Jülide Yurteri Şehitoğlu-İzmir 2. Bölge Cumhuriyet Halk Partisi İzmir 2. Bölge milletvekili aday adayı Levent Çılı, AKP dönemi tarım politikalarını eleştirerek şu görüşlerini ifade etti, "Türkiye ilk defa AKP döneminde kurbanlık hayvan ithal etmiştir. AKP iktidarında Türkiye saman ithalatı yapmıştır.  50 milyon olan koyun sayısı AKP iktidarında 22 milyonlara inerken, bir milyon olan manda sayısı ise 80 binlere düşmüştür. 2008'de sıfır olan kasaplık canlı et ithalatı, üç yılda 3 milyar dolar seviyesine gelmiştir. 2002 yılında 51 milyon dolar dış ticaret fazlası veren tarım, 2012 yılının ilk 11 ayında 2,2 milyar dolar dış açık verir duruma gelmiştir. İhmallerle, vurdumduymazlıklarla gelinen bugünkü süreçte çiftçilerimizin tahammülleri, dayanma güçleri tükenme noktasına gelmiştir. Kendi kendimize yetebilen bir Türkiye varken et ithal eden, canlı hayvan ithal edilen bir duruma düşürülmüştür. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bunların karşısındayız. Yetiştiricilerimiz, üreticilerimiz, çiftçiglerimiz saman ithalatında çok sıkıntılı bir dönem yaşamıştır. Samanın kilosu bir kilo süte eş değer olmuştur. Bu çiftçilik ve hayvancılık yapan kardeşlerimiz için acı bir tablodur. Biz bunların önüne geçmeye çalışacağız."

Ege Bölgesi'nde en sıkıntılı bölgenin Küçük Menderes Havzası olduğuna dikkat çeken Çılı, "Ege Bölgesi'nde en sıkıntılı bölge Küçük Menderes Havzası'dır. Burada su havzalarımız kısıtlıdır. Sulama birliği ve Beydağ Barajı çok gecikmiştir. Bu bölgede çiftçilik yapan kardeşlerimiz kendi imkanlarıyla su ihtiyaçlarını dalgıç pompalarla kuyulardan karşılamakta. Kendileri sondaj yaparak bu ihtiyaçları karşılamaktalar. Küçük Menderes havzasındaki çiftçi kardeşlerimiz için ağır bir yüktür" dedi.


Kendisine yetebilen 7 ülkeden biriydik

Eskiden ülkemiz tarımı için söylenen ve 7'den 70'herkesin bildiği bir söz vardı, "Türkiye kendisine yetebilen 7 ülkeden biridir. "Maalesef artık bu söz unutulmuştur diyen Çılı, sözlerini şöyle sürdürdü, "Türkiye kendine yetmek bir yana neredeyse hemen tüm tarım ürünlerinde ithalata mecbur bırakılmıştır. ABD'den buğday ithal ediyoruz, Kanada'dan mercimek, Sudan'dan susam, Çin'den sarımsak, İtalya'dan bakla, Meksika'dan nohut, Şili'den elma, Almanya'dan vişne, Panama'dan muz, Bulgaristan'dan nar getiriyoruz. Fasulyeyi İran'dan ithal ediyoruz, marul İspanya'dan, ıspanak İtalya'dan, kabak Almanya'dan... Pirinci Avustralya'dan ithal ediyoruz. Uruguay'dan inek getiriyoruz, Yeni Zelanda'dan koyun getiriyoruz, Arjantin'den bal getiriyoruz. Domatesin tohumunu Fransa'dan İsrail'den, lahananın tohumunu Almanya'dan, karnabaharın tohumunu Hollanda'dan, turşuluk hıyarın tohumunu ABD'den alıyoruz. 103 ülkeden tarım ithalatı yapıyoruz."


Tarımsal Kırsal Kalkınma Kurumu İzmir'e gelmeli

Meclise gittiğinde ilk vereceği soru önergesinin ne olacağını sorduğumuzda Çılı, şunları söyledi, "Vereceğim ilk soru önergesi Tarımsal Kırsal Kalkınma Kurumu'nun İzmir'de açılmasının gerekliliğidir. Özellikle kırsal bölge uzun zamandır tam anlamıyla temsil edilmediğinden şikayetçi haldedir. Ödemiş, Tire, Bayındır, Kiraz, Beydağ ilçelerimiz yoğun tarım ve hayvancılığın yapıldığı bölgedir. Diğer illerde olan Tarımsal Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumunu İzmir'de oluşturmak için çaba harcayacağım. Küçük Menderes Havzası'nda problemlerin çözülmesi için gerekli katılımı göstererek çalışmalarımızı yapacağız."

Bölgenin et üretiminde 2. Afyon olması için çalışacağım

Hayvancılıkta bu bölge Türkiye'deki belli oranda ihtiyacı karşılıyor. Süt üretiminde iyi bir noktaya gelindi ancak et üretiminde istenilen noktaya gelinemedi. Bölgenin et üretiminde ikinci bir Afyon olması için çalışmalarımızı ve projelerimizi meclise sunarak bölgeye destek sağlayacağız. 2. Bölgemizin metropolünde de kentsel dönüşüm, çevre problemleri, ulaşım problemleri mevcuttur.


