CHP Liderinin seçim beyannamesinde ve konuşmasında işçi, memur, öğretmen, emekli, üniversiteli, işli-işsiz, esnaf,çiftçi geniş halk kitlelerine çok sayıda ‘vaatte’ bulundu. Bunları ne zaman yapacaklarını da açıklayan Kılıçdaroğlu’nun, bütün bu vaatler için ‘parayı’ nereden bulacağı merak konusu oldu. Kılıçdaroğlu konuşmasında, kafalardaki sorulara  “Üretim, istihdam artacak, kayıtdışı azalacak. Hepsi tutarlı projeler” sözleriyle yanıt verdi.


800 BİN TAŞERON, DEVLETİN İŞÇİSİ OLACAK

Kılıçdaroğlu, iktidarlarının ilk 100 gününde 800 bin taşeron kamu işçisini ‘devletin kadrolu işçisi’ yapacaklarını söyledi. Bunun için kaynağa da ihtiyaç olmadığını belirtirken, “Sadece aradaki taşeron firmaları çıkaracağız ve kadroya alacağız, hepsi bu” dedi.
Emeklilere dini bayramlarda, yılda iki kere, birer maaş ikramiye sözünü de tekrarladı. Bunu da ilk 100 günde yapılacak işler arasında sayan Kılıçdaroğlu, gerekli kaynağın nasıl bulunacağına ise değinmedi.

5 MİLYONUN FAİZ BORCU SİLİNECEK


CHP Lideri, seçimi kazanmalarının hemen ardından 5 milyon vatandaşın kredi ve kredi kartı faiz borcunun en az yüzde 80’ini silme sözü verdi. Bankaların CHP’nin bu vaadine nasıl tepki vereceği merak edilirken Kılıçdaroğlu, bunu nasıl yapacaklarını ise şöyle anlattı:
“Bizim iktidarımızda sözüm söz faizlerin en az yüzde 80’i silecek, kalan borcu yeniden yapılandıracağız. Olmaz, diyen kimse karşıma çıksın. İstediği platforma davet ediyorum, anlatacağım.  436 bin vatandaşımız hapse girmek için sırada. Borcun faizini ödeyemediği için. Bunun devlete bir kuruş yükü yoktur. Bankalar 12 milyar liralık alacaklarını 2 milyar liraya varlık yönetim şirketine satıyorsa ben de o 10 milyarın tamamını sileceğim. ”

“BİRİLERİ KÖŞEYİ DÖNDÜ, BİRİLERİ AÇLIKTAN ÖLDÜ YOKSULLUĞU BİTİRMEK İSTEMEDİLER”
 
“Size namus sözü veriyorum: Türkiye önce üretecek, sonra da hakça bölüşecek” diyen Kılıçdaroğlu, 13 yıldır bu ülkede refahın hakça bölüşülmediğini belirtti. “17 milyon yoksul vatandaşıma, açlıkla mücadele edenlere sesleniyorum; 13 yılda birileri köşeyi döndü birileri açlıktan öldü. Neden 17 milyon yoksul var? Bunlar iktidara geldiğinde en zengin yüzde 1, toplam Türkiye servetinin yüzde 39’una sahipken; 2014’te en zenginlerin payı yüzde 54’e çıktı. Bunlar yoksulluğu yönettiler, bitirmek istemediler. Arka bahçeleri yaptılar. İnançlarını sömürdüler. Sise namus sözü veriyorum 4 yılda Türkiye’de yoksul kalmayacak” dedi.

İşsizliği, yoksulluğu bitirmenin formülünü ise şöyle verdi: Üretim. Türkiye’nin uluslararası alanda rekabetçi bir ülke haline getirileceğini, bunun için de katma değeri yüksek ürün üretimini teşvik edeceklerini anlattı. Bunun yolunun da Türkiye’yi bilgi toplumuna taşımaktan geçtiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Bunu nasıl yapacağız? Üniversiteleri bilgi üretim üssü haline getireceğiz. Üniversiteler üzerindeki vesayeti kaldıracağız. YÖK’ü kapatacağız. Üniversiteler rektörlerini kendileri seçecekler ki dünya ile yarışabilsinler. Her yıl en az 15 bin üniversite mezununu doktora için yurtdışına göndereceğiz. Böylece Türkiye bilgi ve teknoloji üretiminde sıçrama yapacak” dedi.
 
