CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, 12 Mart muhtırasının yıl dönümü olduğunu hatırlattı. 12 Mart muhtırasının CHP tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Kılıçdaroğlu,“Bülent Ecevit açıkça karşı çıkmış, demokrasinin de savunuculuğunu yapmıştır. CHP’den kurulacak olan hükümete Bakan verirseniz genel sekreterlikten istifa ederim demiş ve etmiştir. Daha sonra yapılan kurultayda halkın kahramanı olarak, bizim tarihimizde önemli bir yer almıştır. Darbelerin en çok CHP’yi mağdur ettiğini gösteren en tipik örnek 12 Mart darbesidir. CHP’nin iktidarını darbeler engellemiştir.” şeklinde konuştu.

ULUDERE RAPORU


Geçen hafta Meclis Uludere Alt Komisyonu’nda kabul edilen raporu da değerlendiren Kılıçdaroğlu, “14 günde aydınlanması gereken bir sorun 14 aydır çözülemiyor.” ifadesini kullandı. Olaydan bir ay sonra TBMM Uludere Alt Komisyonu kurulduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Komisyon gerçekleri araştırma değil gerçekleri karartma gibi bir işlev yüklenmiş durumda.” diye konuştu. Devletin, olayı kapatmaya çalıştığını savundu.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e seslenen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Politikada duayen noktasında olan bir kişidir. Bir Komisyon Başkanı nasıl olur da hazırlanan raporu önce ‘alın okuyun’ der, sonra ellerinden zorla alır. TBMM’nin geleneklerinde böyle yasa dışı etik dışı işlemler var mı acaba? Siz milletvekiline güvenmiyorsunuz. Olayı kapatmak istiyorlar. Ankara’nın derin dehlizlerinde kaybolmayacak diyorsunuz. Ankara’nın derin dehlizlerini bırakın TBMM’de kayboldu. 34 kişinin annesine hesap veremezsiniz ama vermek zorundasınız. Onlar bu ülkenin insanları. Sorumluları bulun. ‘Hayır kapatacağız. Sorumluları bulmayacağız.’ İnsanlık adına utanç vericidir. Devlet gayri meşru alana sapmaz. Devletin varlığı meşru zeminde olur. Gayri meşru bir sürecin içine sokuyorsunuz soruşturmayı, araştırmayı, incelemeyi. Türkiye’nin saygınlığına, TBMM’nin saygınlığına gölge düşürüyorsunuz. Böyle bir rezalet olabilir mi? Bütün yurttaşlarım çok iyi bilsinler. Şunu haykırsınlar: İyi ki bu ülkede CHP var. Sonuna kadar takip edeceğiz.”