HABER EKSPRES- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 4 büyük yatırımının açılışını gerçekleştirmek için İzmir’e geldi. Kentteki ilk durağı Ödemiş olan Kılıçdaroğlu burada Katı Atık Entegre Tesisi’nin açılışını yaptı. Ödemiş’in ardından ise Bornova’da Havuz İzmir, Çiğli Sasalı’da İzmir Tarım Geliştirme Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Ödemiş’te hayata geçirdiği Katı Atık Entegre Tesisi’ni hizmete açan Kılıçdaroğlu, törende yaptığı konuşmada iktidarı eleştiren mesajlar verdi. Ödemişliler’e seslenen Kılıçdaroğlu, “Bu topraklar bereketli topraklar. Bu toprakları cennete dönüştürmemiz lazım. Bu ülkede beraber yaşamalıyız. CHP olarak biz ülkemizin neresinde yaşarsa yaşasın kim olursa olsun herkesi kucaklamak istiyoruz. Herkesle barış içinde yaşamak istiyoruz. Tesis çok güzel. Hepimizin atıkları var. Torbaya koyup birileri alıyor. Bu bir yerlere döküyor. Oradan geçerken koku hissediyorsunuz. Görüntü kirliliği oluyor. Bunları ortadan kaldırmamız gerekiyor. Bu tesisi bunu ortadan kaldırıyor. Bu çöpler alınacak, ayrışacak ve onları biz kullanacağız. Sanayiye gönderiyoruz. Onlar kullanıyor. Çöplerin her biri altın değerinde. Gübre elde ediyoruz. Organik gübre. Topraklarımızı koruyoruz. Elektrik elde edilecek. Çok pahalı. Burada elde edeceğimiz elektrik daha ucuz. İstihdam yaratacak. Büyükşehir belediye başkanımız, Ödemiş belediye başkanımız el ele verdiler böyle bir tesisi İzmir’e kazandırdılar. Bu tesis bütün Türkiye’ye hizmet ediyor. Değerini hepimizin bilmesi gerekir. Tunç başkan gereğini yaptı. İki başkanı da yürekten kutluyorum. Bu tesis Avrupa’da bir numara ise Ödemiş de bir numara olmayı hak ediyor” dedi.

“Her kuruşun hesabını vereceksiniz”

 Hükümete yönelik eleştirilerde de bulunan Kılıçdaroğlu, “İzmir’in bir özelliği var. Mutlu insanların kenti. İzmir’e gelen herkes bir süre sonra ben İzmirliyim der. İzmirli onların tamamını kucaklar. Herkes İzmirli olmaktan övünür. Bunu sağlayan belediye başkanlarıdır. Belediye başkanları hizmet ederken harcadığınız her kuruşun hesabını vereceksiniz. İhalelerini Facebook’tan yayınlayacaksınız. Herkes bunu görecek. Göstermelik ihaleler olmayacak. Bizim düzen hakça bir düzen. Ne ezen ne ezilen, hakça bir düzen. Hiçbir ayrım yapmayacaksınız. Bize oy verdi vermedi. Bırakın onları dedim. Her vatandaşa hizmet etmek sizin göreviniz. O insanların gönlünü kazanacaksınız. Geçmişe oy verdiğimiz adam sokağımızdan geçmedi oy vermediğimiz adam buradan geçti dedirteceksiniz. Fakir mahalleler varsa oralara pozitif ayrımcılık yapın. Daha fazla hizmet götürün. O mahallerde kreşler açın. Anneler güven içinde çocuklarını bıraksın. O anneni de dışarı çıkma hakkı var dedik” dedi.

