Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın yanıtlaması istemiyle 11 Mayıs 2012 tarihinde TBMM'de yazılı soru önergesi veren Türeli'nin İzmir'de de ilik bankası kurulmasına yönelik çabası sonuç verdi. Türeli önergesinde diğer kanser vakalarında olduğu gibi lösemide de ciddi artışlar yaşandığına dikkat çekmiş, Türkiye'de sadece Ankara ve İstanbul'da kemik ilik bankalarının olduğunu hatırlatmıştı. İzmir'in de ilik bankasına ciddi biçimde ihtiyaç duyduğunu da vurgulayan CHP'li Vekil, Bakan Akdağ'a da binlerce hastanın umudu kemik ilik bankasının İzmir'de de kurulmasının mümkün olup olmadığını, bu konuda yapılan bir çalışmanın, hazırlığın bulunup bulunmadığını sormuştu. Söz konusu önerge, çok sayıda gazete ve internet sitelerinde de yayınlanarak gündem yaratmıştı.
 
İstanbul ve Ankara yetersiz kalıyor
Türeli verdiği önergede şu değerlendirmelerde bulunmuştu:
"Ülkemizde diğer kanser vakalarında olduğu gibi lösemide de ciddi artışlar yaşanmaktadır. Konuyla ilgili kurumlar tarafından Türkiye'de lösemili hasta sayısının 200 bin civarında olduğu ifade edilirken her yıl ortalama bin 500 çocuk lösemi hastaları arasına katılıyor. 2020 yılına kadar da bu sayının yılda 3 bine ulaşması bekleniyor. Türkiye'de donör olmak isteyen çok insan var ancak ilik tarama merkezleri, ilik bankaları çok yetersiz. Sadece İstanbul ve Ankara'da var. Hastaneler gönüllü olarak kan alımı yapıyor ama bu da yetersiz kalıyor."

Oldukça zaman alıyordu
CHP'li Vekil ayrıca, Türkiye'nin üçüncü büyük ili olan İzmir'de yeterli altyapı ve uzmanın olmaması, kan alımının yapılamaması ve diğer illerde olduğu gibi İzmir'de kemik iliği için alınan kan numunelerinin Ankara ve İstanbul'daki merkezlere gönderilmesinin hastaların tedavilerinde oldukça zaman aldığına dikkat çekmişti.
 
Öte yandan, Sağlık Bakanlığı'nın İzmir'in ilik bankası konusundaki ihtiyacını gördüğü ve bankanın kurulması için gerekli onayı verdiği öğrenildi.
 
İşte o önerge:
 
1-İzmir'de lösemi hastalarının tespitine ilişkin yapılan çalışma var mı, yine ilimizde ilik nakli bekleyen hastalara ilişkin son durum nedir?
 
2-Lösemiyle mücadelede İzmir'deki hastaneleri teçhizat ve uzman bakımından yeterli buluyor musunuz?
 
3-Binlerce hastanın umudu kemik ilik bankasının İzmir'de de kurulması mümkün müdür,bu konuda yaptığınız bir çalışma,hazırlık var mıdır?
 
4-2009'da kurulan Kök Hücre Koordinasyon Merkezi, Türkiye'de sadece 30 bin civarında olan kök hücre bağışçı sayısını ilk etapta 300 ila 500 bine çıkarmayı amaçlarken sadece İstanbul ve Ankara'da bulunan kemik ilik bankalarını yeterli buluyor musunuz?