Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, etnik, bölgesel ve dinsel milliyetçiliğe karşı olduğunu belirterek, "Birbirimizi Yaradan'dan ötürü sevdik. Ben Kürt kardeşimi de, Arap kardeşimi de, Türk kardeşimi de seviyorum. Hiçbirisi arasında bir ayrım yapmıyorum. Hepsiyle aynı mesafedeyim. Bu eğer bu ayrımı yapsaydım, Siirt'ten bir Arap kızıyla neden evleneyim? Evlenmezdim. Bu, bu işin en açık ispatıdır" dedi.
Siirt şehir meydanında toplu açılış ve TOKİ anahtar teslim törenine katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, burada yaptığı konuşmada Turkcell'in Siirt'te bir çağrı merkezi kuracağını, burada 25 kadının alacakları eğitim sonrası çağrılara cevap vereceğini, daha sonra bu merkezin istihdam kapasitesinin 100'e çıkarılacağını, daha sonra yine Turkcell tarafından Siirt'te kadın eğitim merkezi kurulacağını kaydetti. Erdoğan, Türk Telekom'un da bir çağrı merkezi kuracağını ifade ederek, Siirtli bir ismi Avrupa Birliği Bakanı yaptıklarını, Siirt'te gerçekleştirilen AB projelerinin toplam bütçesinin 200 milyon euroyu geçtiğini sözlerine ekledi.

Silahlar ayaklar altına

Siirt'e yapılan yatırımların ve süren projelerin bilgisini veren Erdoğan, Siirt'te ulaşım, sağlık ve eğitim alanında yaşanan gelişmelerden de bahsettiği konuşmasında, terörün çözümü için bir süreç başlattıklarını belirtti ve şunları kaydetti: "Bir sürecin içerisindeyiz, bu sürecin adı 'çözüm süreci.' Bu çözüm sürecine ben inanıyorum ki benim Siirtli kardeşlerim bütün benliklerini koymak suretiyle katılıyorlar. Çok kan verdik, çok can verdik. Sabah, burada bir şehit ailesinin, bir gazi ailesinin evine gittim. Malum, hani 4 şehidin aynı anda olduğu, gazilerin olduğu o araba olayını hatırlayın. Yüz merminin sıkıldığı, iki el bombasının atıldığı o olayı hatırlayın. İşte oraya gittik. Ve tabi bu, katlanılacak bir şey değil. Bizim dinimizde can almak haramdır. Bir insanı öldürmek, tüm insanlığı öldürmek gibidir. Ama bu teröristlerin böyle bir derdi var mı? Bunların dinle diyanetle bir alakası var mı? Bunları söyleyince beyefendiler rahatsız oluyor. Neden rahatsız oluyorsunuz? Yapılacak tek iş var. Silahlarınızı ayaklarınızın altına alacaksınız, siyasetinizi parlamentoda yapacaksınız. Fikrinizi, düşüncenizi dile getireceksiniz. Bunu yaparsanız muhatap bulursunuz. Bizler bu özüm sürecine, 'Bedeli ne olursa olsun, gerekirse baldıran zehri de içeriz' dedik ve yola çıktık. Derdimiz bu ülkedeki, huzuru, refahı ve mutluluğu kimse tehdit etmesin."

Bu işi iyi bilirim

Konuşmasında etnik, bölgesel ve dinsel milliyetçiliğe karşı olduklarını belirten Erdoğan, konuşmasında Kurtalan Belediyesi'ne de eleştiriler yönelterek, "Dün Kurtalan'daydım, böyle bir yerel yöneticilik olabilir mi? Yan yerel yöneticilik temizliği, bakımıyla her şeyiyle kendini göstermelidir. Ben yerel yöneticilikten gelen bir başbakanım, bu işi iyi bilirim. İstanbul gibi bir yerde bunu başarıyla yaptık ki hala İstanbul halkı bizimle yola devam ediyor 1994'ten bu yana. Niye? E, gerçeği görüyor. Siirt'i, bu kadim medeniyetin şehrini çok daha modern bir hale getireceğiz" dedi.
Dinsel milliyetçiliğe de karşı olduklarını, her dine ve mezhebe aynı mesafede olduklarını ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hepimizi Allah yarattı mı? Yaratılırken, biz ne olacağımızı biliyor muyduk? Ama bizim bir inancımız var. Bu inanç bizi bir yere taşıyor. Bizi bir millet olmaya taşıyor. Biz tek millet olduk onunla. Birbirimizi Yaradan'dan ötürü sevdik. Ben Kürt kardeşimi de, Arap kardeşimi de, Türk kardeşimi de seviyorum. Hiçbirisi arasında bir ayrım yapmıyorum. Hepsiyle aynı mesafedeyim. Bu eğer bu ayrımı yapsaydım, Siirt'ten bir Arap kızıyla neden evleneyim? Evlenmezdim. Bu, bu işin en açık ispatıdır. Laf ola beri gele yok. İş, iş, iş, uygulama... Biz bunun ispatıyız."

Süreç benimsenmiş

Konuşmasında, tek bayrak vurgusu da yapan Erdoğan, "Bu bayrağa eş bayrak tanımıyoruz. Kimse böyle bir yanlışın içine girmesin" dedi. "Tek vatan" diyen Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti'nde herkesin barınacağı yer olduğunu söyledi. Erdoğan "Sevgili Siirtliler, bütün illerde bu çalışmalar devam ediyor. Her hafta bir yerlerdeyiz. Geçen hafta Balıkesir'deydik, Balıkesir'in ilçelerindeydik. Her şey gayet güzel, halkım çözüm sürecini benimsenmiş. Şimdi, el ele omuz omuza vereceğiz. Bölmek isteyenlere, teröre prim vermeyeceğiz" diye konuştu.