Akar, bu iki kişiyi de Meclis İç Güvenlik Amiri'ne bildirdiğini söyledi.

Akar, "Buraya hazırlıklı gelmişler. Hazırlıklı gelince de saldırdılar. Sadece bana değil, diğer milletvekili arkadaşlara da saldırdılar. Ben saldırırken tespit ettiğim için beni de iterek dışarı çıktı. Yani Meclis'te danışman terörü yaşadık. Bu danışman vatandaş Meclis koridorlarında basın açıklaması yapmış. Bu cesareti, cüreti nereden alıyor bilmiyorum" diye konuştu.

Daha sonra Hakan Şükür'ün yanına gelerek, 'Haydar Ağabey, öyle değil' diyerek olayı anlatmaya çalıştığını belirten Akar, "Yanındaki iki arkadaş bizim milletvekillerimize fiziki saldırıda bulundular. Orada Engin Özcan, Veli Ağbaba, Engin Altay fiziki müdahaleye maruz kaldı. Birçok arkadaşımız var ama tek tek tespit etmedim. Bu arkadaşlarımıza yumruk atıldı" dedi.
Akar, gerekli suç duyurularında bulunacaklarını da belirterek, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile de görüşeceklerini söyledi.