CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Soma'daki maden faciası ardından Türkiye'nin toplum olarak travma geçirdiğini belirten Hamzaçebi, yöneticilerin toplumu kutuplaştırmaya dönük davranışlarının yanlış olduğunu söyledi.  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın maden kazasına yönelik 1800'lü yıllardan örnek vermesinin Soma'daki facia kadar acı olduğunu söyleyen Hamzaçebi, şöyle konuştu:

"Recep Tayyip Erdoğan artık tekmeleme dönemine girmiştir. O müşavirin görünüşte görevden alınmış olmasına kimse alınmasın. Tekmeci müşavir görevden alınmış olabilir ama 'Tekmeleme ruhu' devam ediyor. Köşe yazarları köşelerinden tekmelenmeye çalışıyor. Tekmeleme dönemi devam ediyor."

Başbakan Erdoğan'ın Soma faciası üzerinden yeni bir kutuplaşmaya sebep verdiğini ileri süren Hamzaçebi, şöyle devam etti:

"Başbakan'ın kılavuzu karga. 'Kılavuzlarını değiştirsin' demeyeceğim, çünkü o kılavuzlardan hoşlanıyor. Alevi vatandaşlarımız üzerinden bir kutuplaşmaya gitmek istiyor. Alevilere selam veriyor gibi görünürken yaptığı tam tersidir. Şimdi CHP'li milletvekillerini terör örgütleri ile yan yana getirmek gibi bir başka yalana başvuruyor. Okmeydanı'nda o yüzleri maskeli, elleri silahlı olan kişiler kimlerdir? Bu kişileri devletin güvenlik güçleri bulamıyor mu? Bu kişiler kimse bunları bulun. O çevirdiğiniz bölgede bu görüntüler meydana geliyor ve siz kendinize buradan siyasi çıkar sağlamaya çalışıyorsunuz. Alevi-Sünni kutuplaşmasını sürekli yapıyor. Anlıyorum Cumhurbaşkanı olmak istiyorsunuz, bu hırs size doğruları görmeyi engelliyor."

CHP'li 4 eski Bakan ile ilgili Meclis soruşturma Komisyonu'nun hala kurulmadığını anlatırken, AK Parti Grubu'nun düne kadar komisyon üyelerini bildirmediğini, Meclis Başkanlığı'nın bu konuda yavaş hareket ettiğini savundu. Hamzaçebi, "Meclis kapanana kadar bu soruşturma komisyonunun kurulması bir şekilde engellenmek istenmiştir. Biz isimleri bildireli 10 gün oldu. Meclis Başkanı'nın bu konuda bir tereddüdü varsa bize bu 10 gün içinde çoktan bildirmiş olmalıydı" diye konuştu.

"BAŞBAKAN HAKKINDA MECLİS SORUŞTURMASI TALEP ETTİK"


CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 17 ve 25 Aralık olayları ile ilgili Başbakan Erdoğan hakkında Meclis soruşturması açılması talebinde bulunduklarını belirterek, "Başbakan hakkında Meclis soruşturması açılmasını talep ettik" dedi.

Başbakan Erdoğan hakkında CHP grubu, 15 sayfalık bir soruşturma talebi hazırladı. Dosyaya,Başbakan Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan ile ilgili konuştuğu iddia edilen tape kayıtlarından da alıntılar yapılarak eklendi. Soruşturma yazısında, şu ifadelere yer verildi:

"Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın görevi sırasında ve görevindeki işlerden dolayı işlediği fiilleri; 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 257 (görevi kötüye kullanma), 279 (kamu görevlisinin suçu bildirmemesi), 277 (yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs), 283 (suçluyu kayırma), 255. (nüfuz ticareti) maddeleri ile 3628 sayılı Kanunun 4 ve 13. maddelerinde tanımlanan (haksız mal edinme, mal kaçırma, gizleme) suçlarına uygun düştüğünden, söz konusu eylemlerin soruşturulması için hakkında Anayasa'nın 100 ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 107. maddeleri gereğince Meclis Soruşturması açılmasını arz ve teklif ederiz."