Kemal Kılıçdaroğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Küçükçekmece'de kadınların çalıştığı bir atölyeyi ziyaret etti. Ziyareti sırasında basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını da yanıtlayan Kılıçdaroğlu, CHP için "hayal partisi" diyen Erdoğan'a cevap verdi. Kılıçdaroğlu, "Siz hayallerle kavga eden birini hiç gördünüz mü? Görmediniz. O halde CHP gerçektir" dedi.

Basın mensupları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dünkü konuşmasında tutuklu bulunan gazetecilerden sadece 6 tanesinde sarı basın kartı olduğunu söylediğini hatırlatınca Kılıçdaroğlu, "Bugün birçok köşe yazarı buna değinmiş. Basında çalışmak için sadece sarı basın kartının olması gerekmiyor. Basında çalışması yeterli. İçeride bir tek gazeteci olmamalı. Siz onları terörist diye suçladınız Hukuk ve demokrasi olan bir ülkede bir Başbakan'a içerideki gazetecilerin suçları sabit olmadan terörist demek yakışmaz" diye konuştu.

CHP Lideri, Türkiye'yi yurt dışına şikayet ettiği gerekçesiyle kendisini eleştiren Erdoğan'a yanıt verdi. "Sayın Başbakan'ın teknoloji ve iletişim bilgisinin ne kadar yetersiz olduğunu gördük" diyen Kılıçdaroğlu, "Ben dünyanın neresinde konuşursam konuşayım 10 dakika sonra Başbakanın önünde olur. Ben Türkiye'de farklı, yurt dışında farklı konuşmam" şeklinde konuştu.

Basında çıkan Başbakan Erdoğan'ın 2 yıl ömrü kaldığı yönündeki iddialarla ilgili sorular üzerine yorum yapmak istemediğini belirten Kılıçdaroğlu, "Haberleri okuyorum, dinliyorum. Bununla ilgili yorum yapmayacağım" dedi.

Muhalefet lideri, eğitimde 4+4+4 sistemiyle ilgili sorulara da yanıt verdi. Hükümeti eleştiren Kemal Kılıçdaroğlu, uzlaşı çağrısını ise yineledi. Kılıçdaroğlu, şunları söyledi;
"Bizim yaptığımız çağrı çok basit. Bu ülkede yaşayan çocuklar okula gitmelidir. Biz uzmanları çağırdık, oturduk bu konuyu tartıştık, onları dinledik. Bizim onlara çağrımız bir komisyon kuralım, yöntem çizelim. Biz illa hükümet bundan vazgeçsin demiyoruz. Uzmanları dinleyelim, onların verdiği görüşleri tartışalım. Çocukları sizin bizim diye ayırt etmiyoruz. Sadece bir partinin, bir görüşün çocukları için eğitim sistemi kurulmaz. Gizli kapaklı bir sistem gelmesi doğru değil. Milli Eğitim Bakanlığı'nın programında görülmeyen, hükümet kalkınma programında olmayan, hele ki eğitim gibi bir konuda gizli kapaklı bir kanun teklifi vermeniz ve bu sistemi değiştirmeniz yanlış. Gelip oturup, konuşalım. Sayın Başbakan neden birden bire bu kanunu koyuyor" dedi.

Başbakan Erdoğan'a, "YÖK'ü, sivil toplum örgütlerini çağırın, dinleyin" çağrısında bulunan Kılıçdaroğlu, "Biz çağırdık, dinledik. Siz de çağırın dinleyin. Benim çocuğum okuyacaksa bana gelin bunun nasıl olacağını anlatın. Biz çocuklarımızı iyi eğitmeliyiz. Ailelerinin durumu iyi olan çocukların böyle bir kaygıları yok. Onlar zaten iyi eğitim alıyorlar. Biz daha önce anayasa komisyonu kurmuştuk. Neden burada komisyon kurmuyoruz. Siz bu teklifi hangi gerekçeyle getirdiniz ben bilmiyorum. Bilen varsa anlatsın. Amacını bilen yok. Oturalım uzlaşalım" ifadelerini kullandı.

TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda yaşanan kavgayla ilgili de konuşan Kılıçdaroğlu, "Bizim bir milletvekilimiz AK Partili bir milletvekili danışmanı tarafından itiliyor. Burada bir güç gösterisi mi yapıyorlar? Kaba güç gösterisi yapılır mı? Sayın Başbakan, Sayın Milli Eğitim Bakanı bu konuşanları dinlemeli, dinlemeyi bilmeli" dedi.

Kılıçdaroğlu, 4+4+4 sistemine ideolojik yaklaştığı yönünde yapılan eleştirilere de yanıt verdi. "Neden ideolojik yaklaşayım?" diyen Kılıçdaroğlu, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer için "Ne dediğimizi anlayamamış" dedi. Kılıçdaroğlu, "Ben uzmanları çağırdım dinledim, ufkum açıldı. Kanun teklifinin ne kadar yanlış olduğunu anladım. Nedir, ne kadar vahimdir bunu anladık. Bu bir dayatmadır. AK Parti kendi dayatmalarını bizim üzerimizden meşrulaştırıyor. Biz uzlaşmadan bahsediyorsak, bu bir ideolojiyse biz ideolojik davranıyoruz. Ben şunu soruyorum; 5 yaşında bir çocuk öğretime başladığında bunlara yetecek derslik var mı? Bunlara yetecek öğretmen var mı? Biz bu konuları konuştuğumuzda hükümet kızıyor ama biz konuşmasaydık kamuoyu bunun farkında olmayacaktı" şeklinde konuştu.

8 yıllık kesintisiz eğitimin avantajlarının görüldüğünü anlatan Kılıçdaroğlu, çocuk işçiliğinde ve çocuk yaşta evliliklerde büyük oranda azalma olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, "8 yıllık eğitimin olumsuzluğunu belgeleyen bir rapor yok, aksine lehine kararlar var. Madem çağdaş bir ülkeyiz çalışma yaşı 15 olmalı" dedi.

Kılıçdaroğlu, Sivas olaylarıyla ilgili davada zamanaşımına 5 gün kaldığının hatırlatılması üzerine de, "Sivas olaylarında suçluların yakalanamaması demokrasi olarak kara bir lekedir. Aranan kişi askere gidiyor, evleniyor, çocuğu oluyor buna rağmen bu kişiler yakalanamıyorsa bu demokrasi adına bir ayıptır. Biz bununla ilgili bir kanun teklifi verdik ama AK Partililerin oyuyla bu reddedildi" şeklinde konuştu.

Adıyaman'da, Alevilerin yaşadığı mahalledeki bazı evlerin kapılarına işaret konulduğu iddialarının hatırlatılması üzerine de, "Bu konuda hem hükümetin, hem de bizim duyarlılığımız devam ediyor. Adıyaman gibi bundan önce hiç ayrrmet bundan vazgeçsin demiyoruz. Uzmanları dinleyelim, onlarışma sinyali vermeyen bir kentimizde bunların olması ve Adıyaman'ın bu konularla anılması bizi üzdü" dedi.