Yemişçi AK Parti İzmir İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, geçtiğimiz günlerde ABD'nin Miami kentinde gerçekleştirilen Seatrade Kruvaziyer Taşımacılığı Kongre ve Fuarı'nda İzmir pavyonunun dolup taştığını, kruvaziyer turizmin geliştirilmesi açısından büyük avantajlarının bulunduğunu söyledi. ABD'li ünlü Carnavale ve Royal Caribbean adlı tur şirketleri ile üç tane daha firmanın İzmir'deki kruvaziyer potansiyeliyle yakından ilgilendiğini belirten Yemişçi, "Akdeniz'deki karışık durum İzmir için fırsata çevrilebilir. Bunu yapmak lazım. Türkiye yararlanabilir, biz bunu orada gördük. Ama şartları var, bunu yerine getirirsek, olur" dedi. Yemişçi, İTO Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Ekrem Demirtaş'ın bu alandaki çalışmaları için teşekkür ettiğini ifade ederek, odanın kruvaziyer turizminin gelişmesi için 6-7 yılda 3 milyon dolarlık harcama yaptığını, en önemlisinin de turistlerin ayak bastı parasını ödemesi olduğunu söyledi.


Bir gecelik konaklama bedava

"Şimdi daha büyük hedefimiz var. Bu da kruvaziyerin burada 'home port' olması. Yani buradan çıkışlı turlara başlanması. İZTO söz verdi, bir gecelik konaklama parasını verecekler" diyen Yemişçi, Miami'de çok güzel bir kruvaziyer limanının bulunduğunu, otellerin de hemen limanın içinde yer aldığını, esnafı, taksicisi, oteliyle bütün şehrin bundan istifade ettiğini, İzmir'de de uygulandığında aynı şekilde bütün İzmir'in bundan büyük yararlar sağlayacağını dile getirdi. Yemişçi, "home port" hayata geçirilirse, turist başına harcamanın 110 dolardan 200-300 dolarlara çıkacağını belirterek, "Bunu sadece ticaret odası mı yapacak? Hani belediye? Belediye de orada bizimle olmalıydı, katkı koymalıydı" diye konuştu. Fuar döneminde birtakım olumsuzlukları da tespit ettiklerini ileten Yemişçi, Kıyı Emniyeti'nin tarifelere sezon içinde zam yaptığını, oysa birkaç sezon öncesinden bunun duyurusunu yapması gerektiğini, tur şirketlerinin Alsancak Limanında gölgelik istediklerini, çünkü turistlerin yaz sıcağında güneşin altında beklemekten şikayet ettiklerini bildirdi. EXPO 2020'ye kadar daha 9 yıl olduğunu hatırlatan Yemişçi, "EXPO'nun getireceği gelir kadar kazanç sağlayacak bir kruvaziyer turizmi fırsatı var" dedi. Yemişçi, Ankara'ya gittiğinde İzmir'de kruvaziyer limanın yapımının hızlanması ve böylece limana aynı anda 5-6 geminin yanaşabilmesinin sağlanması için çalışacağını söyledi.
   

"Belediye takip et diye dosya getirmedi"


Yemişçi, gazetecilerin sorusu üzerine "home port" ile ilgili şu bilgileri verdi: "Hem Akdeniz hem de Karadeniz limanlarını dolaşan kruvaziyer tur yok. Karayipler'e gitmiş turist, orayı biliyor artık. Yeni yerler istiyor. Bunun altyapısını hazırlarsak adamlar hazırlar, bunu gördük, gelecekler. 'Home port'ta turistler bir gece önceden uçaklarla gelecek, otelde geceleyecek, buradan gemiye binecek, tur sonunda da yine buradan gidecek. Barcelona, İtalya yapıyor. İzmir'in de böyle bir destinasyon olması lazım İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Miami'deki fuara katılım için da davet edilip edilmesinin sorulması üzerine Yemişçi, belediyeyi çağırdıklarını, ancak katılımı olacağı bildirilen Sırrı Aydogan'ın son anda bir işi çıktığı için gelemediğini anlattı. Yemişçi, "Burada önemli olan belediyenin bütçesinden ne ayrılmış? Bir şehrin ekonomisin gelişimi için yerel yönetime hiç mi bir şey düşmüyor. Limandaki gölgeliğe ticaret odası para ayırıyorsa, bunu belediye de yapmalıydı" şeklinde konuştu. İzmir'in menfaati için herkesin birlikte hareket etmesi gerekliliğini vurgulayan Yemişçi, "Buradan açık çek veriyorum, belediye her istediğinde yanındayım. Ama şimdiye kadar bana hiçbir dosya 'al, takip et' diye getirilmedi" dedi.


"Expo için biz hazırız, onlar değil"


İzmir'in EXPO 2020 adaylığı sürecine dair Başbakan Erdoğan'dan istenen randevuya ne zaman yanıt verileceğine ilişkin soru üzerine Yemişçi, "Başbakan buradaki konuşmasından bütün İzmirliler işaret çıkardı. İzmir'in geçen sefer hakkının yendiğini söyledi. Ankara'ya göre yüzde 50'nin üzerinde bir ışık aldığımızı söyleyebilirim. Cumhurbaşkanımızın da büyük desteği olduğunu biliyoruz" karşılığını verdi. Yemişçi, başvuru için Aralık ayı sonuna kadar vakit olduğunu, bu yüzden Nisan-Mayıs olsun diye acele etmeye gerek bulunmadığını, 2-3 ay içinde de hangi kentin aday olacağı konusunun belli olacağını bildirerek, "Aslında vakit darlığı rakibi de caydıracaktır, çünkü biz hazırız, onlar değil" diye konuştu.