Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 6 Aralık Salı günü gerçekleştirilecek olan gemi ihalesiyle ilgili teknelerin yurt dışından temin edileceği yönünde tereddütlerin bulunduğunu belirtmesi ve 'İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Körfez için alacağı gemilerin yurtiçinden temin edilmesi için gereken uyarıyı yaptık" açıklamasına Başkan Kocaoğlu cevap verdi.

Bakanlığa gerekli şartnameyi gönderdiklerini dile getiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, belediye olarak ilk kez bir gemi ihalesine çıktıklarını ve teknolojiyi yakalamak istediklerini belirterek kendilerine herhangi bir uyarının gelmediğini söyledi. Konu ile ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kocaoğlu, şöyle konuştu: "Bunlar 30, 40, 50 yıl kullanılabilen araçlar. Bugün hem malzeme secimi olarak hem motor seçimi olarak teknoloji seçimi olarak en son teknolojiyi çekip süre kazanmak istiyoruz. Teknolojiyi yakalamak istiyoruz. 3-5 yıllık kullanılan bir şey olsa başka model seçilir nasıl olsa 5 yıl sonra diğeri alınır diye. Ama bu İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tarihinde ilk kez çıkan vapur ihalesidir. Bu konuda titiz davrandık. Bunun için bir eleştiri var. Bu arada Sayın Bakanımız Yıldırım da bizden şartnameyi istedi biz de şartnameyi gönderdik. Sanıyorum büyük ihtimalle bu vapurlar olmasın diyen lobi Binali Yıldırım'a da gitmiştir.Ondan dolayı istemiştir diye değerlendirmek için o arada da karşılaşma durumumuz olmadı. Sayın Bakanımız şartnameyi gönderdik Sayın Bakan inceleyecek, eğer gerçekten bu konunun uzmanlığı Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde örgütlenmiş durumda. Bir mahsuru varsa bize bu konuda uyarı yapar diye bekliyorduk Ama bize şu ana kadar bir uyarı gelmedi. Yalnız Sayın Bakanın söylediği yerli firmaların bu ihaleyi almasını biz de her TC vatandaşı gibi ileri düzeyde isteyen bir felsefenin insanıyız. İzmir'de 7,5 yıldır bunu yapıyoruz. Yalnız bu gemilerin çok az yatırımla ihaleye girme şansı olan hem de çok az yatırımla bu gemileri yapacak az sayıda firma ve teknoloji var. Yani buraya yerli firmalar giremeyecek diye bir şey yok. Yerli firmalar rahatlıkla ihaleye girebilir, alabilir ve üretebilir. Yerli firmalar kendi aralarında konsol süs yapabilir kendi aralarında her tersane kendisinin öncü olduğu konuda katkı koyabilir bunu değerlendirip bu gemileri yaparlarsa şu an askeri gemilerde hücum botlarda kullanılan bir malzeme bu. Böylelikle de İzmir gemi teknolojisinde tersaneciliğe de bir hamle yapmış olur, teknoloji yenilenmesi olur. Burada da bir mahsuru yok."

GENEL BAŞKANIMIZ YÜREĞİMİZE SU SERPTİ

Gündoğdu Meydanı'nda gerçekleşen Cumhuriyet, Demokrasi ve Özgürlük Mitingi'ni de yorumlayan Kocaoğlu; "Genel Başkanımız hem bizim hem de İzmirli hemşehrilerimizin yüreğine su serpti" dedi. Kocaoğlu; şunları söyledi: "Bize göre Cumhuriyet Mitingi'nden sonra İzmir'de yapılan son dönemde en az 5-6 yıldır belki 10 yılda bizim değerlendirmemize göre en yüksek katılımlı miting. Hem katılanlardaki canlılık heyecan ve inanç, hem de Genel Başkanımızın sözlerinde yaptığı yüksek sesli ve tonlu net mesajlar İzmirli hemşehrilerimizin ve bizim yüreğimize su serpti. Tek kelimeyle mitingi mükemmel buluyorum."