Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Parti Grup Toplantısı’nda konuştu. DİSK Genel Başkanı Kami Beko, KESK Eş Genel Lami Özgen ve Şaziye Köse, Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, Türk Tabipler Birliği yöneticileri ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de katıldığı toplantıda Kılıçdaroğlu, 1 Mayıs’ı kutlamaya hazırlanan işçilere Taksim Meydanı’nın yasaklanmasını eleştirdi. Henüz 1 Mayıs kutlamak için harekete geçilmediğini ama yasakların ortaya çıkmaya başladığını kaydeden Kılıçdaroğlu, 1 Mayıs’ın ilk kez 1923 yılında kutlanmaya başlandığını hatırlattı. CHP lideri, “Dönem değişti 1 Mayıs’ı yasakladılar. Bütün dünyada 1 Mayıs kutlanıyor. Avustralya’da da kutlanıyor Rusya’da da kutlanıyor. Demokrasilerde engel çıkarılmaz buyurun 1 Mayıs’ınızı kutlayın demesi lazım. İşçilerimiz diyor ki Taksim’de kutlamak istiyoruz. Siyasal açıdan da Taksim’in ayrı bir anlamı var. 1977′de 34 vatandaşımız burada hayatını kaybetti. Biz hem bayram kutlamak istiyoruz, hem de orada ölen kardeşlerimizi anmak istiyoruz diyorlar. ‘Hayır yasak’ diyor. AİHM kararı var ama ‘biz yasak getirdik’ diyorlar. 2015′de 21. Asliye Ceza Mahkemesi kararında diyor ki; somut gerekçelerle yasaklama kararı demokrasiyle bağdaşmaz deniyor. Bu kararı veren mahkemeyi de yürekten kutluyorum. Diyorlar ya anayasa demokrasi, demokrasi… Anayasa’nın 34. maddesi ortada. Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir.” ifadesini kullandı.

"DAVUTOĞLU'NA AÇIK ÇEK VERİYORUM"

‘El ele verseniz, hareket etseniz Türkiye için güzel şeyler yapsanız’ diyen vatandaşlara bu dileklerini yerine getirmek üzere Başbakan Davutoğlu’na çağrı yapan Kılıçdaroğlu, “Sayın Davutoğlu açık çağrım, Türkiye’yi tam demokrasi için gel birlikte hazırlayalım. Yasaları birlikte yapalım, hatta siz yapın. Türkiye’yi bu ayıptan kurtaralım. Artık uluslararası kuruluşlar, devletler bizi eleştirmesin; demokrasi yoktur, özgürlükler kısıtlandı demesinler. Açık çek veriyorum Sayın Davutoğlu. Kapımız açık, gel sonuna kadar yapacağım.” dedi.

DAVUTOĞLU'NA "DOKUNULMAZLIĞINI KALDIR" ÇAĞRISI

Dokunulmazlık konusuyla ilgili CHP programındaki dokunulmazlıklar bölümünü okuyan ve bu konuda hükümete yaptıkları önerilerini sıralayan Kılıçdaroğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da dokunulmazlığının devam edeceğini söyledi. Kılıçdaroğlu, “Sen yürekli, namuslu adamsan, neden kendi dokunulmazlığını kaldırmıyorsun? Sen milletvekili değil misin?" diye konuştu.