CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba,  Balbay için önceden hazırladığı araştırma ve soru önergelerini Silivri Cezaevi’ne yaptığı ziyarette imzalattı. CHP grup yönetimi de Balbay’ın ıslak imzasını taşıyan 3 araştırma önergesi ile 2 soru önergesini Meclis Başkanlığı’na sundu. Meclis Başkanlığı’nın önergeleri işleme alması durumunda tutuklu milletvekilleri, aracı yöntemiyle denetim çalışmasına katılabilecek. Meclis Başkanı Cemil Çiçek onay vermezse önergeler iade edilecek.

Balbay’ın imzaladığı 2 araştırma önergesinde işsizlik ile atanamayan öğretmenler sorununun araştırılması istendi. Balbay, diğer bir önergeyle de cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülere yönelik kötü muamele ve hak ihlallerinin araştırılmasını, cezaevi koşullarının iyileştirilmesi için tedbirler alınmasını istedi. Bu önergede, “Zamana yayılmış sessiz ve gizli işkence olan tecrit bir insanlık ayıbı olarak yıllardır uygulanmaktadır. Özellikle politik tutuklulara yönelik uygulanan tecrit pek çok ciddi sorunu beraberinde getirmektedir. Sohbet hakkı, kursların, konserlerin ve ortak faaliyet alanlarının yasaklanması bu sessiz ve gizli işkenceyi daha da katmerlendirmektedir” denildi. Balbay, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in yanıtlaması istemiyle 2002-2012 arasında gözaltına alınan insanlarla ilgili istatistikler, işkence gören ve hapishanede hayatını kaybeden mağdurlarla ilgili bilgileri sordu. Balbay, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in yanıtlamasını istediği soru önergesinde de 4+4+4 modeliyle ilgili olarak “Eğitimin ısrarla ve inatla değiştirilmek istenmesinin altında yatan gerçek nedir?” diye sordu.

Dün Meclis’te gündem dışı söz alan CHP’li Veli Ağbaba, Balbay’ın kaleme aldığı konuşmasını da okudu. Balbay milletvekillerine, “Ülke yönetiminin kalbi olan parlamentonun eksikliklerini gidermek sizin sorumluluğunuz değilse kimindir?” diye seslendi. (Hürriyet)