Bilim insanları Derneği'nin (BİLİNDER) İzmir Kordon Otel'de düzenlediği, 'İş Yerinde Duygusal Şiddet' konulu uluslararası konferansta mobbing tartışıldı. Konferansta,  mobbingin özellikle üniversitelerde ve kadınlara karşı yoğun olduğu belirtilerek, alınabilecek yasal önlemler  anlatıldı. Konferansa konuşmacı olarak katılan CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven, mobbinge iş yerlerinde kadınların daha çok maruz kaldığına dikkat çekerek, "Erkek ya da kadın çalışma hayatında mutlaka psikolojik tacize uğruyor. Ancak kadınların psikolojik tacize uğrama sıklığı çok daha fazla. Bir insan hakları sorunu olan mobbingin  uygulanmasının ve mobbinge verilen tepkilerin, kişilerin yetişme tarzından, alınan eğitime kadar farklılık gösterdiği kanıtlanmıştır" dedi. Üniversitelerin en fazla mobbing uygulanan kurumlar olduğunu belirten Prof. Dr. Güven, akademisyenlerin ileriye gitme çabası içinde olduğu için rekabet ettiklerini ve bu nedenle bu kurumlarda mobbingin daha yoğun olduğunu vurguladı. Mobbingin Türkiye'de yeni yeni bir sorun olarak algılandığını aktaran Prof. Dr. Güven, davaların arttığını ve bu konuda ne kadar fazla konuşulursa çözüme de o kadar çabuk ulaşılabileceğini söyledi.
CHP 22. dönem İzmir Milletvekili Türkan Miçoğlu ise, mobbingin konuşulmaya başlanmasıyla bu konudaki farkındalığın arttığını kaydetti.

İnsan hakları ihlali

Bilim İnsanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Gülçimen Yurtsever ise mobbingin bir insan hakları ihlali olduğuna vurgu yaparak, Bu konudaki akademik çalışmaların artırılması gerektiğini bildirdi. Konuşmacılardan İş Psikoloğu Prof. Dr. Pınar Tınaz, mobbingin anayasal çalışma hakkının kişilerin elinden alınması olduğunu savunarak, "Psikolojik, ekonomik sorunlar ile işe yaramayan insan olma endişesi mobbingin bireysel sonuçlarıdır. Bu konuda kurumlarda eğitimler verilmeli. Kadın akademisyenler daha çok mobbinge maruz kalırken üretkenlikleri de törpüleniyor" diye konuştu.

Koç Üniversitesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Profesörü Tankut Cantel de yasaların bu konuda yetersiz kaldığını, düzenlemeler gerektiğini vurguladı. Pro. Dr. Cantel, "Zeki ve çalışkan insanın önünü kesme, çalışanın kendini göstermesini engelleme, kişinin mesleki konumuna saldırma, kişinin itibarını sarsma mobbing konularıdır. Yasal düzenlemelerin yakında yapılacağına inanıyorum" dedi.