Hazreti Muhamamed'in torunu Hz. Hüseyin'in Kerbela'da şehit edilişinin 1374. yılında, Halkalı'daki Arena Mega'da tören düzenlendi.
Caferilik İnancını Tanıtma, Araştırma ve Eğitim Derneği (CAFERİDER) tarafından düzenlenen "Geleneksel Aşura Matem Merasimi", Kuran okunmasıyla başladı. Törene, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, MHP Genel Başkan Yardımcısı Atila Kaya, Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz ile İranlı yetkililer de katıldı.

Törende konuşan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Maalesef günümüz İslam dünyası Muharrem ayının anlamından da mesajından da çok uzaktadır. Kan dökülmeye devam ediyor, yüreklerimiz yanmaya devam ediyor. İslam adına işlenen bu cinayetlerle, bütün Müslümanlar töhmet altında bırakılıyor. İşlenen cinayetlerle İslam'ın sevgi ve hoşgörüyü öğütleyen mesajı perdeleniyor" dedi.

Çiçek, "Günümüzde hala Sünni, Şii diye insanlar birbirine kurşun sıkıyor. Irak'ta, Suriye'de, Afganistan'da, Pakistan'da, nerede İslam toplumu varsa, kan akmaya, kan dökülmeye devam ediyor. Hem de 'Allahu Ekber' diyerek. Allah bu kanın neresindedir? Ölen 'Allahu Ekber' diyor, öldüren 'Allahu Ekber' diyor. Bu nasıl bir İslam anlayışıdır? Bu Müslümanların eline silahı başkaları tutuşturuyor. Maalesef bu katliamla birlikte, İslam tarihinde kötü bir çığır açılmış ve dönemin hanedanlık geleneği tekrar hortlatılmıştır. İnancından dolayı insanlara şiddet uygulanmasının anlaşılır ve anlatılır bir tarafı yoktur. Bizler 'bir insanı öldüren, bütün insanlığı öldürmüştür' diye inanınırız. Hangi inançtan olursa olsun, savunmasız, günahsız, masum kişilerin öldürülmesini asla ve asla kabul etmiyoruz" diye konuştu.

İktidar hırsının en acı örneği


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu  da konuşmasında "Kendi iktidarını hak bilip muhalif olanları din dışına itmek, dinin saltanata dönüştürülmesidir. Kerbela faciası, iktidar hırsının neler yaptırabileceğinin en acı örneğidir" dedi.

"Bu cennet vatanda, birbirimizin değerini daha iyi anlamalıyız. Hiçbir ayrım yapmamalıyız. Kimseyi ne inancından ne de etnik kimliğinden ötürü kırmamalıyız. Dostça ve kardeşçe, el ele gönül gönüle, birlik ve beraberlik içinde huzur ve güvenle yaşamalıyız" diye konuşan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: "Camiler de bizimdir, cemevleri de bizimdir. Ramazan da bizimdir, muharrem de bizimdir. Biz 76 milyon, biriz ve beraberiz. Hiç kimse bu kardeşlik kalesinde en ufak gedik açamaz, açamamıştır da."

Caferilik İnancını Tanıtma, Araştırma ve Eğitim Derneği (CAFERİDER) Onursal Başkanı Selahattin Özgündüz de törendeki konuşmasında, yeni Anayasa çalışmalarına dedi ve "Asıl önemli olan adalet, hürriyet, eşitlik. Bunları herkese verdiğin zaman, herkes benimle, ben herkesle eşit vatandaş olmuş olurum" dedi.