Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Körfezi'ni eski canlı günlerine döndürmek amacıyla tasarladıkları Körfez Dönüşüm Projesi’nin, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TCDD işbirliğiyle başlatıldığını açıkladı. Projeyle İzmir Körfezi'ne dökülen dere ağızlarında dip taraması yapılacağını belirten Yıldırım, körfezin kuzey aksında açılacak bir kanalla da akıntı hızının arttırılarak su kalitesinin iyileşmesinin sağlanacağını söyledi. TCDD tarafından taranması planlanan İzmir Limanı Yaklaşma Kanalı’nın, ÇED Yönetmeliği kapsamında gerekli görülen bütün iş ve işlemlerinin entegre olarak yapılacağını anlatan Yıldırım, İzmir Limanı 2. Kısım Konteyner Terminali inşaatının da söz konusu proje ile paralel yürütüleceğini söyledi. Projenin yaz sonunda tamamlanacağını belirten Yıldırım, “TCDD tarafından İzmir Limanı Yaklaşım Kanalı Taraması ihalesine, 2012 yılı sonu itibariyle çıkılmasını planlıyoruz. Proje kapsamında Alsancak Limanı ile Yenikale arasındaki alanı derinleştirme çalışmasına başlayacağız. TCDD'ye bu çalışması için gereken gemileri, Büyükşehir Belediyesi satın alacak. Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) tarafından ise Karşıya ve Bostanlı açıklarında, dere yataklarından iç körfeze biriken çamur ve rusubat ile geçmişte yıkılan, Tuzla açıklarındaki Ragıp Paşa Dalyanı'ndaki kalıntılar temizlenecek.” dedi.

'İZMİR LİMANI ESKİ CANLI GÜNLERİNE YENİDEN KAVUŞACAK'


Bakan Yıldırım, proje çalışmalarının yaklaşık iki yıllık bir süreç gerektirdiğini belirterek, TCDD ve Büyükşehir Belediyesi'nin dev ortaklığının tamamlanması ile İzmir Limanı’nın da derinliğinin artacağını söyledi. Yıldırım, “Körfezdeki derinleştirme sayesinde İzmir Limanı, üçüncü nesil dev yolcu gemilerine de açılmış olacak. Akıntının az olması ve dere yataklarının sürüklediği çamur ve rusubat sonucu her geçen gün biraz daha dolan iç körfez ve bu nedenlerle hareketliliğini kaybeden İzmir Limanı, hayata geçirilecek iyileştirme çalışmaları sayesinde eski canlı günlerine yeniden kavuşacak. İzmir’in denizini, eski güzelliğine kavuşturacağız.” diye konuştu.

DEV GEMİLER ALSANCAK’A YANAŞACAK

Bakan Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin su sirkülasyonunun sağlanması amacıyla alınacak tarama gemisi ihalesini yaptığını söyledi. Römorkör için 3 milyon 463 bin, kesici emici tip tarama gemisi için de 5 milyon 850 bin liralık yatırım yapılacağını ifade eden Yıldırım, gemilerin temmuz ayı içerisinde teslim alınacağını bildirdi. Yıldırım, “Son teknolojiye sahip, dip taraması yapabilen gemilerle körfezde derin bir koridor açılacak. İnciraltı açıklarındaki Yenikale ile Alsancak Limanı arasında açılacak koridor sayesinde, şu anda 12 metre olan derinlik 16-18 metreye kadar çıkarılacak. Yapılacak çalışma sonucunda, yeterli derinlik olmadığı için körfeze giremeyen gemilerin yolu açılmış olacak. Dev gemiler Alsancak Limanı yerine Yunanistan'ın Pire Limanı'na yanaşabildiği için ekstra maliyet yükü ile karşı karşıya kalan ihracatçılar, gemiler Alsancak'a yanaşacağı için bu yükten kurtulacak. Derinleştirme sonucu ortaya çıkacak çamur da ÇED raporu kapsamında belirlenen alana dökülecek.” diye konuştu.