“İŞ GARANTİLİ EĞİTİM VERECEĞİZ”

CHP Lideri, yurttaşlara iş garantili eğitim sözü de verdi. Bütün Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) yatılı meslek liseleri açılacağını, ailelerin bu çocuklar için 5 kuruş harcamayacağını, mezun olur olmaz o bölgede iş bulacaklarını söyledi. Böylece sanayinin nitelikli eleman sorunun da çözüleceğinin altını çizdi.
 
KOBİ’LERE ÖDEDİĞİ VERGİ KADAR FAİZSİZ KREDİ

CHP’nin vaadleri içinde göze çarpan bir diğer konu ise KOBİ’ler ve teşvikler oldu. Devlet teşviklerinin bölgesel, sektörel hatta gerektiğinde firma bazında olacağı duyuruldu. İktidarın ilk 100 gününde ölçek artırma potansiyeli olan işletmelerin belirlenerek, özel teşvik verileceği vurgulandı.
İşletmelerin yüzde 99’unu oluşturan KOBİ’lere bir yıl süreyle ödedikleri vergi ve sigorta primi kadar, faizsiz işletme kredisi verileceği ifade edildi.
 
“İŞSİZ EVLAT VERGİSİNİ KALDIRACAĞIZ”

Kılıçdaroğlu, “Siz hiç işsiz evlat vergisi, diye bir kavram duydunuz mu? Yurttaş çocuğunu büyütmüş, üniversite okutmuş, mezun etmiş. Ama çocuk iş bulamamış. Devlet tutturmuş, genel sağlık sigortası primi, istiyor. Sen ödemezsen baban ödesin, diyor. Evladı işsiz babadan vergi istiyorlar. 7 milyon kişiye, işsize GSS primini yatıracaksın, diyorlar. 9 milyar istiyorlar işsizlerden. İşsiz evlat vergisinden sizi kurtarmak benim boynumun borcu” dedi.
Sosyal devleti yeniden inşa edeceklerini belirten Kılıçdaroğlu, “Üreteceğiz, kazanacağız, hakça bölüşeceğiz. Yani sosyal devleti yeniden inşa edeceğiz” diye konuştu.
 
EVİ OLMAYANA 277 LİRA TAKSİTLE 70 METREKARE EV

Asgari ücreti 1 yıl içinde 1500 liraya yükselteceklerini ve vergi almayacaklarını anlatan Kılıçdaroğlu, düşük gelirlileri ev sahibi yapacaklarını da açıkladı. Bunu nasıl yapacaklarını ise şöyle anlattı:
“Arsa payı almadan, aylık 277 lira taksitle sizi 70 metrekare konut sahibi yapacağız.”


“HESAP VERECEĞİZ”

Kılıçdaroğlu, kendilerinin ‘hesap vermekten’ korkmadıkları için Meclis’te muhalefet partisinin başkanlığında ‘kesin hesap komisyonu’ kuracaklarını açıkladı:
“Başkanı muhalefet partisi olacak. Bu komisyonda hesap vereceğiz. Çünkü biz korkmuyoruz. Hesap vermekten korkmuyoruz, korkmayacağız.  Bizim için halka hesap vermek onurlu bir görev. Namus görevi.”
 
1 YILDA MAZON 1.5 LİRA; ASGARİ ÜCRET 1500 LİRA OLACAK

Kılıçdaroğlu, vaatleri için süre de verdi: Asgari ücreti 1500 lira; çiftçiye mazotu 1.5 lira; siyasi partiler yasası değişimini 1 yıl içinde yapacaklarını söyledi.
 
“TÜRKİYE, YÜZDE 6 BÜYÜYECEK”

CHP’nin ekonomi programı ile 20 yıllık hedefler ise şöyle sıralandı:
- Yıllık ortalama büyüme hızı yüzde 6’ya çıkarılacak.
- İnsani gelişmişlik endeksinde Türkiye, ilk 20’ye girecek.
- Her yıl en az 1 milyon kişiye istihdam sağlanacak.
- İşsizlik yüzde 5’in altına; enflasyon yüzde 4’ün altına düşürülecek.
- Vergi kayıp ve kaçağı en aza indirilecek.