Rantsal değil kentsel dönüşüm

Kentsel dönüşümde İzmir Büyükşehir Belediyemizin izlediği yolu meclise taşıyarak rantsal değil gerçekten de kentsel dönüşümü yapacağız. Bunların yanında Türkiye'de olduğu gibi İzmir'de de bölgemizde de en büyük sorun işsizlik sorunudur.


Mesleki eğitim merkezleri önemli

İşsizlik sorununu çözme anlamında bölgemizde mesleki eğitim merkezleri açılması için çaba sarf edeceğim. Sanayici için kalifiye eleman yetiştirilmesi için çaba göstereceğim. Bakırçay bölgemizde ağır sanayi var, liman var. Buradaki problemleri de meclise taşımak istiyorum. Aliağa, Dikili ve Bergama'da çevresel çalışmalar yapacağız. Bergama'da Bergama pamuğunun canlanması için yeniden çalışmalar yapacağız.


Tarım ve hayvancılığın içinden geliyorum

Ben bölgemizdeki tarım ve hayvancılığın içinden geliyorum. Kiraz'da Ziraat Odası üyesiyim. İzmir'de İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği üyesiyim. Özellikle bölgemizdeki tarım ve hayvancılığın mecliste içinden gelenler tarafından temsil edilmesi gerektiğine inanıyorum. Küçük Menderes bölgesinde de yıllardır tarımsal alanda yaşanan problemleri hepimiz biliyoruz. Onun için işin içinden gelen biri olarak aday adayı oldum. Küçük Menderes'in her konuda gözü ve kulağı olmak istiyorum. Yıllardır tam anlamıyla temsil edilemeyen Küçük Menderes bölgesi ilçelerinin tamamının sorunlarını çok iyi biliyorum. Her ilçemizi 2,5 yılda üst üste gittim gördüm yaşadım.


AKP iktidarında herşey talan edildi

AKP iktidarı döneminde her şey talan ediliyor. Çiftçimiz, köylümüz, üreticilerimiz çok zor şatlar altında işlerini yapar hale geldi. Ekonomi her geçen gün bozuldu. Komşu ülkelerimizin hepsi ile savaşır hale geldik. Dışarıya ürün ihraç edemiyoruz. Yerel politikalar üretemez hale geldik. Bayrağımız indirildi, sokaklar savaş alanına döndü, masum çocuklarımız dövülerek öldürüldü. Ülkemizde bölünme sesleri yükseldi. Askerlerimiz haince arkadan eşinin çocuğunun yanında kafasına ateş edilerek şehit edildi.

Vergilerimiz ile kaçak saray yapıldı

Vatandaşlarımızdan toplanan vergilerle trilyonluk kaçak saray yapıldı. Medya susturuldu şirketlere baskınlar yapıldı. Yargının üzerinde oyunlar oynandı. İmralı çözüm odağı oldu. Ülke İmralı'ya muhtaçmış gibi o yöne kanalize edildi. Halkımız her geçen gün muhtaç ve yoksul hale dönüştürüldü. Çevre olarak her yer ranta ve talana açıldı. Sorumsuzluklar ve yandaşlık yüzünden yüzlerce işçe emekçi kardeşimiz maden ocaklarında hayatını yitirdi. Aynı zamanda bir rejim problemi ile de karşı karşıya gelmiş durumdayız.


Cumhuriyet değerleri sarsıldı

Başkanlık sistemi fiilen uygulanmaya başlandı. Cumhuriyetin tüm değerleri sarsıldı. Yaşadığımız bunca acının değişmesi sosyal hukuk devletinin yeniden yapılanması halkın refaha kavuşması, eşitlikten yana, özgürlükten yana, demokrasiden yana, hukukun üstünlüğünden yana, insan haklarından yana olmak için ülkemizin çıkarları için bugün Türkiye'de CHP iktidarına ihtiyaç vardır. 2015 yılı seçimleri bunun için çok önemlidir. Bunun için tüm çabamız ile çalışacağız. 2014 yılının son gününe geldik. 2015'te bölgemizdeki ve ülkemizdeki tüm yurttaşlarımıza aydınlık günler diliyorum. Herkesin eşit olacağı bir yıl diliyorum.


Levent Çılı kimdir?

1970 Kiraz doğumlu Levent Çılı ilk ve orta öğretimini Kiraz'da tamamladıktan sonra lise öğrenimine İzmir Atatürk Lisesi'nde devam etti. Daha sonra Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nden mezun olan Çılı evli ve 2 çocuk babası. Geçtiğimiz 2001 yılında İzmir ve Aydın'da HP Hidrolik Pnömatik Makine Sanayi İşletmesini kuran Levent Çılı Kiraz'da da tarım ve hayvancılık işletmelerine sahip.
Önceki dönemlerde CHP Kiraz İlçe eğitim sekreterliği görevinde bulunan Levent Çılı, İl Başkanı Ekrem Bulgun döneminde il disiplin kurulunda görev aldı. 3 Aralık 2012'de yapılan il başkanlığı seçimlerinde İl Başkanı olan Ali Engin'in çarşaf listesinden yönetime seçildi. Ekonomi politikalarından sorumlu, daha sonra yerel yönetimlerden sorumlu başkan yardımcılığı görevinde bulundu. Son olarak da Küçük Menderes bölgesi ilçelerinden sorumlu il başkan yardımcılığı görevini sürdürdü.