Orkun Tezcan-80. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF)'nın açılışına katılmak üzere İzmir'de bulunan Ergün, bir gazetecinin İsrailli firmaların yatırım yapmak için Türkiye'de ortak aradığı, iki ülke arasında yaşanan gerginliğin engel olup olmayacağıyla ilgili sorduğu bir soru üzerine, "Türkiye olarak İsrail'in varlığına, halkına veya Musevilik inancına karşı herhangi bir tutum içinde değiliz, olmadık, olmayız da" dedi.


İki ülke arasındaki siyasi gerilimin uzunca bir zamandır devam ettiğini kaydeden Ergün, İsrail hükümetinin Ortadoğu'daki politikalarının, bu tür problemlerin oluşmasında başlıca sebep olduğunu söyledi. Dünyada ilk defa vatandaşlarımızın bir ülkenin düzenli ordusunun saldırısına maruz kaldığını anlatan Ergün, şöyle konuştu: "Zaman zaman diplomatlarımız ve vatandaşlarımız terör örgütlerinin saldırısına maruz kaldı ama uluslararası kara sularında bir ülkenin düzenli ordusunun saldırısı ilk defa oldu ve vatandaşlarımız katledildi. Bu da sessiz kalınacak, göz yumulacak bir mesele değildir. Böyle bir haydutluğa dünyanın göz yummaması, herkesin tepki göstermesi lazım."

Nihat Ergün, İsrail'le siyasi ilişkilerin soğumasına sebep olan gelişmelerin beraberinde iki ülke arasındaki işbirliği anlaşmalarının askıya alınmasını getirse de yatırımcılar, sanayiciler ve tüccarlar açısından başka türlü değerlendirildiğine dikkat çekti.

2009 yılında 2,5 milyar dolar olan iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2010'da 3,5 milyar dolara çıktığını hatırlatan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün, şöyle konuştu: "2011'in ilk yedi ayında da 2,5 milyar dolar seviyelerinde bir ticaret hacmi var. Demek ki tüccar ve sanayiciler, yatırımlarını devam ettiriyor. Demek ki aşağıda toplumlara yönelik bir husumet, İsrail halkına karşı Türkiye'de bir antipati olmadığı için ticari ilişkiler de doğal seyrinde akıp gidiyor. İsrailli yatırımcılar yatırım yapmak isterse karşılarına, siyasi gerilimler nedeniyle herhangi bir engel çıkmaz."

Bu sene fuarın onur konuğu olan Avusturya Gençlik, Aile ve Ekonomi Federal Bakanı Reinhold Mitterlehner ise açıklamasında, İzmir'de 80 yıldır yapılan bu fuarın siyasi, ekonomik bir çok katkısı olacağını belirtirken, "Bizim onur konuğu olarak seçilmemiz gurur verici. Türkiye gelişen bir ülke ve buradan öğrenmemiz gereken çok şey var. Önümüzdeki yıllar içerisinde eğer ülkeler arası birlikler sağlanamazsa global kriz bütün ülkeleri etkileyecektir" diye konuştu.