Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7 Haziran genel seçimleri sonrası hükümeti kurma görevini en çok oy alan parti olan AKP'nin Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'na verdi. Ancak Davutoğlu'nun hükümeti kurmaya yönelik çalışmaları olumsuz sonuçlandı. Daha sonra Erdoğan'ın görevi ikinci parti olan CHP'nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na vermesi gerekiyordu, ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan henüz görevi vermiş değil. Üstelik Erdoğan, muhtarlara seslenişinde 'Beştepe'nin yolunu bilmeyenlerle kaybedecek zamanımız yok' şeklinde konuştu. Konuyla ilgili açıklama yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanının hükümeti kurma konusunda süreci tıkadığını söyledi. Davutoğlu'na bir çağrıda bulunan Kılıçdaroğlu, "Sayın Davutoğlu'na düşen de, Sayın Cumhurbaşkanı'na çağrı yapıp bu süreci tıkamaması yönündeki talebi dile getirmesidir" dedi.

Türk Hava Yolları'nın tarifeli seferiyle saat 23.00'te Ankara'ya giden Kılıçdaroğlu, Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin, “Bu akşam Başbakan Davutoğlu'nun açıklamaları oldu. Dedi ki, 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir erken seçim kararı almasını beklemeden, gelin bir çağrıda bulunuyorum, biz Meclis içinde bir erken seçim kararı alalım. Bir seçim hükümeti kuralım. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu yanıtladı. Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Sayın Davutoğlu görevi iade etti. Dolasıyla, teamüllere uygun olan neyse onun gereğinin yapılması lazım. Yani henüz daha hükümet kurma süreci bitmiş değil. Sayın Cumhurbaşkanı bu süreci tıkıyor. Sayın Davutoğlu'na düşen de, Sayın Cumhurbaşkanı'na çağrı yapıp bu süreci tıkamaması yönündeki talebi dile getirmesidir."