Konu hakkında açıklama yapan Tanrıkulu; "Daha önceki basın açıklamalarımda da ifade ettiğim gibi; İzmir kamu yatırımlarından gerekli olan payını yıllardır alamamaktadır.

Bugün Türkiye genelinde yaratılan katma değerin % 13,5'i, istihdamın % 9,7'si İzmir'den karşılanmaktadır. İzmir; 7 milyar doları aşan ihracatı, vergi tahsilâtında %95'lik oranı, 1500 yabancı şirketi ve yabancı yatırımcıyı çekmedeki başarısı ile kendini kanıtlamış bir ilimizdir.

İzmir ile ilgili tüm bu rakamlara rağmen, İzmir hükümetten beklediği, hak ettiği ilgiyi ve hizmetleri alamamaktadır. Bugün toplanan vergiye kıyasla devletten aldığı pay oranlandığında; İzmir ilimiz; 10 yıldır 4 verip 1 almaktadır.

Diğer yandan; bugün merkezî hükümetin İzmir'e ayırdığı pay 57'nci Hükümet döneminde (2002) % 2,8 iken bugün % 1,4'e düşmüştür. Yine 2002'de yüz liralık yatırım yapılırken bugün 55 liraya düşmüştür. Dolayısıyla böyle bakıldığında İzmir'e yatırım yapılmadığı açıkça görülmektedir.

Zaten bu durumu ortaya çıkarabilmek amacıyla; 12 icracı Bakanlığa vermiş olduğum yazılı soru önergelerime verilen cevaplardan da, İzmir için hak edilmeyen bu durum açıkça ortaya çıkmaktadır.

Konu ile ilgili olarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın tarafıma vermiş olduğu cevaplara baktığımızda; Bergama Organize Sanayi Bölgemiz'e (Osb) 2007 yılından bu yana 22 bin TL, Ödemiş Osb'mize 500 bin TL ödenek tahsis edilebilmiştir.

Menemen (Plastik) Osb ise 2012 yılı Yatırım Programı'na girmesinin henüz değerlendirildiği ifade edilmektedir. Oysa çok önceden bu Osb'miz Yatırım Programında yerini alabilmeliydi.

Bilim, sanayi ve teknoloji alanında İzmir'in şiddetle ihtiyaç duyduğu yatırımları gerçekleştiremeyen ilgililer, bizlerin 57'nci Hükümet döneminde 07.10.2002 tarihinde İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi'ni yeni yapılan bir yatırım gibi sunmaya çalışmaktadırlar.

Diğer yandan; Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın (KOSGEB) vermiş olduğu destekleri de İzmir'e yönelik kamu yatırımı olarak gören mevcut anlayış, verilen bu desteklerin dahi Türkiye genelinde %10'lar seviyesinde olduğunu görmezlikten gelmektedir.

KOSGEB'in destek tutarlarına göre dağılıma bakıldığında %42,9'luk pay ile Marmara Bölgesi ilk sırayı almaktadır. Bu bölgeyi sırasıyla %20,1 ile İç Anadolu Bölgesi, % 12,6'lık pay ile Ege Bölgesi takip etmektedir.

KOSGEB Kredi faiz destek tutarlarına göre dağılıma bakıldığında, %23,8'lik pay ile Marmara Bölgesi ilk sırayı almakta, %20,6'lık pay ile Güneydoğu Anadolu ve %14,4'lük pay ile Karadeniz Bölgesi ile İç Anadolu Bölgesi takip etmektedir.

İzmir her alanda olduğu gibi; bilim, sanayi ve teknoloji alanında da büyük bir potansiyele, girişimci ruha sahip olup yıllardan bu yana Elle tutulur, ciddî yatırımları beklemektedir. İzmirli girişimcilerimiz süslü, günü kurtaran söylemlerle oyalanmaktan muzdarip olup artık söylemlerin hayata geçirilmesini beklemektedir.

Bu yüzden özellikle bilim, sanayi ve teknoloji alanlarındaki mevcut beklentileri karşılayacak projeler, yatırımlar biran önce İzmir'e kazandırılması gerekmektedir. Bizler de -her zaman olduğu gibi- bu yatırımların hayata geçmesi için, tüm desteğimizi ve katkımızı sunacağız, yeter ki bu yönde ilgililerce samimi adımlar atılsın" diyerek, 2012 yılının ekonomik açıdan zor bir yıl olacağını ifade eden hükümet yetkililerinin, İzmirli girişimcilerimizin beklentilerini karşılamalarını istemiştir.