TBMM Genel Kurulu’nda 436 Sıra Sayılı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Yer Alan Engelli Bireylere Yönelik İbarelerin Değiştirilmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşmelerinde gergin dakikalar yaşandı.

Görüşmelerin soru-cevap bölümünde söz alan CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç’in, “18 Mart Çanakkale Zaferi nedeniyle Fatma Hanım bir dergi hazırlamış. Ön sözünde ‘Çanakkale Zaferi'nin çok kıymetli komutanlar tarafından kazanıldığı’nı diyor ama ‘Atatürk’ kelimesini ağzına almıyor. Bu ‘Atatürk’ kelimesini almak sizi çok mu rahatsız ediyor? Acaba Atatürk bu cumhuriyeti kurmasaydı siz şimdi hangi devletin vatandaşıydınız ve o makamda oturacak mıydınız? Eğer zaten otursaydınız hangi tarikat mensubu bir kitlenin bilmem kaçıncı hanımı durumuna düşerdiniz? Yani, bu Atatürk'ün getirdiği nimetleri inkâr etmeyin.” şeklindeki sözleri tansiyonu yükseltti. Bu ifadeler üzerine AK Parti sıralarından ‘Utan’ sesleri duyuldu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise yöneltilen soruları cevaplarken, Genç’in ifadelerine sert tepki gösterdi. Bir kadın ve anne olarak bu sözleri ‘üslupsuz’ ve ‘hadsiz’ olarak değerlendiren Şahin, “Bu çatı altında sizinle bulunmaktan utanç duyuyorum.” dedi. Sözde Atatürkçü olmadıklarını kaydeden Şahin, “Ağzınızdan çıkanı kulağınız duysun. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olan birine kaç eşli olabileceğini soracak kadar terbiyesizsiniz.” diye konuştu.
Bu sırada, AK Partili vekiller ile CHP’li vekiller arasında tartışma yaşandı. Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu’nun verdiği arada da tartışma bir süre devam etti.

BAHÇEKAPILI: KENDİSİNİ LANETLİYORUM, ÖZÜR DE DİLEMİYORUM

Yaklaşık yarım saatlik aranın ardından AK Parti Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, “Bu salonda adı Kamer Genç olan bir kişi var. Bütün işi gücü gelip burayı karıştırmak sonra da kaçmak, biraz önce olduğu gibi. Kendisi bu davranışları ile yok olan itibarını herhalde canlı tutmaya çalışıyor. Bu kişi milletvekilliğini küfür etme ve gürültü kirliliği yaratmak olarak değerlendiriyor herhalde. Biz fikir olmayan kafada küfür olur, diye düşünüyoruz. Zaten bu şahıs hakkında Tunceli’de seçim çalışmaları esnasında bazı dernekler özellikle vurguluyorum bu kişinin ‘düşkün’ ilan edilmesi için çağrıda bulunmuştu. O çağrının ne kadar haklı ve yerinde olduğuna bir kez daha tanık olduk.” dedi. Genç’in sözlerini bir kez daha not edilmesi için tekrar okuyan Bahçekapılı, “Kendisini lanetliyorum. Özür de dilemiyorum. Kendisini protesto ediyorum ve İç Tüzüğün 160. Maddesi gereğince; 3-4-5 inci fıkraları gereği ile kendisinin kınama cezası ile cezalandırılmasını talep ediyorum.” şeklinde konuştu.

OKTAY VURAL: BU KONUDA ÖZÜR DİLENMELİ

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise, “Bir soru münasebeti ile Sayın Bakan’a, bakan olmasının yanında bir hanımefendiye böylesi bir konunun kişisel bir atıf ile dile getirilmesini rencide buluyoruz. Bu konuda gerekli özrün dilinmesi gerektiğini düşünüyorum.” ifadesini kullandı.

Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu, Genel Kurul’daki konuşmaların hakaret içermemesi gerektiğinin altını çizdi. Ardından, “İç tüzüğün 163. Maddesi uyarınca Sayın Kamer Genç’ın kınama cezası verilmesini ben de teklif ediyorum. Ama savunmasını da almamız gerek. Kendisi ya da burada yoksa hangi milletvekili arkadaşımız gelip konuşacaksa onu kürsüye davet ediyorum.” dedi.

GENEL KURUL SALONUNDA BULUNMAYAN GENÇ ADINA, ASLANOĞLU ÖZÜR DİLEDİ

Mumcu’nun bu sözleri üzerine Genel Kurul’da bulunmayan Kamer Genç’in yerine CHP Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu kürsüye geldi. Aslanoğlu, “Türkiye’de tüm kadınlar bizim annelerimiz, bacılarımız. Onlar bizim her şeyimiz. Eğer, Sayın milletvekili, sayın Bakan’ın şahsını kastetti ise, altını çiziyorum, tüm hanımlardan özür diliyorum.” şeklinde konuştu. Bu sırada AK Parti sıralarından, “Ne demek kastetti ise… Neden kıvırıyorsun?” diye sesler yükseldi. Aslanoğlu, “Ben kıvırmasını bilmem, net konuşurum. Özür dilemek bir erdemliliktir. Sen bunu anlamıyorsun, benim sana lafım yok. Eğer Sayın Bakan’ın şahsına algılandı ise ve kastetti ise herkesten özür diliyorum, Sayın Kamer Genç adına… Orada bir genelleme yaparken eğer bir özelleme yaptı ise özür diliyorum. Bu Meclis’te bu duyarlılığa çok teşekkür ediyorum. Keşke herkesin kadınlara karşı yaptığı hatalara aynı duyarlılığa bu Meclis gösterseydi. Daha önce yapıldı göstermediniz.” dedi.

KAMER GENÇ’E KINAMA CEZASI VERİLDİ

Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu ardından Genç’e kınama cezası verilmesini oylamaya sundu. Yapılan oylama sonucunda, Genç’e kınama cezası verildi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, “Parlamento’nun duyarlılığına çok teşekkür ederim. Kamer Genç aynı zamanda ne kadar korkak ve yüreksiz olduğunu da buraya girmeyerek göstermiştir. Türkiye Cumhuriyeti ve 75 milyon onun yüreksizliğini ve cesaretsizliğini görmüştür. Bunu da kanıtlamıştır.” ifadesini kullandı.