“Biz yaparız onlar satarlar”

CHP’nin geleneklerinde hesap vermek olduğunu vurgulayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Bu bizim geleneklerimizde var. İhtiyaç sahibi aileleri yardım yaparken onların yoksulluğunu deşifre etmeyiz. Her kuruşun hesabının vermenin onuru taşırız. Geçmişte yaptıklarımızı parça parça sattılar. Tarlaları, fabrikaları sattılar. Şunu unutmayın biz yaparız onlar satarlar. Biz israftan çekiniriz onlar israf yaparlar. Bizimle onlar arasındaki fark siyah beyaz gibi derindir. Biz cam gibiyiz. İçimiz dışımız birdir. Rüşvet alanları, milyarları götürenler okuyorsunuz. Pazarlanan ihaleler. Siyasetçilerin içine düştüğü bataklıklar…Ne diyorduk? Milyonlarca işsiz var. 5 yerden maaş alanlar var. Adam evine ekmek götüremiyor bu düzeni nasıl savunursunuz diye söyledim. Söylemeye de devam edeceğim” diye konuştu.

Vatandaşlardan destek isteyen Kılıçdaroğlu, “Adaleti sağlayacağım. En büyük destekçim sizlersiniz. Sizlerin sayesinde yapacağız. Martın sonu bahar demiştik. Şimdi ampul patlayacak güneş doğacak. Her şey aydınlık olacak. Bunların alt yapısını oluşturuyorum. Her şeyin zamanı yeri gelince hukuk içinde hesabını soracağım. 128 milyar peşkeş çekiliyorsa bunu hesabını sormamız lazım. Bugün de ileride de soracağım. Kul hakkı yiyenin burnundan fitil fitil getireceğim. Tüm bunları millet ittifakı ile yapacağız. Kimse tweet attı diye hapse girmeyecek. Çiftçi üretecek ve kazanacak. Türkiye üretecek işsizlik son bulacak. Tüm bunları yapacağız. Benim sözümüz sözdür, tüm bunları yapacağım. Yeter ki destek verin. Destek verin güzel bir Türkiye inşa edeceğiz” diye konuştu.

Çöp artık İzmir’de atık değil

Törende konuşan Tunç Soyer de, “Küçük Menderes Havzası'nda yer alan Ödemiş, Tire, Kiraz, Beydağ, Bayındır ilçelerine hizmet edecek Ödemiş Entegre Katı Atık Yönetim Tesisimiz; günlük bin 600 ton katı atık işleme kapasitesine sahip. Tesisimizde 116 bin hanenin enerji ihtiyacını karşılayacak miktarda, saatte 20 megavat (MW) elektrik ve günde 100 ton gübre üretilecek. İzmir’de çok yakın zamana kadar neredeyse tüm çöpler hiçbir ayrıştırma yapılmadan Harmandalı’na gidiyordu. Bu da Çiğli halkı için çok büyük bir sorun teşkil ediyordu. Belediyemizin geri dönüşüm programı ile öncelikle buradaki devasa yükü dörde ayırdık. Kuzey’de Bergama’da, Batı’da Menderes’te, Doğu’da ise Ödemiş’te kurduğumuz üç yeni tesis, Çiğli’nin yükünün büyük oranda azalmasına neden olacak. Çöp artık İzmir’de bir atık olmaktan çıkmıştır. Doğa ve iklim dostu bir enerji ve hammadde kaynağıdır” ifadelerini kullandı.

350 milyon liralık yatırım


Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir için geliştirdikleri geri dönüşüm vizyonunun önemli parçalarından biri olan Ödemiş Entegre Katı Atık Tesisi’nin açılışını yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını kaydetti. İzmir’de çok yakın zamana kadar neredeyse tüm çöplerin hiçbir ayrıştırma yapılmadan Harmandalı’na gittiğini hatırlatan Başkan Soyer, “Bu da Çiğli halkı için çok büyük bir sorun teşkil ediyordu. Belediyemizin geri dönüşüm programı ile öncelikle buradaki devasa yükü dörde ayırdık. Kuzey’de Bergama’da, Batı’da Menderes’te, Doğu’da ise Ödemiş’te kurduğumuz üç yeni tesis, Çiğli’nin yükünün büyük oranda azalmasına neden olacak. Atık yönetiminde kentin toplam yükünü dörde bölecek bir geri dönüşüm sistemi kuruyoruz. Bu kapsamda, günde 800 ton atık işleme kapasitedeki Bergama tesisimiz yakın bir tarihte deneme üretimine başladı, Menderes tesisimiz ise ÇED aşamasında. 350 milyon liralık yatırımla hayata geçirdiğimiz Ödemiş’teki tesisimizin açılışını ise bugün büyük bir mutlulukla gerçekleştiriyoruz” dedi.