VERGİ, GÜCÜNE GÖRE ALINACAK

- Vergi reformu yapılarak; gelir vergisi tarife ve oranları farklılaşacak, herkesten gücüne göre vergi alınacak. Dolaysız vergileri esas alan bir yapı kurulacak.
- Kamu alımlarının yüzde 15’i kadın girişimciler ve genç girişimcilerin kurduğu firmalardan yapılacak.
 
OKUL YEMEKLERİNİ ANNELER YAPACAK

- Zorunlu eğitim süresince okullarda her gün çocuklara, ‘sıcak öğle yemeği’ verilecek. Bu projede kadın istihdamına öncelik verilecek. Yemeklerin malzemeleri o yöredeki çiftçilerden alınacak.

KUAFÖRDE, TAKSİDE, MAĞAZADA DİNLENEN MÜZİKTEN TELİF ALINMAYACAK

- Esnafın iş yerinde dinlediği radyodan telif hakkı alınması uygulaması kaldırılacak.

OKULLAR FARKLI ZAMANLARDA TATİLE ÇIKACAK

- Okullarda kademeli tatil uygulamasıyla iç turizmde istikrarlı müşteri kapasitesi sağlanacak.
- 4 kişilik yoksul bir aile için aylık 230 kwh elektrik ücretsiz verilecek.
- Kömür dağıtımı yerine, altyapı bulunan her yerde, yoksul ailelere ücretsiz doğalgaz verilecek.
 
BENZİNİN VERGİSİ DÜŞECEK

- Benzindeki yüksek vergi düşürülerek Türkiye’de üretilen benzinin tamamının ülke içinde tüketimi sağlanacak; otogaz ithalatı azaltılacak ve benzin fiyatları düşürülecek.
 
AKKUYU İPTAL EDİLECEK Mİ; HES’LER NE OLACAK?
 
- Enerji ihtiyacının karşılanmasında, enerji arzının abartılı biçimde artırılması yerine enerji verimliliğinin yükseltilmesini esas alacağız.
- Verimli tarım arazilerinde, ormanlarda, zeytinliklerde, balık üreme havzalarında ve SİT alanlarında enerji santralı kurmayacağız.
- ÇED ölçütlerine uymayan, eko-sistemi tahrip eden hiçbir HES projesine onay vermeyeceğiz.
- Madencilik sektöründe taşerona kesinlikle izin verilmeyecek.
- Nükleer enerjiye kategorik olarak karşı olmamakla birlikte, mevcut nükleer enerji teknolojilerine dayalı sorunlarını giderememiş riskli santralların kısa vadede kurulmasına izin verilmeyecek.
- İhalesiz yapılan ve ÇED sürecinde sorunlar bulunan Akkuyu Nükleer Santrali anlaşması hukuk çerçevesinde, mümkün olursa iptal edilecek.
 
KADINLARA İŞ KURMALARI İÇİN 88 BİN LİRA HİBE
 
- Yeni iş kuracak kadınlara faturalı harcamaları karşılığında 88 bin TL hibe verilecek.

GENÇLİK İNDİRİMİ
 
- 25 yaşın altındaki tüm gençler için ulaşımda, kültür sanatta, çeşitli mağaza ve lokantalarda gençlik indirimi başlatılacak.
 
TAKSİTLE ASKERLİK YAZ TATİLİNDE 3'ER AY
 
- Askerlik süresi kısaltılacak. Öğrencilerin askerlik hizmetlerini yaz tatillerinde 3'er aylık dönemler halinde tamamlaması sağlanacak.
 
ÇOCUK CEZAEVLERİ KAPATILACAK

- Suça karışmış çocukların cezalandırılmasını değil, eğitilerek topluma kazandırılması sağlanacak. Çocuk tutukluluğuna son vererek, çocuk cezaevleri kapatılacak.
 
ENGELLİ KOTALARI ARTACAK

- Engelli kota ve kadroları artırılacak. Kamuda boş kadrolar doldurulacak.
- İşverenlere engelli istihdam etmeleri için özel teşvikler verilecek. (Hürriyet)