CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, engelli kadınların sayılarının bilinmediğini ve engelli kadınların sorunlarına çözüm bulmak için eğitim ve istihdama hangi sayıda ve oranda katıldıklarının, sağlık hizmetlerinden yararlanma durumlarının bilinmesi için bu verilere ihtiyaç olduğuna vurgu yaptı. Güven, "Dünya Sağlık Araştırması sonuçlarına göre, engelliliğin düşük gelirli ülkelerde yüksek gelirli ülkelere göre daha yaygın olduğu belirlenmiştir. Yine Dünya Sağlık Araştırması sonuçlarına göre, kadınlarda ve yaşlılarda engellilik daha yaygındır. Engelliğin ülkemizde de kadınlarda erkeklere daha yaygın olabileceği 2006 yılında Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurulu'ndan hibe alan SOBAG-104K077 proje nolu ve 'Türkiye Özürlüler Araştırması 2002 İkincil Analizi'nde desteklenmektedir" dedi.

Sayı çok yüksek çıkar

2002 yılında yapılmış olan Özürlüler Araştırmasında cinsiyete göre tüm engel türlerinde erkeklerin sayısının kadınlardan daha fazla olduğunun görüldüğünü belirten Güven, "Ancak İkincil Analiz çalışmasında, erkeklerin bu sayısal üstünlüğünü açıklayacak verilerin bu çalışmada yer almadığı belirtilmiştir. Bu nedenle erkekler lehine olan bu sayısal fazlalığı açıklamak üzere araştırmalar yapılması önerilmektedir. Bu husus kadın engelli olup kayıtlara geçmemiş engelli kadın nüfusu olduğunun bir göstergesidir. Engelli kadınlarımızın eğitim, sağlık, ekonomik sorunları günümüzde de artarak devam ettiğine göre ve ortaya çıkarılmamış çok sayıda engelli kadın olma olasılığı çok yüksek iken, engelli kadınların bu sorunlarına çözüm bulmak için eğitim ve istihdama hangi sayıda ve oranda katıldıklarının, sağlık hizmetlerinden yararlanma durumlarının bilinmesi gerekmektedir" şeklinde konuştu. 

Sonuçlar güvenilir değil

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın 'Ulusal Özürlüler Veri Tabanı Projesi'nde kayda dayalı bütünsel veri içermediğine de değinen Güven, bütünsel veri olmamasının araştırma sonuçlarının güvenirliği açısından sıkıntıları ortaya koyduğunu belirtti. Güven şu açıklamayı yaptı: "Elde edilen bilgilerle kadın engellilerin ihtiyaçlarının karşılanamayacağı, kadın engellilere hizmet sunulsa bile, büyük bir grup kadın engellinin varlığı bilinmediğinden onlara hizmet sunulmayacağı da açıktır. Bu nedenle, kadın engellilerin günümüzdeki durumunun ortaya çıkartılması onlara yönelik tüm çalışmalara veri sağlayacak önemli bir ihtiyaçtır. Bu nedenle engelli kadınların gerçek sayısı ile engellilik türlerinin, eğitim, sağlık ve ekonomik durumlarının ortaya çıkarılarak kadın olarak ihmal edilmiş ve engelli olan bu grubun durumunun saptanması ve alınacak acil önlemlerin araştırılması konusunda bir Araştırma Komisyonu kurulmasını istemekteyiz."