CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Londra'da Arapça yayımlanan Alhayat gazetesinin temsilcisi Yusuf Şerif'in gündeme ilişkin yolsuzluk, rüşvet, CHP'nin ABD dahil yurtdışı gezileri, Ortadoğu, Suriye, Mısır, Arap Baharı ile gezi eylemleri politikalarının yanısıra, "CHP'de de Atatürk resimleri var, bunlar da yasaklanacak mı" sorularına yanıt verdi.

Kılıçdaroğlu, "Yolsuzlukları içselleştirmiş bir iktidar bu. Başbakan devletin içinde çeteler var dedi. Nasıl oluyor diyor amirine haber vermeden arama yaparlar diyor. Sayın Başbakan çete görmek istiyorsa bakanlar kurulundaki arkadaşlarına bakabilir. Baksın çete orada. Yargı ve emniyet arasında bir çatışma var. Çatışmanın temel noktası da şu; yargı ve emniyet yolsuzlukları ortaya çıkarmak istiyor. AKP yolsuzlukları kapatmaya çalışıyor. O bakanlar koltuklarından ayrılmazlarsa parlamentoda gereğini yapacağız" dedi.

"YARGI VE EMNİYET YOLSUZLUKLARI ORTAYA ÇIKARMAK İSTİYOR"

"Rüşvet, yolsuzluk iddiaları, soruşturması nereye kadar varır?" şeklindeki soruya Kılıçdaroğlu, "Türkiye eski Türkiye değil. Eski Türkiye'de en azından siyasetçiye bir güven vardı. Yolsuzlukların üzerine gitmek vardı. Yolsuzluğa karşı duyarlı bir hükümet vardı. Bugün geldiğimiz noktada, yolsuzluklarla mücadele edeceğini söyleyen siyasal iktidar yolsuzluk batağında debeleniyor. Yolsuzlukları içselleştirmiş bir iktidar bu. Başbakan devletin içinde çeteler var dedi. Nasıl oluyor diyor amirine haber vermeden arama yaparlar diyor. Sayın Başbakan çete görmek istiyorsa bakanlar kurulundaki arkadaşlarına bakabilir. Baksın çete orada. Yargı ve emniyet arasında bir çatışma var. Çatışmanın temel noktası da şu; yargı ve emniyet yolsuzlukları ortaya çıkarmak istiyor. AKP yolsuzlukları kapatmaya çalışıyor. Üç bakanın çocuğunun gözaltına alınması üç bakanın o gün görevi bırakmasını gerektirir. Hükümet sözcüsü, İçişleri Bakanının oğlunun gözaltına alınmasından bakanın haberinin olmaması çok acı bir durumdur diyor. Yani bakana önceden haber mi verecekler, senin çocuğunu gözaltına alıyoruz diye. Olur mu böyle bir şey? Kesinlikle biz takip edeceğiz. Emniyet şube müdürleri görevden alınıyor. Kim görevden alıyor? İçişleri Bakanlığı. Oğlu gözaltına alınan İçişleri Bakanlığı karşı operasyon yapıyor. O bakanlar koltuklarından ayrılmazlarsa parlamentoda gereğini yapacağız"diye yanıt verdi.


"BUNU SAVUNMAK BİR BAŞKANA YAKIŞMAZ"

Başbakan Erdoğan'nın "Bu bir komplodur" şeklindeki sözlerini değerlendirmesi istenen Kılıçdaroğlu, "Yolsuzluklarla mücadele sürecinden gelip yolsuzluk batağına batan bir Başbakan Recep Tayyip Erdoğan. Kendi kabinesinden bakanları yolsuzluklara bulaşmış ve yolsuzluğa bulaşan bakanlarını savunuyor. Yok işte şu lobisi, bu lobisi, şu karanlık güçler, bu karanlık güçler. Rüşvet var mı, yok mu? Yolsuzluk var mı, yok mu? Sen bana bunu söyle gerisi mühim değil. Yolsuzluk var, rüşvet var, gözaltına alınanlar var. Her şey açık. Bunu savunmak bir Başbakana yakışmaz. Demokrasilerde o Başbakanın derhal kabinesiyle beraber bırakması lazım" diye konuştu.


"TÜRKİYE SURİYE'YE SİLAH DESTEĞİ VERİYOR"


Türkiye'nin dış politikasını sert bir dille eleştiren Kılıçdaroğlu şöyle konuştu: "Ortadoğu dünyanın en sorunlu alanlarından birisi. Bir çatışma alanı, bir uyuşmazlık alanı olarak görülüyor Ortadoğu. Bugüne kadar Türkiye bu çatışma alanından olabildiğince uzak durdu. Ama çatışmaların sona erdirilmesiyle ilgili bir tutum sergiledi. Aracı olmaya çalıştı. Çatışan taraflar arasında tarafsızlığını korudu. Dengeli, tutarlı ve o dünyanın güvenini sağlayan bir politika izliyorlardı. AKP iktidarıyla beraber bu politika değişmeye başladı. Doğrudan o ülkelerin içişlerine müdahale süreci başladı. Bu çok tehlikeli bir olaydır. Özellikle finans bağlamında bir çatışmaya destek vermek, yani bir mezhepler çatışmasına Türkiye'nin destek vermesi Ortadoğu'da çok daha büyük felaketlere yol açacaktır. Şimdi bu çatışmanın alanı Suriye olarak görülüyor. Türkiye'nin Suriye'deki radikal gruplara silah desteği verdiğini biliyoruz. Hükümet bu silah desteğini veriyor."


"KİMYASAL SİLAHLAR ADANA'DA YAKALANDI"

Kılıçdaroğlu, "Mahkeme kararları var. Yakalanan silahlar var. Hatta normal silahın ötesinde bazı kimyasal silahlarında yine Adana'da yakalandığını ve yargıya intikal ettiğini biliyoruz. Bunlar çok tehlikeli bir iş. Bunlar Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin uluslararası meşruiyetini sorgulayan gelişmeler ve maalesef üzülerek söylüyoruz bunlar oluyor, olmaya da devam ediyor. Çok sayıda mülteci var. 800 km'lik bir sınırımız var Suriye'yle. Çok sayıda mülteci var. Sayısını kimse bilmiyor. Kamplarda kalanlar var. Ev tutup kalanlar var. Sokaklarda yaşayanlar var" şeklinde konuştu.


"ATATÜRK'Ü TÜRK HALKININ GÖNLÜNDEN SİLEMEZLER"

Kılıçdaroğlu, "Mustafa Kemal Atatürk sadece Türkiye'nin değil dünyanın saygı duyduğu önderlerden birisidir. Çok seviyoruz, sayıyoruz. Onun fotoğraflarının veya düşüncelerinin yasaklanmak istenmesi totaliter bir yönetim özleminin gündeme gelmesi nedeniyledir. Ama ne yaparlarsa yapsınlar Mustafa Kemal Atatürk'ü Türk halkının gönlünden silemezler" dedi.