Brüksel'deki temaslarını tamamladıktan sonra İstanbul'a dönen Kemal Kılıçdaroğlu, Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda basın toplantısı düzenledi. Ziyaretine ilişkin basın mensuplarına bilgi veren Kılıçdaroğlu, Sosyalistler ve Demokratlar Grubu'nun toplantılarına katıldığını ve soruları cevapladığını anlattı. Kendisine sorulan soruların içeriğinin Türkiye'de basın özgürlüğü, insan hakları ihlalleri, Türkiye'nin Suriye politikası gibi konuları kapsadığını belirten Kılıçdaroğlu, soruları açık yüreklilikle cevap verdiğini kaydetti.

Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan'a karşı sert ifadeleri kullanmaya devam ederek, "Yasama ve yargı bizim için ayak bağıdır diyen başbakanı demokratik olarak tanımlayan kişi çıksın. İster Rusya'da İster Çin'de. Ben onlara soruyorum bunu diyen başbakanın sözü ortada iken siz ne yaptınız?" ifadesini kullandı.

Uludere olayında talimatının Başbakan Erdoğan tarafından verildiğini de ileri süren Kılıçdaroğlu, "Uçaklarla kendi halkını imha eden adama demokrat değil, diktatör denir. Esed de talimat veriyor, Erdoğan da veriyor, ne farkları var?" şeklinde konuştu.

Reyhanlı'daki saldırıyla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Kılıçdaroğlu, ölen 51 kişinin sorumlusunun Erdoğan olduğunu ileri sürdü. Kılıçdaroğlu, Özgür Suriye Ordusu'na destek verilmesini de eleştirerek, verilen destek karşılığında terörün dönüp Türkiye'yi vurduğunu savundu. Kılıçdaroğlu, Reyhanlı'daki saldırılar bahane edilerek 19 Mayıs gösterilerinin yasaklandığını söyledi.

Basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Kılıçdaroğlu, Swoboda'nın açıklamasıyla kendisinin açıklamasının çeliştiğini hatırlatan bir gazeteciye, "Benim açıklamamdan rahatsız olanlarla görüşmem dedim ve döndüm geldim, işin özü budur." dedi.

Reyhanlı saldırılarında istihbarat zafiyeti olup olmadığı yönünde bir soruyu da cevaplayan Kılıçdaroğlu, Reyhanlı konusunda yapılan bütün açıklamalar doğru olmadığını, bakanların çelişkili açıklamalarının da bunun örneği olduğunu söyledi.