İzmir atık yönetiminde dünyanın öncü şehri olacak


İzmir geri dönüşüm planının ikinci aşaması ise atık bertaraf tesislerini hem bir enerji santrali, hem de bir çöp ayrıştırma merkezi haline getirmek olduğunu ifade eden Soyer, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu dönüşümü Çiğli Harmandalı’da yine Sayın Genel Başkanımız’ın katılımıyla Kasım 2019’da tamamladık. Geri dönüşüm planımızın son ayağı ise bu tesisler ve şehrimizin sokakları arasındaki bağı kurmak. Yani, çöpü evler ve diğer meskun alanlardan ayrıştırılmış olarak toplamak, dört tesisimize taşımak ve burada yeniden bir hammaddeye ve enerjiye dönüştürmek. Büyük ölçekli yatırımlarımızı tamamlamamızın ardından sokak ve mahalle ölçeğinde başlatacağımız geri dönüşüm seferberliği, İzmir’in atık yönetiminde dünyanın öncü şehirlerinden biri olmasını sağlayacak.”

Çöp İzmir’de atık olmaktan çıktı

İzmir’in doğası ile uyumlu yaşam stratejisinin ana başlıklarından birinin döngüsel ekonomiyle ilgili çalışmalar olduğunu aktaran Soyer, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Çöp artık İzmir’de bir atık olmaktan çıkmıştır. Doğa ve iklim dostu bir enerji ve hammadde kaynağıdır. Tesisimizin kurulmasına emek veren herkese ve bugünün onur misafiri olan Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’na çok teşekkür ediyor, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Ödemiş Entegre Katı Atık Tesisimiz, şehrimize ve ülkemize hayırlı olsun.”

Havuz İzmir açıldı

Kılıçdaroğlu, Ödemiş programının ardından Bornova Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’na gelerek Havuz İzmir’in açılış törenine katıldı. Burada CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin su sporlarını teşvik etmek ve profesyonel takımları desteklemek için yaklaşık 16 milyon liralık yatırımla İzmir’e kazandırdığı Havuz İzmir’in açılışını yaptı. Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyet ile birlikte Havuz İzmir’in gezerek incelemelerde bulundu.

Havuz İzmir hakkında bilgiler veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, tesisinin yapımının 2020 yılında tamamlanmasına rağmen korona virüs salgını nedeniyle hizmete açamadıklarını söyledi. Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir’e kazandırdığı havuz sayesinde, profesyonel şekilde yüzme sporuyla ilgilenen çocuk ve gençlerin ihtiyacının karşılanacağını aktaran Soyer, “Aşık Veysel Yüzme Havuzu ile İzmir’in arka mahallelerinin yaşam kalitesini ve refahını artırmak için yaptığımız çalışmalara bir yenisini ekliyoruz. Aşık Veysel Yüzme Havuzu’na ek olarak bu yaz, Gaziemir-Emrez, Bornova-Meriç ve Konak-Pazaryeri mahallelerine üç büyük portatif havuz kuruyoruz. Böylece, sosyal ve ekonomik açıdan dezavantajlı mahallelerdeki çocuk ve gençlerimiz yaz boyunca yüzme imkanına kavuşacak. Önümüzdeki yıl Kemer’de, Türkiye’nin en modern ve özel tasarımlı olimpik havuzunun da temelini atarak kısa bir süre sonra İzmir’i su sporlarının önde gelen merkezlerinden biri haline getireceğiz” diye konuştu.