TBMM Genel Kurulunun, bu haftaki en önemli gündemi, 23. Dönem parlamentosunun Anayasada yapacağı son değişiklik olacak.
AKP, CHP, MHP ve BDP'li 296 milletvekilinin ortak imzasını taşıyan Anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri ve ilk tur oylaması 15 Mart Salı günü yapılacak. Spor faaliyetlerinin yönetilmesine ve disiplinine ilişkin uyuşmazlıkların yargı denetimine tabi olmaksızın kesin olarak tahkim yoluyla çözülmesini öngören Anayasa değişikliği teklifi, Anayasanın "Sporun geliştirilmesi"ni düzenleyen 59. maddesine fıkra eklenmesini öngörüyor. Fıkra, "Spor faaliyetlerinin yönetilmesine ve disiplinine ilişkin uyuşmazlıkların yargı denetimine tabi olmaksızın kesin olarak zorunlu tahkim yolu ile çözülmesi, kanunla öngörülebilir. Ancak, alacak haklarına ilişkin hükümler saklıdır" hükmünü içeriyor. Teklifin ikinci tur oylaması, 48 saat sonra yapılacak. Teklifin ikinci tur oylaması, birinci turun bitiş saatine göre 17 Mart Perşembe ya da 18 Mart Cuma günü olacak.

AR-GE projelerini destek

Genel Kurulda, bu hafta ayrıca bazı kanunlarda değişiklik yapan teklif de ele alınacak. Teklifle, genel kolluk kuvvetlerinden ve MİT'ten emekli olanlar ile en az 5 yıl bu görevlerde çalıştıktan sonra kendi istekleriyle görevlerinden ayrılmış olanlar, özel güvenlik temel eğitimi şartı aranmaksızın özel güvenlik görevlisi olabilecek. Özel güvenlik görevlileri bir defaya mahsus ruhsat harcı ödeyerek görevlerine devam edebilecek. Küçük sanayi sitelerinin kredi borçları yapılandırılacak. AR-GE projelerini destek miktarı artırılacak. Islah organize sanayi bölgeleri oluşturulacak. Büyükşehir belediyeleri uhdesindeki hafriyat sahaları ve toplu ulaşım hizmetleri, Devlet İhale Kanunu'na tabi olmayacak.
İl özel idareleri ve belediyelerdeki işçilerin kamu kurumlarına nakledilebilmesine ilişkin hükmün uygulanması, 1 Ağustosa erteleniyor. Kamu kurum ve kuruluşlarının baraj ve gölet yapımı ya da askeri yasak bölge nedeniyle bulundukları yerleşim yerlerinden kaldırılmaları zorunlu olan mahalle, köy ya da belde halkının iskanları için, tarım alanlarına dönüştürülmesi mümkün olmayan ve orman sınırları dışına çıkarılmış ve çıkarılacak olan arazilerden yararlanılabilecek. TBMM Genel Kurulu, bu düzenlemeleri yasalaştırmak için çalışma saatlerini uzatacak.